Tatil Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkeler

Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkeler

07.11.2017 - 14:50 | Son Güncellenme:

Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkelerin sayısı hiç de az değil. Doğu Avrupa'nın pek çok ülkesine vizesiz hatta sadece kimlikle gitmek mümkün. Üstelik bu yerlerde tarihi bağlar sayesinde kendinizi pek de yabancı hissetmeyeceksiniz. İşte Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkeler...

Avrupada vizesiz gidilebilecek ülkeler

Avrupa'da vizesiz gidilebilecek ülkelerin sayısı hiç de az değil. Özellikle coğrafi ve kültürel bakımdan daha yakın olmaları nedeniyle son dönemde Doğu Avrupa rotaları pek revaçta. Üstelik bu ülkelere gidişte vize istenmiyor. Hatta bazılarına kimlikle seyahat etmek mümkün.

Haberin Devamı

Sırbistan
Doğu Avrupa'nın ortasında yer alan Sırbistan, bölgenin en önemli ülkelerinden biri. Ülkenin başkenti olan Belgrad, son dönemde turistlerin ilgi odağı. Gece hayatıyla ön plana çıkan Belgrad'ta aynı zamanda birçok yerin adı günümüzde de Türkçe. Bunlar arasında kentin merkezinde bulunan Terazija ve Kalemagdan gibi yerler de bulunuyor.

Belgrad'a haftanın her günü İstanbul'dan doğrudan uçuşlar gerçekleştiriliyor. Bir buçuk saat süren bir uçuşla ulaşabileceğiniz Belgrad, özellikle hafta sonu turlarında tercih ediliyor. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği bir platoda kurulu olan Belgrad, çok sayıda tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor. Kentte ünlü mucit Nikola Tesla adına açılmış olan bir müze de bulunmakta. Müzede Nikola Tesla'nın özel eşyaları ve icatları sergilenmekte.

Haberin Devamı

Sırbistan'ın resmi para birimi dinar. Türkiye ile Sırbistan arasında kış aylarında iki saatlik bir zaman farkı bulunuyor. Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan Sırbistan'ın nüfusu 7 milyon. Belgrad'ın kuzeyinde bulunan Novi Sad, ülkenin bir diğer önemli kenti.

Avrupada vizesiz gidilebilecek ülkeler

Ukrayna
Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz'den komşusu olan Ukrayna, Avrupa'nın yüzölçümü bakımından en büyük ülkelerinden biri. 45 milyonluk bir nüfusa sahip olan ülkeye Türk vatandaşları çipli kimlik kartlarıyla giriş yapabiliyor. Çipli kimlik kartlarına sahip olan Türk vatandaşlarının pasaport ibraz etmelerine gerek kalmıyor. Kiev, Lviv ve Odessa ülkenin en önemli kentleri arasında yer alıyor.

Kiev, yaklaşık 3 milyonluk nüfusuyla Ukrayna'nın en büyük kenti. İstanbul'dan Kiev'e her gün doğrudan uçuşlar gerçekleştirilmekte. 2 saatlik bir uçuşla Kiev'e ulaşmak mümkün. Ortasından Dinyeper nehrinin geçtiği Kiev, ülkenin siyaseten olduğu kadar ekonomik açıdan da başkenti konumunda.

Ukrayna'nın Karadeniz kıyısında yer alan liman kenti Odessa'ya da İstanbul'dan haftanın her günü doğrudan uçuşlar gerçekleştiriliyor. Bir buçuk saat süren bir uçuşun ardından liman kenti Odessa'ya varmak mümkün.

Avrupada vizesiz gidilebilecek ülkeler

Bosna - Hersek
Bosna - Hersek yüzyıllar boyunca Osmanlı idaresinde kalmasından ötürü Türkiye ile yoğun kültürel bağlara sahip bir ülke. Mutfaktan müziğine pek çok kültürel alanda oluşan bu etkileşim sayesinde Bosna Hersek'e giden Türk vatandaşları kendilerini Avrupa'da değil de Türkiye içinde bir yerdeymiş gibi hissedebiliyor. Boşnak mutafğı, Türk mutfağıyla büyük benzerliklere sahip. Saraybosna'da Türkçe bilen birine rastlamanız mümkün. Bunun nedeni, Türkçe'nin ülkedeki okullarda yabancı dil olarak okutulması ve çok sayıda Boşnak öğrencinin özellikle üniversite eğitimi için Türkiye'ye gelmesidir.

Haberin Devamı

Resmi para birimi Konvertbl Mark olan Bosna Hersek ile Türkiye arasında kış aylarında iki saatlik bir zaman farkı bulunuyor.

Kanlı bir savaşın ardından Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsız olan Bosna Hersek'in en önemli kentleri Saraybosna, Travnik ve Mostar. Ülkenin başkenti olan Saraybosna'da katedral, sinagog ve camileri yan yana görmek mümkün. Birçok farklı kültürün varolduğu kentte Osmanlı döneminden kalma sayısız eser bulunuyor. Camiler, hamamlar, köprüler ve sivil mimari örnekleriyle Osmanlı döneminden kalma pek çok eserin varlığını koruduğu kentte kalı iç savaşın izlerini de görmek mümkün. Kenti ikiye ayıran Miljacka nehri kıyısında çok sayıda tarihi yapı yer almakta.

Haberin Devamı

İstanbul'dan Saraybosna'ya haftanın her günü doğrudan uçuşlar var. Bir buçuk saatlik bir uçuşun ardından Saraybosna'ya ulaşmak mümkün. Bosna Hersek ile Türkiye arasında karşılıklı olarak vizesiz seyahat anlaşması mevcut.

Bosna Hersek'in bir diğer önemli kenti de Mostar. Neretva nehrinin ikiye ayırdığı kentte Boşnaklar ve Hırvatlar yaşıyor. Kentin simgesi olan Mostar Köprüsü, Mimar Hayruddin tarafından 1566 yılında inşa edildi. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Mostar köprüsü Bosna'daki iç savaş sırasında bombardımanla yerle bir edilmişti. Savaş sonrası köprü aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildi.

Avrupada vizesiz gidilebilecek ülkeler

Karadağ
Adriyatik kıyısında yer alan Karadağ son dönemde hem Türklerin hem de Avrupalı turistlerin gözde tatil destinasyonu haline geldi. Yeni yeni keşfedilmeye başlanan tatil rotalarıyla turistleri kendisine çeken Karadağ'a Türk vatandaşları vizesiz seyahat edebiliyor. Nüfusu 660 bin olan Karadağ, yüzölçümü bakımından Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri.

Haberin Devamı

Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya İstanbul'dan doğrudan uçuşlar bulunuyor. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir uçuşla Podgorica'ya ulaştıktan sonra Otobüslerle Ülkenin Adriyatik kıyısındaki turistik Kotor kentine ulaşmak mümkün.

Adriyatik Denizi'ndeki Kotor Körfezi'nde bulunan Kotor kenti, Ortaçağ'dan kalma bir taş mimarisiyle ön plana çıkıyor. Cruise gemilerinin de sıklıkla uğradığı Kotor, Budva ile birlikte Karadağ'ın en turistik destinasyonları.

Avrupada vizesiz gidilebilecek ülkeler