Gündem Zekat nedir, kime verilir?

Zekat nedir, kime verilir?

23.05.2018 - 16:52 | Son Güncellenme:

Artma, çoğalma ve bereket anlamına gelen zekat mali ibadetlerden birisi anlamına gelmektedir. Ramazan ayının son günlerine doğru verilmeye başlanan zekatın ne olduğu ve kimlere verildiği vatandaşların merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Zekatın ne olduğu ve kimlere verildiği hakkında bilgi edinelim.

Zekat nedir, kime verilir

Zekat nedir? Ne anlama gelir?

Haberin Devamı

Zekat sözlük anlamı olarak bereket, artma ve çoğalma anlamlarına gelmektedir. Zekat Müslümanlar için mali bir ibadet biçimidir. Hicret'in ikinci yılında Medine şehrinde farz kılınan zekat ibadeti, İslam'ın beş temel esası arasında yer alır. Zekattan Kuran'da şu şekilde bahsedilmiştir.

Bakara suresinin 110. ayetinde

Ey iman edenler! Kendisinde artık alış-veriş, dostluk ve kayırma bulunmayan gün (kıyamet) gelmeden önce, size verdiğimiz rızıktan hayır yolunda harcayın Gerçekleri inkâr edenler elbette zalimlerdir.

Bakara suresinin 254. ayetinde

İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekât veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.

Haberin Devamı

Rum suresinin 39. Ayetinde

Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm'a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda çalışıp cihad edenlere, yolcuya mahsustur Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.

Zekat kimlere verilir?

Zekatın kimlere verileceği hakkında Kuran'da şöyle bahsedilmiştir:

Tevbe suresi 60. ayet

"Zekâtlar, Allah'tan bir farz olarak ancak yoksullara,düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm'a ısındırılacak) olanlara, (esirlik ve kölelikten kurtulmak isteyen) esir ve kölelere, (borcuna karşılık malı olmayan) borçlulara, Allah yolunda olanlara, (harçlıksız kalmış) yolcuya mahsustur. Allah alîm ve hakîmdir."

Zekat verilecekler arasında şu kişiler yer alır

Fakirler: Dinimiz bakımından zengin sayılmayan az mala sahip olan kişilere zekat verilir.

Miskin kişiler: Fakirlerden daha da kötü durumda olan insanlardır. Bu insanların hiç birşeyi bulunmamaktadır. Zekat bu kişilere verilebilir.

Borcu olanlar: Borcu olan borçlarını ödemede sıkıntı çeken insanlar zekat verilecek insanlar arasında yer alır.

Yolcu kişilere: Memleketinde malı olan fakat memleketinden uzak düşmüş ve geri dönecek parası olmayan kişilere de memleketlerine dönecek kadar zekat parası verilebilir.

Haberin Devamı

Allah yolunda ilerleyen kişiler: Bu kişiler işlerini güçlerini bırakıp kendilerini ilme veren kişilerdir. Hac yoluna çıkıp parasız kalan kişilerde bunlar arasında yerini alır. Bu kişilere de zekat paraları verilebilir.