Siyaset Bangladeş 50. yılını kutladı

Bangladeş 50. yılını kutladı

29.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Asya ülkelerinden Bangladeş, bağımsızlığının 50’inci yıldönümünü İstanbul’da da kutladı. 26 Mart 1971 tarihinde ‘Bangladeş Ulusun Atası’ kabul edilen Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman önderliğinde bağımsızlığını kazanan Bangladeşliler adına İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul Islam bir resepsiyon düzenledi.

Bangladeş 50. yılını kutladı

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul

Haberin Devamı

Bengalli Müslümanların 1919-1922 arasındaki Türk Kurtuluş Savaşı’na koşulsuz destek verdiğini söyleyen İslam, “Bangladeş’in BM Kalkınma Politikası Komitesi tarafından artık az gelişmiş ülke statüsünden gelişmekte olan ülke statüsüne geçebileceği belirtildi” dedi.

50 yıl öncesine kadar Pakistan’ın bir parçası olarak kabul edilen Doğu Pakistan, Pakistan’a karşı verdiği ulusal kurtuluş savaşını 1971 yılında kazandı ve Bangladeş adıyla bağımsızlığını ilan etti. İstanbul Başkonsolosu Islam, konuşmasında sık sık Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan Türk Kurtuluş Savaşı’na vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bangladeş’e yapması beklenen resmi ziyaretin kendilerine heyecan verdiğini söyleyen Islam, Türk halkının ve hükümetin Rohingya (Arakan Müslümanları) halkına verdiği desteğe teşekkür etti. Türk iş insanlarını ve yatırımcıları Bangladeş’te yatırım yapmaya davet eden İslam, iki ülke halkının birbirine çok yakın olduğunu söyledi.