Siyaset Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı! Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar!

Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı! Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar!

18.01.2022 - 00:52 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak basın toplantısında konuştu. 7 anlaşmanın imzalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "522 konutu 13 ay gibi rekor sayılacak bir sürede tamamladık. Bundan sonra da iyi gününde ve kötü gününde Arnavutluk’un yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk ile ilgili ticaret hacmi hedefini de açıkladı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği için çok önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alanı bulabilmesi evlatlarını şehit veren milletimizi derinden yaralamaktadır” ifadelerini kullandı. Erdoğan gelen bir soru üzerine ise, “Avrupa Birliği’nin yaklaşım tarzından önce bizim için NATO’nun yaklaşım tarzı çok daha önemli” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’la Türkiye arasında 7 anlaşma imzalandığı belirterek, “Gerek Arnavutluk gerekse Türkiye için bu anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum bugün bizi muhabbetle bağrına basan Arnavut halkına ve makamlarına şahsım adına teşekkür ediyorum işlerimiz misafirperverlikleri ile samimiyetleri ile bugün bizi bir kez daha kendi evimizde adeta olmuş gibi hissettirdiler” dedi.

“Gerçek dost çağrılmadan koşandır”

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerine değinen Erdoğan, “Dostluk, kardeşlik bağlarımız yaşadığımız her hadise de karşılaştığımız her sıkıntıda iki ülke arasında bu özel münasebetlerin sağlamlığına şahitlik ediyoruz. 2019 yılında meydana gelen bu depremde Türkiye’deki kardeşleriniz olarak sizin acınızı da yüreğimizde hissettik. Gerçek dost çağrılmadan koşandır inancıyla deprem haberini alır almaz hemen harekete geçtik. Türk yardım ekipleri, yaraların süratle sarılması sıkıntıların hafifletilmesi amacıyla çok yoğun gayret sarf etti. Biz de yürütülen bu çalışmaları değerli dostum Edi Rama ile sık sık görüşerek yakından takip ettik” dedi.

Haberin Devamı

“522 konutu 13 ay gibi rekor sayılacak sürede tamamladık”

Türkiye’nin söz verdiği deprem konutlarını bugün sahiplerine teslim edildiğini ifade eden Erdoğan, “Depremde evleri yıkılanlar için Laç şehrinde yaptırdığımız deprem konutlarının teslimini bugün gerçekleştirdik. 522 konutu 13 ay gibi rekor sayılacak sürede tamamlayarak hamdolsun aramızdaki kardeşliğe verdiğimiz önemin iddialı bir şekilde neticelenmesini görmüş olduk. İnşallah bundan sonra da iyi gününde ve kötü gününde Arnavutluk’un yanında olmayı sürdüreceğiz. Arnavutluk’taki müşterek kültürel mirasımızı yansıtan tarihi eserlere yürüttüğümüz yenileme çalışmaları vasıtasıyla özel önem veriyoruz” dedi.

Tiran’daki Ethem Bey Camisi’nin açılışının yapılacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Arnavutluk’taki müşterek bu kültürel miras noktasında da bizler özellikle kurumlarımızla başta TİKA olmak üzere buralarda da destek çalışmalarımızı sürdürebiliriz. İnşallah restorasyon TİKA tarafından tamamlanan Ethem Bey Camisi’nin açılışını bugün yapacağız. Ethem Bey Camisi bir ibadethane olmasının yanında aynı zamanda Tiran şehrinin tarihi ve turistik dokusuna katkı sağlayan sembol bir eserdir. Yanı başındaki Osmanlı dönemine ait tarihi saat kulesi ile birlikte Tiran’ın günümüze ulaşan en önemli kültür miraslarından bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başbakan Rama ile yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasını da ele aldıklarını aktaran Erdoğan, “Değerli dostum başbakan Edi Rama ile stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ikili görüşerek ele aldık. Yüksek düzeyli işbirliği konseyi mekanizmasının işler hale getirilmesinin önemine değindik. Konsey toplantımızı inşallah bu yılın ilk yarısında icra edeceğiz. Bunun için dışişleri bakanlarımız ikili görüşmek suretiyle tarihi belirleyecekler ve ona göre adım atacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alanı bulabilmesi evlatlarını şehit veren milletimizi derinden yaralamaktadır”

Rama ile görüşmesinde FETÖ terör örgütünü ele aldıklarına değinen Erdoğan, “Görüşmelerimizde FETÖ terör örgütü ile mücadelemizi de değerlendirdik. Biliyorsunuz bu terör örgütü 15 Temmuz 2016’da demokrasimizi hedef alan başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Milletimizin direnişi sayesinde boşa çıkardığımız terör eylemi sırasında maalesef 251 insanımızı alçakça şehit ettiler. Elinde masumların kan olan bu yapının sadece Türkiye değil varlık gösterdiği her ülkeye büyük bir tehdit oluşturduğu aşikardır. Dost ve kardeş ülke Arnavutluk’ta FETÖ’nün halen faaliyet alanı bulabilmesi evlatlarını şehit veren milletimizi derinden yaralamaktadır. Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’taki FETÖ yapılanmasına karşı daha kararlı ve hızlı adımlar atılması en samimi beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye-Arnavutluk arasındaki ticaret hacmi hedefi 1 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz seneye göre yüzde 68’e yakın bir artışla 853 milyon dolar seviyesine ulaştığını ve hedefi 1 milyar dolar olduğunu aktardı. Hedefe ulaşılması halinde Arnavutluk’taki en büyük yatırımcının Türkiye olacağını ifade eden Erdoğan, “Yatırımlarımızın toplam miktarı 3,5 milyar dolardır. 600’ü aşkın firmamız yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Tabi biz bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bunun çok daha iyi bir konuma gelmesi lazım. Arnavutluk makamlarının vereceği güçlü destekte bu sayıların daha da artacağını inanıyorum” dedi.

“Avrupa Birliği’nin yaklaşım tarzından önce bizim için NATO’nun yaklaşım tarzı çok daha önemli”

Avrupa Birliği (AB) ve Balkanlar hakkındaki soruya cevap veren Erdoğan, “Avrupa Birliği’nin yaklaşım tarzından önce bizim için NATO’nun yaklaşım tarzı çok daha önemli. Çünkü Avrupa Birliği henüz Türkiye’yi üye ülke olarak kabul etmiyor ki fasılların görüşülmesinden tutunda aç kapa meselesinde sadece birinci fasılda bir geçici olarak kapama yaptılar. Bunun dışında diğerleriyle ilgili maalesef oyalama taktiği devam ediyor. Biz NATO’nun şu anda onurlu güçlü bir üyesiyiz. NATO ile ilgili atılacak adımlar da her zaman bizler üzerimize düşen görevi bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“Balkanlar’ın barışını huzurunu çok önemsiyoruz”

Erdoğan devamında, “Balkanlara gelince Balkanların özellikle onu da ikili görüşmede değerli dostumla konuştuk. Balkanlar’ın barışını huzurunu çok önemsiyoruz. Balkanların barışı huzur içinde üzerimize düşeni bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yine aynı şekilde Balkanlar’da barış ve huzurun geleceği teminatı için bizlerde garantör ülkelerden bir tanesiyiz” dedi.

“Kardeşiz ne zaman nerede ne olacak bunun sorgulanması yapılmaz”

Arnavutluk ve Türkiye arasında ilişkiler hakkındaki soruya cevap veren Erdoğan, “Kardeşlik hukuku içerisinde öyle destekler olur ki bu destekler kardeşliğinizin gereği olur. Öyle bir ikili ilişki olur ki oda borçlar hukukuna dayalı olur. Şu anda bizim bu deprem felaketinde yaşanan olay borçlar hukukuna değil kardeşlik hukukuna dayalıdır. Bizlerde bu kardeşlik hukukuna dayalı olarak bu eserleri orada süratle inşa ettik. Buralarda herhangi bir şey aramanın anlamı yok zira kardeşiz ne zaman nerede ne olacak bunun sorgulanması da yapılmaz” dedi.

Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar

Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar

Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, günü birlik resmi ziyaret kapsamında Arnavutluk’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, resmi ziyaret kapsamında Arnavutluk’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Rama konuşmasında, bugün kendisi için çok özel bir gün olduğunu ifade ederek, depremin vurduğu ve çaresiz insanların olduğu bir yerde Türkiye ile ortak uğraşla 522 ailenin bugün daha iyi ve daha güzel evlere kavuşmasına vesile olunduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk andan itibaren yanlarında olduğundan dolayı ve sözünü tuttuğu için çok müteşekkir olduğunu ifade eden Rama, “Erdoğan her zaman sözünde duran bir adam” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra deprem evlerinin inşaatına yardımcı olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ve bu projede görev alan inşaat şirketi dahil herkese çok teşekkür eden Başbakan Rama, “Belki birileri teşekkürlerle abarttığımı düşünecek ancak Hazreti Muhammed (SAV) dediği gibi ‘İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a teşekkür etmiş sayılmaz’” ifadelerini kullandı.

“Ankara’da Fier Hastanesi için iddiaya girmedim çünkü kaybedecektim”

“Bir sene önce Yüksek Düzey İşbirliği de dahil Ankara’da bir çok anlaşma imzaladık. Bugün ise o çok sorulan sorulara yanıt olarak çok net ve fiziki olarak işbirliği olanaklarımız mevcut” diyen Rama, “Ankara’da Fier Hastanesi için iddiaya girmedim çünkü kaybedecektim. İyi ki bahse girmedim ve ne iyi ki Cumhurbaşkanı da bahse giren biri değil. Fier’de yapılan hastane sadece bir hastane değil, insanlara yapılan hizmet yanı sıra Türkiye’den aktarılan bir ilim ve bilgi söz konusu. Düne kadar imkansız olan bu gelişme bugün Cumhurbaşkanı’n desteği olduğu için imkansız değil. Uzatmak istemiyorum ancak bir sene önce konuştuğumuz konular bugün gerçek oldu. Arnavutça artık Türkiye’de seçmeli ders olarak okutuluyor” dedi.

Gümrük konusunda akıllı çözümlerin artırılması için işbirliği yaptıklarını ve ticaret hacmi ile turizm konularını geliştirmek için de çalıştıklarını dile getiren Rama, “Biz komşularımızı kıskanmıyoruz ancak Türkiye’den komşu ülkelere giden Türklerin sayısına bakınca bu sayıların sevilme seviyesine göre olmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kardeşlerden bile borç aldığınız zaman bir müddet sonra onu geri vermeniz gerekiyor. Arnavutluk’un Türkiye ile ilişkisi de buna benzer mi?” sorusuna Rama sosyal medyada, "İyi ki Müslüman değilsin, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile o kadar yakın duruyorsun ki Müslüman olsaydın AB'dekiler kim bilir ne derdi?" yazıldığını ifade ederek, “Ben Katolik’im. Benim en iyi yarım (eşim) da Müslüman. Ancak ben Arnavutluk ve AB’dekilerin endişe etmemeleri gerektiğine inanıyorum. Arnavutluk kapalıyken bile yanında olan Türkiye oradaydı. Benim Cumhurbaşkanı ile münasebetime gelince, endişe edilecek bir şey yok. Ancak buradan da Avrupa’dan da ciddi insanlar komplo teorisi olarak sayılacak şeyler söylüyor ve bu gülünecek bir durum” dedi.

Balkanlarda Türkiye’nin rolünün önemli olduğunu ifade eden Rama, Türkiye ile olan ilişkileri karşılıklı esasa dayalı olduğuna da dikkat çekti. Rama, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği için çok önemli olduğunu belirterek, “Bunu ben daha önce de söyledim. NATO’da da söyledim” ifadelerini kullandı.

Son dakika: Arnavutluk ile kritik anlaşmalar imzalandı Erdoğan hedefi açıkladı: 1 milyar dolar

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Arnavutluk’ta, Türkiye ile Arnavutluk arasında 7 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gelmiş, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan ve Rama arasındaki görüşmelerin ardından Türkiye ve Arnavutluk arasında afet ve acil durum yönetimi, medya, devlet arşivleri, kültür ve sanat, güvenlik, gençlik ve spor ile protokol alanında 7 anlaşma imzalandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Çuçi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kolluk Eğitimi İşbirliği Mutabakat Zaptı’na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Megi Fino, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'na, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Arnavutluk Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Evis Kushi, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’na, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elva Margariti, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ile Arnavutluk Opera, Bale ve Folk Topluluğu Arasında İşbirliği Protokolü'ne, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Dallendyshe Bici, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Ulusal Sivil Koruma Kurumu arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı’na, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Arnavutluk Cumhuriyeti Arşivler Genel Müdürü Dr. Ardit Bido, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Merkezi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arasındaki İşbirliği Protokolü'ne imza attı.