Gündem Son dakika! AK Parti'de üç dönemliklere formül aranıyor

Son dakika! AK Parti'de üç dönemliklere formül aranıyor

06.04.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:

AK Parti, pazar günü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunacağı milletvekili aday listesini büyük ölçüde tamamladı.

Son dakika AK Partide üç dönemliklere formül aranıyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - 14 Mayıs seçimleri öncesi AK Parti’den aday adaylığı başvurusunda bulunan 6 bin 25 isim, Genel Merkez’e çağrılarak tek tek mülakata alındı. 14 ayrı komisyonun yürüttüğü çalışmaların sonucunda yüz yüze görüşmelerde geçer puanı alamayan adayların elendiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gidecek liste için, her bir ilin çıkaracağı milletvekili sayısının iki katı kadar aday ismi belirlendiği öğrenildi. Mülakatlarda aday adaylarının “temsil kabiliyeti, toplumdaki karşılığı ve mesleki tecrübesi”nin özel olarak incelendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Mülakatların ardından listelere son şeklini vermek üzere Erdoğan başkanlığındaki “üst komisyon” çalışmaya başladı. Bu kapsamda Erdoğan’ın özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir listelerine dün itibarıyla son noktayı koyduğu ifade ediliyor. Erdoğan’ın yapılan çalışma kapsamında son ana kadar bir değişiklik olmaması halinde üç dönem kuralını tüm listeler için istisnasız uyguladığı belirtiliyor.

Kulislerde, Erdoğan’ın 22. dönemden bu yana herhangi üç dönem Meclis’te görev yapmış milletvekillerine listelerde yer vermeyeceği tezi de kuvvetle dillendiriliyor. Ancak özellikle Anadolu’daki bazı illerin listelerinde üç dönemlik tecrübeli isimlerin tercih edildiğine ilişkin iddiaların da kulislerde konuşulması, liste muammasının hâlâ sürdüğüne işaret ediyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrıca listeleri hazırlarken üç dönem kuralına takılmasa bile Meclis Genel Kurul çalışmalarına düzenli olarak katılmayan milletvekilleriyle ilgili de tasarrufta bulunduğu belirtiliyor.

İSTİSNA İSTEDİLER

AK Parti yönetimi daha önce aldığı kararla 7 Haziran-1 Kasım 2015 seçimleri arasındaki 25. dönemi “üç dönem” kuralının istisnası olarak kabul etmiş; yalnızca 24., 26. ve 27. dönemde milletvekilliği yapmış isimlerin üç dönem kuralına takılacağını karara bağlamıştı. Ancak 25. Dönem’de aday gösterilmeyen bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu durumu gerekçe göstererek yeniden listelerde yer almak istediğini ilettiği; Erdoğan’ın ise bu talepleri esprili bir dille reddettiği belirtiliyor.

ORTAK LİSTE ARAYIŞLARI

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi liste hazırlıkları sürerken Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'ndan son kulis bilgileri de geldi. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova değerlendirdi:

Her iki ittifakın temel amacı Meclis'e çoğunlukla girebilmek, vekil sayısını artırabilmek, 300'ün üzerine vekil çıkarabilmek. Bunun yolu da listelerdeki formülasyonlardan geçiyor. Cumhur İttifakı cephesine baktığımız zaman Devlet Bahçeli AK Parti ile bir ortak liste yapılmayacağını açıklamıştı. Ama son birkaç saattir AK Parti cephesinden bu ortak liste meselesinin tam olarak kapanmadığı, yine bazı iller için MHP ile farklı farklı formüller üzerinde konuşulabileceği yansıdı.

'Böyle bir durum olabilir mi?' diye merak ettim. MHP cephesine baktım. Orada konuştuğum kurmaylar da diyor ki; 'Sayın Bahçeli'nin açıklaması çok net. Bir gelişme yok. Biz aynı noktadayız. Kendi listelerimizi komisyonda ona göre tanzim ediyoruz.' diyorlar. Ve cuma günü de bu listeleri sunmayı hedefliyorlar. Elbette siyasette son ana kadar birçok şey değişebilir. Bu kapı her zaman açık ama şu an MHP'de ortak liste yapılacağına dair bir emarenin olmadığı ve kapının da bu konu üzerinde aralanmadığı net olarak ifade edebilirim.

Haberin Devamı

Sayın Bahçeli ile Erdoğan görüşebilirse durum değişebilir mi? Elbette söz konusu olabilir. Zaten Ankara kulislerinde de listeler verilmeden önce bir ihtimal Bahçeli ile Erdoğan'ın bir araya gelebileceği konuşuluyor. Şimdi o görüşme olur mu, olmaz mı bu beklenecek.

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi'nde de biraz nabız tuttum. Malum bir 'hibrit model'den bahsediliyordu. Yani 41 ilde kendi adaylarını çıkarıp bazı illerde de AK Parti listelerinden girebilirler mi... diye. Şimdi Yeniden Refah Partisi'nde açık söyleyeyim nabız bu yönde atmıyor. Diyorlar ki; 'Şu ana kadar bu hibrit modelle alakalı bir görüşme, gelişme yok. Son günü beklemek lazım. Ama ayrı girmemiz daha doğru olur.' mesajları veriliyor. 4 yıldır hazırlandıklarını anlatıyorlar. 'Kendimize güveniyoruz' diyorlar. Kulislerde yaptırdıkları son anketler konuşuluyor. Yeniden Refah Partisi'nin yüzde 8'i gördüğü. Bazı anketlerde yüzde 13,5'u zorladığı Yeniden Refah Partisi cephesinde değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Hatta, 'Saadet Partisi ile karşılaştırılamayacak noktadayız. Sahada bile yok' iddiasındalar. Dolayısıyla bu oylarının yükselmesine dönük trendlerin sürebilmesi içni her ilde kendi adaylarını çıkarma yönünde eğilim hala Yeniden Refah Partisi'nde çok güçlü.

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

Sayın destici, tek listede bu seçimde avantaj getirebileceğini açıklamıştı. Ancak Yeniden Refah ve MHP'nin tutumu nedeniyle BBP de halen şu saate kadar ayrı girmeyi düşünüyor diyebilirim. Ama tabi yarın çok önemli olacak. Eğer yarına kadar BBP ile bir görüşme, bir temas sağlanırsa belki AK Parti listelerinden de girmeleri söz konusu olabilir.