21.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
İLAHİYATÇILAR, YEMEKTEKİ ŞARAP KRİTERİNİ BELİRLEDİ: İçişleri Bakanı Osman Güneş'in, Muğla Valisi Temel Koçaklar'ı şarapla yapılan risotto nedeniyle görevden aldığı yönündeki iddialar üzerine başlayan tartışma sürüyor. İlahiyatçılar, "şarabın, kimyasal değişime uğratılarak kullanılmasının günah olmadığını" söylerken, gurmeler de, "Yemeğe katılan şarabın alkolü sıcaktan buharlaşır ve bekletilmiş üzümün kendine has lezzeti kalır" dedi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, şarabın İslamiyete göre haram olduğunu belirterek, "Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır. Ancak, yemekte kullanılan şarap kimyasal bir değişikliğe uğramış, sirke haline getirilmişse bu o zaman caizdir" diye konuştu. 'Sirke halindeyse caizdir' Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Saim Yeprem de alkol özelliğini kaybeden içkinin yemeklerde kullanılabileceğini belirterek, "Yemeğin içine konan şarap, pişirilme sırasında alkol özelliğini kaybeder. Yemekte kullanılan şarap, sarhoşluk verme özelliğini kaybettiği için şarabın sakıncası ortadan kalkar" dedi.Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş, "Yemekte kullanılan şarap, kimyasal değişikliğe uğramışsa, ona içki denmez" diyerek konuya ilişkin görüşlerini şu sözlerle açıkladı: "Eğer, yemekte kullanılan şarabın sarhoş edici vasfı kalmamışsa, o zaman haram olmaz. Yemekte kullanılan şarabın alkolü kalır mı, kalmaz mı bilmem, ama, peygamberimiz der ki, 'Sizin sirkenizin en iyisi, en hayırlı olanı şaraptan yapılmış olan sirkedir.' Yani, sirke, şarap olarak değil, sirke olarak içilir. Ancak, bu tavsiye edilecek bir şey değil. Lezzet gibi bahanelerle içkinin sofraya sokulmasını doğru bulmam." 'Sakıncası yok' Dünya ve Türk mutfağının önemli gurmelerinden Engin Akın da konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Şarap, yemekte kendisine has lezzeti olan bir malzemedir. Tıpkı limon, sirke, baharat gibi. Bu nedenle, özellikle Batılılar, yemeğe bir lezzet vermek için şarap kullanır. Yemeğe kullanılan içkinin alkolü sıcaktan buharlaşır ve alkol kalmaz." 'Alkolü uçar' Pirinç ile soğan yağda kavrulur, sonra suda haşlanır. Ardından isteğe göre tereyağı, sebze, peynir, mantar ya da şarküteri ürünleri ilave edilir. Risottoda şarabın yanı sıra et suyu da kullanılabilir. Risotto, içinde kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin, Milano usulü risotto, deniz mahsullü risotto, beyaz etli veya sebzeli risotto gibi. Zengin malzemelerle hazırlanan risotto, tek başına bir yemek olarak yenildiği gibi, garnitür olarak da tüketilebilir. Giriş yemeği olarak servis edilebilir. Risotto nasıl yapılır?