Gündem Karlı yılbaşı filmlerde kaldı

Karlı yılbaşı filmlerde kaldı

30.12.2023 - 06:52 | Son Güncellenme:

Kar, yılbaşının vazgeçilmez dekorudur. Ancak küresel ısınma yılbaşı atmosferini de değiştirdi. Türkiye’de birçok kentte hava sıcaklıkları 15 derecenin üzerinde.

Karlı yılbaşı filmlerde kaldı

ÇİĞDEM YILMAZ - 2023 “en sıcak yıl” olarak kayıtlara geçerken, Milliyet’e konuşan uzmanlar ocak ayının ilk günlerinde de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

- Prof. Dr. Orhan Şen: Türkiye’nin bütün bölgelerinde sıcaklıklar 6-7 derece normalin üzerinde. Türkiye sıcak karakterli yüksek basıncın etkisinde olduğu için yağış yok. Yılbaşında da kar yağışı yok. Kayak merkezlerinin hiçbirinde kar yağışı yaşanmayacak. Önümüzdeki günlerde de bir kar yağışı görünmüyor.

- Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Sıcaklıklar şu an mevsim normallerin 10 derece üzerinde. Bir iki gün sonra mevsim normallerinin beş derece üzerinde olacak ve 10 Ocak’a kadar bu şekilde devam edecek.

- Prof. Dr. Levent Kurnaz: Özellikle 2023’ün ikinci yarısı çok sıcak geçti ve 2024’ün ilk yarısı da en azından aynı sıcaklıkta devam edecek. Bunun nedeni de, küresel ısınma. En azından şu sıralar İstanbul için kar yağışı beklemek hayal olur.

Haberin Devamı

TARIMI ETKİLİYOR

- Prof. Dr. Doğanay Tolunay: 2023 yılı hem ülkemizde hem de dünya genelinde en sıcak yıl olmaya aday. Avusturalya ile Güney Amerika kıtaları arasındaki El Nino akıntı dönemi başladı. Bu zamanlarda sıcaklıklar genel olarak artabiliyor. Bu sıcaklık artışı birçok şeyi de etkiliyor. Örneğin, kar yağışının azalması tarım açısından ciddi bir sorun. Özellikle tohumların çimlenmesi ve yeni filizlenen bitkilerin don zararlarından korunması için kar yağışları önemli. Bunun yanı sıra kış turizmi de olumsuz etkileniyor.