Dini Bilgiler Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Demek? Arapça Olan Kelimenin Türkçe Anlamı Nedir?

Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Demek? Arapça Olan Kelimenin Türkçe Anlamı Nedir?

29.04.2023 - 16:18 | Son Güncellenme:

Hatemü'n Nebiyyin İslam dininde ayrılmaz parçası olarak bilinmektedir. Özellikle okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi tanımı olarak verilen Hatemü'l Nebiyyin peygamberliğin sona erdiğini ifade etmektedir. Peki Hâtemü'n Nebiyyîn ne demek? Arapça olan kelimenin Türkçe anlamı nedir? İşte, Hâtemü'n Nebiyyîn hakkında merak edilenler.

Hâtemün Nebiyyîn Ne Demek Arapça Olan Kelimenin Türkçe Anlamı Nedir

 Hâtemü'n Nebiyyîn Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusu demektir. Son peygamber olduğunu ve peygamberlerin sona erdiğini ifade etmektedir. Aynı zamanda inanılan, güvenilen ve Nebilerin sonuncusu olarak da açıklanmaktadır.

Haberin Devamı

 

 Hâtemü'n Nebiyyîn Ne Demek?

 

 Hâtemü'n Nebiyyîn son peygamberi ifade etmektedir. Peygamberliğin Hz. Muhammed ile sona erdiğini açıklamaktadır. Hz. Muhammed görevinin başlangıcından ebediyete kadar devam edeceği, peygamberliğin de kendisi ile sona erdiğini ifade etmektedir. Ayrıca bu anlam Hz. Muhammed'in güvene layık olduğu ve Emin olunarak sonsuza kadar görevlendirildiği anlamını taşımaktadır. 

 

 Hâtemü'n Nebiyyîn İslamiyet öncesi dinlerde de ismi geçmiştir. Kura'an-ı Kerim Hâtemü'n Nebiyyîn ifadesini Nebilerin sonuncusu olarak ifade etmiştir. Hâtemü'n ifadesi Hatim olarak bilinmektedir. Tamamlanan ve sona ererek mühürlenen görev manasını taşımaktadır. Hadi kaynaklarına bakıldığında Hz. Muhammed'in son peygamber ve Nebi olduğu da ifade edildiği görülmektedir. 

Haberin Devamı

 

 Arapça Olan Hâtemü'n Nebiyyîn Kelimesinin Türkçe Anlamı Nedir?

 

 Hâtemü'n Nebiyyîn Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusu anlamına gelmektedir. Türkçe anlamı ise bir durumu tamamlayıp sona erdirmek ve mühürlemek demektir. Hâtemü'n Nebiyyîn Hz. Muhammed Allah'ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur olarak açıklanmaktadır. Nebilerin sonucusu olarak da tanımlanan Hâtemü'n Nebiyyîn ifadesi Hz. Muhammed için Nebi yani emin tanımı kullanılmaktadır. 

 

 Din Kültürü ve Ahlak Dersinde Hâtemü'n Nebiyyîn okutulmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de peygamberliğin Hz. Muhammed ile son erdiği kendisinin de son peygamber olduğu açıklanmaktadır. Ayrıca İslam alimleri tarafından da Hz. Muhammed son peygamber olarak kabule dilmektedir. Sonsuza kadar da öyle kalacağı bildirilmektedir.