Gündem İsveç’in NATO dosyası Meclis’te bekleyecek

İsveç’in NATO dosyası Meclis’te bekleyecek

16.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

NATO üyeliğinin onaylanması için TBMM’nin 1 Ekim’de yeniden açılmasını bekleyen İsveç, Türkiye’nin terör örgütleriyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle iadesini istediği 70’e yakın isimle ilgili talebini henüz “beklenen ölçüde” karşılamadı.

İsveç’in NATO dosyası Meclis’te bekleyecek

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - 28 Haziran 2022’de Madrid’deki NATO zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, dönemin İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg görüşmelerde bulunmuş ardından üçlü muhtıra imzalanmıştı. Erdoğan “İsveç, terörist faaliyetlere karışan 70’ten fazla kişiyi iade etme sözü verdi” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Mart 2023’te Türkiye, Finlandiya’nın NATO’ya katılımını son üye ülke olarak kabul etmiş ancak “teröristlerin iadesi anlaşması” çerçevesinde gerekli adımları atmadığı gerekçesiyle İsveç’in üyelik onayı Meclis gündemine alınmamıştı. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta temmuzda gerçekleşen NATO Zirvesi öncesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri bir araya gelmiş, ardından TBMM’nin İsveç’in üyeliğine “bir an önce” onay vermesine yönelik uzlaşma sağlandığı açıklanmıştı.

Sadece 4 iade

NATO üyeliğinin onaylanması için TBMM’nin 1 Ekim’de yeniden açılmasını bekleyen İsveç, Türkiye’nin PKK, FETÖ ve sol örgütlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle iadesini istediği 70’e yakın isimle ilgili talebini ise henüz “beklenen ölçüde” karşılamadı. İsveç’in bugüne kadar, hakkında Türkiye’de “terör örgütü üyeliği” nedeniyle kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mahmut Tat dahil yalnızca 4 kişiyi Türkiye’ye iade ettiği; diğer isimlerden birinin uyuşturucu kaçakçılığı diğer ikisinin ise dolandırıcılık suçundan hüküm giydikleri ifade edildi. AK Parti kulislerinde, İsveç’in NATO üyeliği dosyasının Meclis’te bir süre bekletileceğine işaret ediliyor.