Gündem Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır?

20.02.2018 - 10:54 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Sorgulama yapılarak, araç ile ilgili çeşitli bilgilere ulaşılabilir. Araçtan kaynaklı oluşabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur. Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama sonucunda hangi bilgiler görülebilir?

Plaka sorgulama nasıl yapılır

Araç sürücüleri, dört farklı şekilde araç plaka sorgulaması yapabilirler. Bu seçenekler; SMS, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan seçenek; e-Devlet’tir. Araç plaka sorgulaması sonucunda; aracın modeli, çalıntı olup olmadığı ve kasko durumu öğrenilebilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama, SMS ile tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılabilir. Sorgulama ücreti, 7 Türk Lirası’dır. Sorgulama ile aracın trafiğe çıkış tarihi, kaskolu kaskosuz gün sayısına ulaşmak için; ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. Araçta değişen parça bilgisi; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılıp 5664’e gönderilerek öğrenilebilir. Örnek; 34AB1234
Aracın plakası değiştirilmiş olsa da sorgulama ile hasar bilgisine ulaşılabilir. Bunlar dışında SMS ile trafik ve poliçe sorgulamaları da gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet üzerinden araç plaka sorgulaması, turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılarak gerçekleştirilebilir. Giriş için; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak sorgulama gerçekleştirilebilir.
Araç plaka sorgulama işlemi sonucunda; aracın rengi, markası, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi görülebilir. Bu bilgiler dışında hak mahrumiyeti olup olmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgilerine de ulaşılabilir.

Haberin Devamı

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama, sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile plaka sorgulama işlemi yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü ile araç plaka sorgulama, egm.gov.tr internet sitesinden yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden ad, soyad ve T.C. kimlik numarası ile araç plakası sorgulanabilir.