11.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
YASEMİN BAY
Fotoğraflar:OZAN GÜZELCE
Bugün 9 Kasım. Van’ı ikinci kez yıkan depremin yıl dönümü. Van’daki acıları, yıkımları ikiye katlayan depremin... Ve biz bu hüzün dolu yıldönümünde Van’dayız. ODTÜ mezunlarınca kurulan Eymir Kültür Vakfı ile birlikte. Bu karanlık günde bir ışık taşıdı Van’a, Eymir Vakfı; daha doğrusu Van’ın gençlerine... Eymir Kültür Vakfı, Van’da yaşanan 23 Ekim depreminin hemen ardından ODTÜ Van’da adlı projeleriyle kente yardım elini uzatan ilk sivil toplum kuruluşlarından biriydi. Ve bu yardım eli bugüne değin hep Van’ın üzerinde oldu; öyle görünüyor ki olmaya da devam edecek. ODTÜ Van’da projesinin ikinci ayağında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kampüsünde bir kız öğrenci yurduna imza attı. 9 Kasım’da da yurdun resmi açılışı yapıldı.
Eksikler tamamlanıyor
Kuvvetlendirilmiş çelik kostrüksiyonla yapılmış iki katlı yurdun odalarını dolaşıyoruz; 3’er kişilik odaların her birinde tuvalet banyo. Son derece temiz, düzenli. Öğrenciler burayı bir ev sıcaklığına büründürmüşler. Onlar için öncelik tabii ki yapının güvenli olması. Kimi büyük depreme öğrenci evinde yakalanmış kimi devlet yurdunda. İktisat ikinci sınıf öğrencisi Yasemin Gümüş, depremin ardından devlet yurduna taşınmış. Ama yurt odaları 6 kişilikmiş, ayrıca banyo ve tuvalet sorunu da yaşanıyormuş orada.
“Yatak buldunuz yeter” deniliyordu diyor. Sibel Arslan’ın ailesi ise Eymir Kültür Vakfı’nın yurdu çelik olduğu içi oraya yerleşmesini istemiş özellikle. Hangi öğrenciyle konuşsak ‘buraya geldik çünkü burası sağlam’ diyor; kendisini güvende hissediyor. Tek sorunları şu anda yemek; yurtta yemek olmadığı için zorlanıyorlar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin rektörü Peyami Battal’dan öğreniyoruz ki kısa bir süre sonra kantin tamamlanacak; çamaşır odasına çamaşır ve kurutma makineleri de gelecek.
Vanlılar tedavi ediliyor
Geçtiğimiz yıl yoğunlaştırılmış eğitim sistemini uyguladıklarını söylüyor Rektör Battal. Eğitim dünyasına onların kazandırdığı bir sistem bu! Bir yıl boyunca her gün sabah 8’den gece 11’e kadar dersler yapılmış, varolan prefabrik dersliklerde. Bir fakülte tüm yıla yayıla derslerini iki ayda tamamlamış; sonra diğer fakülte görevi devralmış. Bu böyle devam etmiş. Şu anda eğitim fakültesinin de aralarında bulunduğu bazı fakülteler kendi binalarında eğitimlerini yapabiliyor. Ama mesela diş hekimliği fakültesi spor salonunu kullanıyor!
Spor salonunun ortasına oda oda kliniklerini kurmuşlar, burada Vanlıları tedavi ediyorlar. Ya da prefabrik derslikler kullanılıyor kimi dersler için. Battal, Tıp Fakültesi’nin hastanesinin depremden önce 400 olan yatak kapasitesini de 730’a çıkardıklarını söylüyor mutlulukla.
Her gün yeni bir yatırım
Peyami Battal, üniversitede 24 bin öğrencileri olduğunu söylüyor. Ve 14 bin öğrenciye yurt kazandırmak için çalıştıklarını belirtiyor. Depremden önce üniversite kampüsünde sadece 2 bin 800 öğrencilik bir yurt kapasitesi varmış. 14 bin öğrencilik yurt kapasitesine de yakında ulaşacaklarının üstünü çiziyor.
Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Vasfiye İpekçi, ODTÜ Van’da projesinin bu yurdun tamamlanmasıyla birlikte sona ermediğine üstüne basa basa dikkat çekiyor:
“Bu yurt bizim ikinci projemiz, ilk olarak derslik yapmıştık. Çok mutluyuz tabii. Ama hâlâ paramızı denkleştiremedik. Ayrıca ikinci bir yurt binası da yapmak istiyoruz, kaynak bulabilirsek. Çünkü gençlerin gerçekten buna ihtiyacı var. Hem bu yurdu hayata geçirdiğimiz için mutluyuz, hem de aslında öfkeliyiz çünkü depremin sorumlularından hâlâ hesap sorulmadı.”
Van sokaklarında kiminle konuşsak bir parça kırık olsa da bir umut taşıyor içinde. Aslında evet her gün yeni bir yatırım yapılıyor; yeni adımlar atılıyor. Yeni evler inşa ediliyor; varolan binalar güçlendiriliyor. Tabii depremin izini tüm haşmetiyle taşıyan dev binalar da var ve her gördüğünüzde depremi bir kez daha hatırlatıyor size. Halen prefabrik evlerde kötü koşullarda yaşayanlar var. Ve hâlâ İpekçi’nin de söylediği gibi sorumlulardan hesap sorulabilmiş değil.
Van’a koli koli kıyafet
Eymir Kültür Vakfı çalışanlarının Van’a elleri kolları dolu geldiğini de söyleyelim. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile işbirliği yapmışlar; açılışa koli koli kıyafetlerle gelmişler. Dernek ve Vakıf el ele verip gençler için kazaklar, paltolar toplamışlar; şimdi bunlar kampüste çok cüzi fiyatlara, mesela 5-10 lira gibi satışa sunulacak. Bittikçe de vakıf ve dernek yine bir araya gelip kıyafetler temin edecekler.
24 saat denetim
Rektör Peyami Battal kelimenin tam anlamıyla gece gündüz demeden bir inşaat şantiyesi görünümündeki üniversite kampüsünde güçlendirmesi yapılan tüm binaları tek tek denetliyor, bir an önce bitirilmesi için elinden geleni yapıyor. “Gece 24.00’te gidiyorum bazen inşaatlara” diyor. 8 bin 500 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan üniversite kampüsünde 15 fakülte ve meslek yüksek okulu var.
Kanal D ekranlarında yayınlanan ve büyük beğeni toplayan Yargı dizisinde canlandırdığı “Ceylin” karakteriyle geniş bir hayran kitlesine ulaşan başarılı oyuncu Pınar Deniz, anne olmanın mutluluğunu yaşıyor.