Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan 'yurttaş özgürlüğü' için 6 vaat

Kılıçdaroğlu'ndan 'yurttaş özgürlüğü' için 6 vaat

12.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Türkiye farklılıklarından ve özgürlüklerinden korkan değil, 'farklılıklarını ve özgürlüklerini kutlayan' bir ülke haline gelecek" diyerek, iktidara gelmeleri halinde ilk 6 ayda "yurttaş özgürlükleri" kapsamında hayata geçirecekleri 6 vaadi paylaştı.

Kılıçdaroğlundan yurttaş özgürlüğü için 6 vaat

ANKARA Milliyet - CHP lideri, videoda özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

YENİDEN YAPILANDIRMA: 'İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu', 'İnsan Hakları, Eşitlik ve Özgürlük Kurumu' adıyla yeniden yapılandırılacak. Toplumsal ayrımcılık, ötekileştirme, kötü muamele başta olmak üzere tüm hak ihlalleri ile mücadele edecek.

KAYIPLAR TAZMİN EDİLECEK: Devlet adaletle yönetilecek, hiçbir yurttaşın özgürlüğüne müdahale edilmeyecek. İfade özgürlüğünü kullanmış ve bu yüzden yargılanan herkesin yargılanması durdurulacak. İfade ve fikir özgürlüğünden ceza alanların kayıpları tazmin ve telafi edilecek. Barış akademisyenleri, AYM'nin hak ihlali kararı verdiği tüm vatandaşlarımız iş başı yapacak. AYM ve AHİM kararları neyi zorunlu kılıyorsa o doğrultuda hareket edilecek.

DEVLET HELALLEŞECEK: Birey olma özgürlüğü ve güvenlik hakkı sağlanacak. Tüm yaşam tarzları güvence altına alınacak. Geçmişte devletin bireysel hak ve özgürlüklere müdahalesine maruz kalmış vatandaşlarımın mağduriyetleri aralarında tazminat seçeneği de olacak şekilde giderilecek. Yani devlet vatandaşı ile helalleşecek, açık yaralar kapatılacak.

Haberin Devamı

SORULAMAYACAK SORULAR: 'Sorulamayacak sorular' kanunu çıkartılacak. Kamu ve özel sektör işe alımında her türlü ayrımcılığın önüne geçilecek. İşveren tarafından sorulamayacak ve bireyin beyan etmek zorunda olmadığı unsurlar, bu kanunda net şekilde tanımlanacak. Soranlar, kanuna aykırı hareket ettikleri gerekçesi ile cezalandırılacak. Basit bir örnek vereyim; kadınlara evlilik ya da doğum planları sorulamayacak.

EVRENSEL KRİTERLER: Devlet sırrı kavramı, evrensel kriterlere uygun olacak. Devlet sırrı kapsamına giren konular dışında bilgiye erişimin önündeki tüm engeller kaldırılacak. Bağımsız medya kurumlarının yanı sıra kamuoyuna da resmi kayıtlarına erişim hakkı verilecek.

EVLAT AYRIMI: Yasalar ve diğer tüm düzenlemeler, herhangi bir vatandaşı; kimlik, etnik köken, din, engellilik, cinsel yönelim veya yaş özellikleri nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmeyecek şekilde hayata geçirilecek. Adil bir devlet, evlatlarını ayırmaz.