Dini Bilgiler İslam'ın Temel İman Ve İnanç Esasları Nelerdir?

İslam'ın Temel İman Ve İnanç Esasları Nelerdir?

16.06.2021 - 02:13 | Son Güncellenme:

İslam dinini kabul etmiş olan Müslümanların inanması gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konular İslam'ın inanç ve iman esasları olarak adlandırılmaktadır. Müslüman bireylerin bu konu hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. İslam'ın temel iman ve inanç esasları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İslamın Temel İman Ve İnanç Esasları Nelerdir


İslam'ın inanç esasları bazı yerlerde imanın şartları olarak da geçmektedir. Bu esaslar şu şekildedir; Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanma, Allah'ın meleklerine inanma, Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, Ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma şeklindedir.

İslam'ın Temel İman ve İnanç Esasları Nelerdir?

İslam'ın inanç esaslarına Müslümanların şüpheye düşmeden inanması gerekir. Buna iman etmek de denmektedir. Kur'an-ı Kerim'de iman eden kimselerin cennete gireceği ile ilgili ayetler de bulunmaktadır. İman edenler, inandıklarına gönülden bir şekilde bağlıdırlar. İnançlarını ise yapmış oldukları davranışlar ile belli etmektedirler.

Allah'ın Varlığına ve Birliğine İnanma

Müslümanların Allah'ın varlığına ve birliğine iman etmeleri gerekir. Allah'a iman inanç esasları arasında en önemlisidir. Çünkü diğer inanç esaslarına iman etmek önce Allah'a iman etmek ile sağlanmaktadır.

Allah'ın Meleklerine İman

Allah'ın emri ile çeşitli görevleri yerine getiren melekler nurdan yaratılmıştır. Bu varlıklar insan gözü ile görünmez nacak meleklere iman edilmesi gerekir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in hadislerinde meleklerden bahsedilmektedir.

Allah'ın Gönderdiği Kitaplara İman

Allah'ın göndermiş olduğu tüm kutsal kitaplara iman edilmesi gerekmektedir. Allah (c.c) belli dönemlerde insanları doğru yola çekmek için kutsal kitaplar göndermiştir. Kitaplara iman eden kişiler Allah'ın kitaplar ile kendisine yol gösterdiğini bilmektedir. Bu nedenle Kur'an-ı Kerim'e uygun bir şekilde yaşamaya çalışmaktadır.

Peygamberlere İman

Allah'ın göndermiş olduğu tüm peygamberlere iman edilmesi gerekmektedir. Peygamberler, Allah'tan (c.c) almış oldukları mesajları insanlara iletmiş ve onların doğru yola gelmeleri için vesile olmuşlardır

Ahirete İman

Ahiret; insanların ölümü ile başlar ve sonsuza kadar devam eder. Bu hayata inanmak ahiret varlığına da iman etmek anlamına gelmektedir.

Kader ve Kazaya İman

Her şey Allah'ın dilemesi ve istemesi ile olmaktadır. İnsanların buna iman etmesi gerekmektedir.