Siyaset Sağlıkçılara 5 güzel müjde

Sağlıkçılara 5 güzel müjde

15.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlıkçılara 5 müjde veren Erdoğan, tek bordroda maaş, her hastaneye döner sermaye ve döner sermaye artışı, aile hekimleri ve emekli hekimlere de ücret artışı yapacaklarını söyledi. Sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama suçu katalog suç kapsamına alınacak.

Sağlıkçılara 5 güzel müjde

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarına 5 önemli müjde verdi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEKİMLERE VEFA BORCUMUZ VAR: Bu ülkenin hekimlerine hem vefa borcu hem ihtiyacı vardır. 19 şehir hastanesiyle dünya ile rekabet eder durumdayız ve bunun devamı gelecek, 19’da kalmayacağız. İnsan kaynağını da fevkalede güçlendirdiğimiz sağlık hizmetleri ülkemizin en önemli iftihar alanlarından biridir. 

ÜLKESİNDE KALAN HEKİMLERE TEŞEKKÜR: Diğer pek çok alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de gözü ve gönlü kendi ülkesinde kalmak yerine dışarıya kayan kişiler olabilir. Bu anlayışla hareket edenlerin de çok uzak olmayan bir gelecekte istikametlerini yeniden kendi ülkelerine çevireceklerinden şüphe duymuyorum. Önüne serilen imkanlar ne olursa olsun, tercihini kamuda veya özel sektörde kendi halkına hizmet etme yönünde kullanan tüm hekimlerimize özellikle şükranlarımı sunuyorum.

Haberin Devamı

BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK: Bir süredir beklentileri mümkün olan en üst düzeyde karşılayacak bir paketin hazırlıklarını yürütüyoruz. İlk müjdemiz sağlık çalışanlarına saldırılar ile ilgili bir düzenleme.  Sağlık personeline karşı, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor. Böylece bu tür suçlar konusunda izlenecek yol, uygulayıcı hakim ve savcılar bakımından görünür hale getiriliyor.

CEZA SORUŞTURMASI İZNE BAĞLI: İkinci müjde olarak sağlık çalışanları ile ilgili Mesleki Sorumluluk Kurulu oluşturuyoruz. Tüm sağlık mensuplarının muayene teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılabilmesi bu kurulun iznine bağlı olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık personeline idare tarafından ödenen tazminatın rücu ettirilip ettirilemeyeceğine de bu kurul karar verecek. Rücu da ancak kasıt durumunda yapılabilecek.

EK ÖDEME BORDROYA DAHİL: Üçüncü müjdemiz ücret düzenlemesi ile ilgilidir. Sağlık personelinin sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecektir. Bu uygulama üniversite hastaneleri için de hayata geçirilecektir. Döner sermayeden ödeme yapılmayan hastane kalmayacak şekilde etkinleştirilecektir. Merkezi yönetim bütçesinden performans ödemeleri için ilave kaynak aktarılarak, sağlık personelinin döner sermayeden alacakları ek ödemelerde artış yapılacaktır.

Haberin Devamı

‘Emekliler için de geçerli’

Dördüncü müjdemiz sağlık çalışanlarının ücretlerinde yaptığımız bu iyileştirmenin emeklilerine de yansıyacak olmasıdır. Hekimlerimizin bordroya tabi ücretleri, emekli olduktan sonraki maaş kayıplarını da telafi edilecek şekilde düzenlenecektir. Hemşireler başta olmak üzere lisans mezunu sağlık çalışanlarının 3600 ek gösterge kapsamına alınacağını da tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken hekim emeklilerinin maaşları da yeniden ele alınacaktır. Beşinci müjdemiz de aile hekimlerimizin temel ücretlerinde de artış yapılacaktır.

Turkovac’ı geliştiren doktora ödül

Programın sonunda 14 Mart Tıp Bayramı Ödülleri Cumhurbaşkanı tarafından sahiplerine takdim edildi. Yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Bilim Büyük Ödülü’ne, İstanbul Fatih İlçe Sağlık Müdürü Dr. Melek Nur Aslan Üstün Hizmet Ödülü’ne, Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Dr. Aziz Ahmet Surel Yılın Başhekimi Ödülü’ne, Ankara Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş Yılın Hekimi Ödülü’ne layık görüldü.