Gündem İsveç'in NATO üyeliği için kritik gün! Meclis gündemine geliyor

İsveç'in NATO üyeliği için kritik gün! Meclis gündemine geliyor

22.01.2024 - 19:33 | Son Güncellenme:

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün yarın Meclis gündemine alınması bekleniyor. Detayları CNN TÜRK muhabiri Duygu Ayaz Bayram aktardı.

İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili yeni gelişme yaşandı. Üyeliğin yarın Meclis gündemine alınması bekleniyor. Son bilgileri aktaran CNN TÜRK muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Yarın TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde İsveç'in NATO'ya üye protokolünü öngören düzenlemenin gelmesini bekliyoruz. Kısa süre önce Meclis'te Dışişleri Komisyonunda görüşülmüştü. Yarın yasa görüşmeleri başlayacaktı. Ancak yasa görüşmelerinden önce İsveç'in NATO'ya üyeliğini öngören protokolün görüşmelerinin gerçekleşmesi bekleniyor. Görüşmelerinin ardından oylamaya sunulacak.

 TBMM, İsveç'e "Nato onayı" verecek mi?

CNN Türk Vaşington Temsilcisi Yunus Paksoy "Son viraja girildi Vaşington'da da bu hava var. Türkiye'nin onayı sonrası ABD de F-16 onayı verecek. Önce İsveç onayı diye biz Hürriyet Gazetesi'nde haber yapmıştık. Bizim haberimize bakarsak ilk önce onayı bekliyorlarmış gibi bir durum var." dedi.

Haberin Devamı

Abdulkadir Selvi: İsveç'e onay çıkarsa F-16'lar konusunda Türkiye'ye onay verilecek mi? Beklenti, bizim onayımızdan sonra, ABD bildirimde bulunacak o konuda taahhüt verilmiş, Başkan bu konuda güvence veriliyor denilmiş. Kongreden geçecek güvencesi verilebilir mi peki?

Yunus Paksoy "Bu konu çok çetrefilli bir konu. Önce İsveç onayı diye biz Hürriyet Gazetesi'nde haber yapmıştık. Bizim haberimize bakarsak ilk önce onayı bekliyorlarmış gibi bir durum var. Diyelim ki 23 Ocak'ta onaylandı, İsveç NATO üyeliğine hazır, tabii Macaristan da var ama. Ne kadar bildirimi bekletebilirler. Bunu yarın ya da yarından sonra yapmaları lazım ki Ankara da 'biz yaptık ABD de karşılığını versin" diyebilsin.

OYLAMA OLMAYACAK

CNN Türk Vaşington Temsilcisi Yunus Paksoy "Şimdi bu bildirim yapıldığında bir oylama olmayacak. 15 günlük bir süre var biz NATO üyesi olduğumuz için, normalde bu süre 30 gün. Bu 15 gün içerisinde hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da bu satışı engelleyen bir tasarı geçirmeleri lazım. Oylama yapılmayacak. Ben bunu satıyorum diyor ve itirazın var mı deniyor ve 15 gün içerisinde bir hareket olmazsa satışı yapıyor. Türkiye İsveç'e NATO onayı verirken ABD de Türkiye'ye F-16 onayı verecek ve ayrıca da Yunanistan'a da F-35 onayı verilecek" dedi.