Siyaset Değişim listesi

Değişim listesi

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan, Meclis grubunu yarı yarıya yeniledi. 316 vekilden 167’si yeniden aday gösterildi. Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Yıldırım dahil 22 isim yeniden aday gösterildi, beş bakan listeye konulmadı. BBP’den 18 isim Ak Parti listesinde gösterildi

Değişim listesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanlığı üstlenmesinin ardından Ak Parti’de başlattığı “değişim” sürecini milletvekili aday listelerine de yansıttı. Yeniden aday olan 293 milletvekilinden sadece 167’sini listeye koyan Erdoğan, son Başbakan Binali Yıldırım ve kabinesini, beklentilerin aksine büyük ölçüde Meclis’e taşıdı. 22 Bakan’ı yeniden aday gösteren Erdoğan, sadece 5 bakanı listeye koymadı. Güneydoğu’da ise Mehmet Metiner, Şamil Tayyar, Galip Ensarioğlu, Orhan Miroğlu gibi isimler ise listede yer almadı.

Haberin Devamı

126 kadın, 57 genç

Ak Parti, merakla beklenen listesini YSK’ya sundu. Adayların 126’sını kadınlar oluşturdu. Milletvekili adaylarının yaş ortalaması 44 olurken, 25 yaşın altında 57 adaya listelerde yer verildi. AK Parti’nin en genç milletvekili adayı Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram oldu. Listelerde 26. dönemden 167 milletvekili yeniden yer buldu. 149 Ak Partili vekil ise parlamentoya veda etti. Ak Parti’nin aday gösterdiği engelli sayısı ise 8 oldu. Adayları arasında ağırlığı avukatlar oluşturdu. Partinin YSK’ye teslim ettiği aday listesinde 106 avukat, 61 mimar/mühendis, 23 öğrenci ve 17 doktor yer alıyor.

Kabine Meclis’e

Yeni sistemde bakan olanların milletvekilliği düşeceği bu nedenle Erdoğan’ın seçilmesi durumunda kabinesine almayı düşündüğü isimleri listeye koymayacağı düşünüldüğünden, Ak Parti’de en çok tümünün yeniden adaylık başvurusu yapması istenen bakanların durumu merak ediliyordu.

Haberin Devamı

Erdoğan listesinde, Başbakan dahil 27 kişiden oluşan kabineden 22 ismi milletvekili adayı yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve Bakanlık ihtimali çok büyük bir sürpriz olmazsa sona eren bu isimler şöyle: “Başbakan Binali Yıldırım (İzmir 1. bölge 1. sıra), Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ (Yozgat 1. sıra), Başbakan Yardımcısı Fikri Işık (Kocaeli 1. sıra), Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ (Erzurum 1. sıra), Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu (Bursa 1. bölge 1. sıra), Adalet Bakanı Abdülhamit Gül (Gaziantep 1. sıra), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya (İstanbul 2. bölge 1. sıra), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu (Adana 1. sıra), Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki (Kayseri 1. sıra), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (Antalya 1. sıra), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (İstanbul 1. bölge 1. sıra), Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak (Rize 2. sıra), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba (Şanlıurfa 1. sıra), Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci (Malatya 1. sıra), İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (İstanbul 2. bölge 1. sıra), Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan (Mersin 1. sıra), Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş (İstanbul 3. bölge 1. sıra), Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz (Sivas 1. sıra), Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli (İstanbul 1. bölge 2. sıra), Osman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (Afyon 1. sıra), Sağlık Bakanı Ahmet Demircan (Samsun 1. sıra), Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan (Kars 1. sıra)”

Haberin Devamı

Kabineden 4’ü ekonomiyle ilgili 5 isim ise aday gösterilmedi. Yeni dönemde kabinede yer alabileceği belirtilen bu isimler şunlar: “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Naci Ağbal.”

MEDYATİK İSİMLER DE GİTTİ

Ak Parti’de medyada sıkça yer alan, açıklamaları sık sık tartışma konusu olan Şamil Tayyar, Metin Külünk, Mehmet Metiner, Orhan Miroğlu gibi isimler listede yer bulamadı. BBP’den Mustafa Destici (Ankara 2. Bölge 1. sıra) başta olmak üzere 18 kişiye Ak Parti listelerinde yer verildi. Erdoğan, tüzükte MKYK’ya verilen, MKYK’nın da MYK’ya devrettiği 3 dönem kuralını esnetme yetkisini, yeniden adaylık başvurusu yapan 20 üç dönemlikten 10’u için kullandı. Bu isimler şöyle: “Ahmet Aydın, Veysel Eroğlu, İlknur İnceöz, Yılmaz Tunç, Cevdet Yılmaz, Mehmet Erdoğan, Süreyya Sadi Bilgiç, Fikri Işık, Öznur Çalık, Lütfi Elvan

Haberin Devamı

YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6 sıradan seçilmişken, bu kez daha önce Erdoğan’ın bulunduğu 1. bölgede listebaşına yükseldi. 1 Kasım’da bu sıra TBMMM Başkanı yapılan İsmail Kahraman’a verilmişti.

Ankara 1. bölge 5. sıradan seçilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu bu seçime Adana liste başı adayı olarak girecek. Giresun liste başı olan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, İstanbul 1. bölge 2. sıraya kaydırıldı. 1 Kasım’da Ordu’dan seçilen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise İstanbul 3. bölge listebaşı, Trabzon’dan seçilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İstanbul 2. bölge listebaşı yapıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan bir kısım bakanın yanı sıra bazı genel merkez yöneticileri ve milletvekillerinin de seçim bölgelerini değiştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı İstanbul 2. bölge listebaşıyken 24 Haziran seçimlerine Rize liste başı olarak girecek. Grup Başkanvekili Naci Bostancı Amasya’dan Ankara 3. bölgenin liste başı oldu, İstanbul 3. bölge liste başı olarak seçilen MYK üyesi Mehdi Eker, eski seçim bölgesi Diyarbakır’a liste başı yapıldı. MYK üyesi Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz İstanbul 1. bölge 5. sıraya kaydırıldı. Yıldırım Tuğrul Türkeş Ankara 2. bölge 2. sıradan seçilmişti, 1. bölge liste başı oldu. İstanbul 3. bölge 2. sıradan seçilen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ listebaşı yapıldı.

Mardin’den seçilen Meclis’in ilk kadın idare amiri olan Ceyda Bölünmez Çankırı, Yıldırım’ın liste başı olduğu İzmir 1. bölge 3. sıradan aday gösterildi.

Samsun liste başı olan eski bakan Çağatay Kılıç, İstanbul 3. bölge 3. sıraya kaydırıldı. 15 Temmuz’da Meclis’te yaralanan Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, daha önce 5. sırada yer bulduğu listede bu kez listebaşı olarak yer aldı.

Listebaşı kadınlar

Erdoğan, dört ilde kadınları listebaşı yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğnu Adana’dan, Grup Başkanvekili İlknur İnceöz Aksaray’dan, Arzu Aydın Bolu’dan, Fatma Aksal Edirne’den listebaşı oldular.

Liseli Elif Nur en genç aday oldu

Ak Parti, 13 milletvekilinin bulunduğu Kocaeli’de 11’inci sıradan 18 yaşındaki Elif Nur Bayram’ı milletvekili adayı gösterdi. Kocaeli Fen Lisesi son sınıf öğrencisi olan Elif Nur Bayram, Ak Parti’nin en genç milletvekili adayı oldu. Elif Nur Bayram gururlu olduğunu belirterek, “Bu yaşımda böyle bir deneyimi yaşıyor olmak gurur verici. Bize bu imkanı sağlayan sayın Cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. KOCAELİ DHA

TATLISES VE ÇOLAK ADAY OLAMADI

2015 seçimlerinde de milletvekili aday adayı olan türkücü İbrahim Tatlıses, dün açıklanan listede de yer alamadı. Aynı şekilde aday adayı olan eski milli futbolcu Tanju Çolak da aday listesinde yer bulamadı. Listenin sürprizi ise Alpay Özalan oldu. Eski milli futbolcu ve teknik direktör Alpay Özalan, İzmir 2’nci bölge 2’nci sırada yer aldı.

Sofuoğlu listede

Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı’nın talebiyle spor kariyerine son veren motosiklet yarışçısı Kenan Sofuoğlu, Sakarya 3. sıradan, eski milli güreşçi Selçuk Çebi ise Trabzon 6. sıradan aday gösterildi.

Ak Parti’nin Roman adayı Cemal Bekle, 1 Kasım seçimlerinde 5’inci sıradan aday gösterilmiş, ancak seçilememişti. Bekle bu kez 4’üncü sıradan adaylığını Yenişehir’de Romanlarla kutladı.

Sıra oğullarda

Listede, AK Parti’nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç, İstanbul 2. Bölge 11. sırada yer aldı. Eski bakan ve eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Agar da Elazığ 3. sıradan AK Parti adayı oldu. Süleymancılar Cemaatinden Fatih Süleyman Denizolgun (İstanbul 1. bölge 15. sıra, Gazeteci - Yazar Ayşe Böhürler (istanbul 2. Bölge 16. sıra), KADEM Başkanı Emine Sare Aydın Yılmaz (İstanbul 2. bölge 7. sıradan), UETD Başkanı Zafer Sırakaya (İstanbul 2. bölge 9. sıra) AK Parti listesine giren, kamuoyunun tanıdığı diğer isimlerden oldu.
Erdoğan’ın başdanışmanlığını yaparken bu görevlerden ayrılan isimlerden Alev Dedegil, Gülay Samancı, Gülşen Orhan, Özlem Zengin listelerde yer bulurken Ayşe Türkmenoğlu, Seyit Sertçelik ve İhsan Şener ise listeye giremedi.

Askerlik arkadaşı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askerlik arkadaşı Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, 4’üncü sıradan yeniden aday gösterildi. 15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde tankın çarpması sonucu belinden yaralanan Habibe Öçal da 6’ncı sırada aday gösterildi.