Gündem Türkiye’den ‘kara kıtada’ atılım

Türkiye’den ‘kara kıtada’ atılım

09.04.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2005’te başlattığı Afrika Açılımı’yla kıtayı en çok ziyaret eden lider oldu. TİKA, Afrika’da kalkınma iş birliğine yönelik faaliyetlerinde 2023 yılı hedefi olan 50 ülkeye ulaştı.

Türkiye’den ‘kara kıtada’ atılım

Aslıhan Altay Karataş - Türkiye’nin 2005 yılında başlattığı Afrika Açılımı’nın ardından kıta ülkelerini en çok ziyaret eden lider olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuya verdiği önemin yansımaları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) faaliyetlerinde de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

TİKA, Afrika’da kalkınma işbirliğine yönelik faaliyetlerinde 2023 yılı hedefi olan 50 ülkeye ulaştı. Kara kıta ülkeleriyle “eşit ortaklık ve kazan-kazan” temelinde ilişkiler kurmaya özen gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak 2022 yılında Afrika turuna çıkmış, 20 Şubat’ta Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni, 21-22 Şubat’ta Senegal’i ziyaret etmişti. TİKA’nın 2023 faaliyet raporuna göre, program bütçesinde yer verilen 11 adet göstergenin 1 tanesinde hedeflenen oran yakalandı, 1 tanesinde hedef aşıldı, 9 tanesinde ise hedefe kısmen ulaşıldı.

Bu durum raporda “Hedef gerçekleşmelerden sapmaların en temel sebepleri ülke içindeki ya da uluslararası nitelikli siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarsızlıklar, döviz kuru dalgalanmaları ve ülkemizde 2023 yılında yaşanan depremin etkileri olmuştur” şeklinde açıklandı. Yıl sonunda hedefe ulaşılan tek gösterge Afrika Açılımı çerçevesinde “Ortadoğu ve Afrika’da kalkınma iş birliği kurulan ülke sayısı” oldu. 2023 hedefi 50 ülke olarak belirlenirken, yıl sonunda bu hedefe ulaşıldı. Hedef aşımı da yüzde 107 ile, yine “Ortadoğu ve Afrika’da kalkınma işbirliğini geliştirmek üzere gerçekleştirilen proje sayısında” gerçekleşti.

Haberin Devamı

170 ÜLKEYE DOST ELİ

2023 yılında 61 ülkedeki 63 program koordinasyon ofisiyle, 170’ten fazla ülkede, 30 binden fazla proje ve faaliyet gerçekleştiren TİKA, eğitim sektöründe 5 okul, sağlık sektöründe 2 hastane ve sağlık tesisi, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde 9 tesis inşasını sağladı.