Siyaset CHP’li vekillerden Bolu çıkarması

CHP’li vekillerden Bolu çıkarması

22.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

10 Yıl Marşı’nı yasaklayan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü’nü önceki gün protesto eden CHP’lilere polisin gazlı müdahalesi sonrası dün 30 vekil Bolu’da eylem yaptı. İl Milli Eğitim Müdürü hakkında da inceleme başlatıldı

CHP’li vekillerden Bolu çıkarması

Bolu’da 10. Yıl Marşı’nın okullarda çalınmaması talimatı veren İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz’in önceki gün protesto edilmesi sırasında polisin gazla müdahalesinin ardından dün 30 CHP milletvekili İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik binasına yürüyerek açıklama yaptı. Bolu Valisi Aydın Baruş da Cengiz hakkında inceleme başlattıklarını, sonuca göre soruşturma açılıp açılmayacağına karar verileceğini söyledi.

CHP İl Teşkilatı, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen’in de aralarında bulunduğu çeşitli sendikalara üye yaklaşık 250 kişilik grubun önceki gün Milli Eğitim Müdürlüğü önüne çelenk bırakmasına izin vermeyen polis, gazla müdahale etmiş ve CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ile çok sayıda kişi hastanelerde tedavi görmüştü.

30 vekille destek

Aralarında Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Yakup Akkaya, Muharrem İnce, Haluk Pekşen, Elif Doğan Türkmen, Rıza Yalçınkaya’nın da bulunduğu 30 milletvekili, dün Bolu’ya gelerek Özcan’a destek verdi. Bu kez polis Milli Eğitim Müdürlüğü önünde barikat kurmadı. Ancak müdürlüğün bulunduğu sokağın girişi kamyonetle kapatılarak milletvekillerinin bulunduğu otobüsün girişine izin verilmedi. Kısa süreli tartışmanın ardından vekiller otobüsten inerek müdürlük önüne yürüdü. İnce ve Tekin, burada toplanan yaklaşık 400 kişi ile birlikte basın açıklaması yaptı. İnce, 10’uncu Yıl Marşı’ndan korkanların Atatürk düşmanı, Cumhuriyet düşmanı olduğunu savunarak, “10’uncu Yıl Marşı’ndan korkanlar vatan hainlerinin torunlarıdır” dedi.

Daha sonra kalabalık valilik binasına kadar 10’uncu Yıl Marşı eşliğinde yürüdü, valilik önünde de Vali Baruş’u protesto etti. Polis burada da müdahalede bulunmadı.

‘Bolu Bey’i sanıyor’

10’uncu Yıl Marşı’na sahip çıkmak için kimseden izin almayacaklarını söyleyen İnce, “Her gün ’milli irade’ diyenler, bir ile 30 milletvekili gelmişse o ilin valisi milletvekillerine sorar ’bir isteğiniz var mı?’ diye. Ben ona ’Vali olamazsın’ demiyorum. Vali olursun da adam olamazsın. Recep Tayyip Erdoğan’ın valisi olabilirsin, önemli olan milletin, devletin valisi olmaktır. Seçilmiş milletvekiline ’Haddini bil’ diye açıklama yapmış. Ey kendini Bolu Beyi zanneden Bolu Valisi. Haddini sen bileceksin. Sen kendini Bolu Beyi olarak tanımlıyorsan merak etme burada da CHP’nin Köroğluluları vardır” dedi.

Vali Baruş: Haddini bil

Basın mensuplarına iftar veren Vali Aydın Baruş ise Tanju Özcan hakkında, daha önce kendisine hakaret ettiği gerekesiyle dava açtığını, Milli Eğitim Müdürü ile ilgili açıklama yaparken de kendisi için hoş olmayan ifadeler kullandığını belirterek şunları söyledi:

“Adamsan bu Milli Eğitim Müdürü’nü görevden alırsın’ gibi bir ifade kullanmış. Bir defa adamlığın ölçütünü koymak sana düşmez. Adam olmak ettiğin sözün nereye varacağını iyi bilmektir, hukuk önünde hesabını veremeyeceğin sözler söylememektir. Şu güne kadar görevden aldın, almadın ben senin hakkında gereğini yapacağım’ demiş. Bilmek güzel şeydir, haddini bilmek daha güzel şeydir. Sayın milletvekili ne zaman valileri tayin eden, valileri görevden alan bir mevkiye ulaştı. Herkes işine baksın. Herkes kanunun kendisine verdiği yetkileri kullansın.”
İddialar inceleniyor

Marş söyletmeme iddialarının da incelendiğini belirten Baruş, “Yapılması gereken bir işlem varsa yapılacak. Ama siz insanları baştan peşin hükümlü olarak suçlu ilan ederseniz, ilan ettiğiniz suçlulara yönelik birtakım eylemlere girişirseniz, orada devlet düzeni, devlet kuralı kalmaz. Kullanılan söylemler hoş değil” diye konuştu.
Kimsenin 10’uncu Yıl Marşı’ndan rahatsızlık duymaması gerektiğini belirten Baruş, “Okullarımızda 10’uncu Yıl Marşı’nın yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir. Herkes istediği yerde, istediği marşı söyleyebilir” dedi.