Gündem Teleferik faciasıyla ilgili dikkat çeken yorum! Kazayı ihmal mi getirdi?

Teleferik faciasıyla ilgili dikkat çeken yorum! Kazayı ihmal mi getirdi?

13.04.2024 - 11:57 | Son Güncellenme:

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait teleferiğin direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada kabinde bulunanlarda 1 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi de yaralandı. Peki yaşanan durum ihmal miydi?

İş Güvenliği Uzmanı Şebnem Akman Baltalı, CNN Türk canlı yayınında Antalya’daki teleferik kazasına ilişkin detayları anlattı. Baltalı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

“Kesinlikle ihmali düşündürüyor. Helikopterlerin bile teleferikteki mesafeler arasındaki sıkıntıdan dolayı kurtarmada sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Buranın periyodik kontrollerinin sağlıklı yapılmadığını düşünüyorum. Doğru bir şekilde yapılmış olsaydı demirin sabitliğini koruyacak alan, direk yıkılmazdı.  

Eğer direk yıkıldı ve teleferik çarptı ise acil fren butonunun devreye girmesi gerekirdi. Teleferiğin terminal dediğimiz ara durum yerleri vardır. O noktalarda acil durum freni çalışıyor olmalıydı. 

Doğru mu yapıldı, kontroller sağlıklı mı yapıldı? Bunlar bilir kişi raporu sonrası konuşacağımız konular. Gerçekten işin uzmanının bu işi yapması önemliydi. Teleferik ile ilgili ayrıca kapasite aşımı söz konusu. Hesap yapıyorum teleferikte 6-8 kişi olması lazım. Bir teleferikten kişiler 10 kişi yaralı 1 ölü, 11 kişi. 8 kişi olması gereken yerden 11 kişiden bahsediyoruz. 

Haberin Devamı

BAYRAM NEDENİYLE KAPASİTE ARTIRIMINA MI GİDİLDİ? 

Muhtemelen öyle oldu. Araya ekstra teleferik eklendi mi, kabin eklendi mi? Bunlar da önemli konular. En önemlisi kurtarma çalışmaları esnasında AFAD’ın diğer ekiplerin de güvenlikleri çok çok önemli.  

KABİNLERİN YAKIN OLMASI NE ANLAM İFADE EDİYOR? 

Dağın rakımına göre mesafe aralıklarının ayarlanması gerekir. Bu bir mühendislik matematiği bu doğru yapıldı mı? Bunun da kontrollerinin yapılacağını düşünüyorum. 

KAZAYI İHMAL Mİ GETİRDİ? 

İhmal getirdi. Belediyenin mutlaka denetimlerin yapması gerekir. Bayram döneminde daha hassas kontrollerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka iş yeri sahibinin de kontroller için müdürü ile beraber hareket etmesi gerekir. Mesul müdürün iş güvenliği uzmanı ile kontrollere devam etmesi önemli. İş güvenliği uzmanı işini doğru yaptı ise burada acil eylem planı kullanıcısı, acil eylem planının yöneticisi, şefi, bu anlamda önemli görev üstleniyorlar. İş güvenliği işini doğru yaptı ise sanık değil tanık olur.