Yeni sezona hazır mıyız?

24 Temmuz 2024

Sezonun ilk maçları zordur. Takım fiziksel olarak zorlanır, zorlandıkça oyun ritmini bulamaz. Sarı-lacivertliler ilk yarı bu sorunlarla boğuştu. Maçın hemen başında pozisyon hatası sonucu kalesinde gördüğü erken gol, zaten konsantrasyon sağlamakta zorlanan takımda işleri daha da zorlaştırdı. 
İlk yarı boyunca Fenerbahçe topa tempo kazandırmakta sıkıntı yaşadı. Yumuşak her pas, suni çimde daha bir gitmedi, daha bir can çekişti, sonuçta merkezde yüksek top kaybıyla sonuçlandı. Buna bir de önde baskının işlememesi eklenince, Lugano geride çok rahat pas yaptı. Halbuki üçüncü golde de gördük ki, ön alanda baskı yapınca hata yapmaya çok müsait bir takım Lugano. Fiziksel olarak Fenerbahçe’den çok daha rahat bir görüntü çizdiler belki ama muhtemelen bunun da sebebi liglerinde maçlarının başlamış olması. 
Hemen burada bir soruyla devam edelim. İsmail Kartal sezonun ilk maçına Krunic ile başlasaydı neler konuşulurdu? Toplu oyunda yok, direnç yok, fizik kalite yok. Onun bu hali, partneri

Yazının Devamı

Şimdi santrforsuz oyun lazım

5 Temmuz 2024

Avrupa’nın en iyi 8 ekibinden biri olan A Milli Takımımız artık sonuç ne olursa olsun alkışlanmalıdır. Ama akıllı bir oyunla Avusturya’dan sonra Hollanda’yı elememiz de mümkün. Yetenekli oyunculara sahip Hollanda santrforsuz oynamamız gereken yegane rakip olabilir. Kenar oyuncularımızın savunma performansının önemli olacağı maçta Kenan Yıldız yerine Kerem Aktürkoğlu tercih olmalı.
Şimdiye kadar ceza sahası içinden şutlarda sorunluyduk. Başta Arda Güler’in ceza sahasına sızma koşular yapmak yerine yay çevresinde bekleyip topu ayağına isteyen profilde oyuncu olması sebebiyle... Ancak rakip onun top dağıtmasını önlemek için etrafını kalabalık sardığı sürece arkadaşlarına hem boş alan hem sayısal üstünlük imkanı sağlıyor. Bu demek ki Hakan Çalhanoğlu ve Barış Alper’in şut tercihleri çok önemli.
Hollanda’da Xavi Simons, Gakpo ve Depay gibi oyuncuların ön bölgedeki gezgin oyunu bizi dağıtabilir. Stoperlerimizin ekstra konsantrasyona ihtiyacı var. O zaman kafamda bir soru, Vincenzo Montella acaba Samet Akaydın ısrarını mı

Yazının Devamı

Kahır mektubu gibi maç

2 Temmuz 2024

İsmi büyük, yarattığı heyecan küçük Fransa-Belçika maçı kan şekerini yükselten bir akşam yemeği misali göz kapaklarımda bir ağırlık, bolca esneme ve bunlara karşı koymak için yarım demlik çay ile sonuçlandı. 
Belçika futbolu yıllardır bir klişenin arkasına saklanmış, altın jenerasyon... Ancak gelin görün ki, ismi janjanlı bu kuşak vadettiği topu hiç oynayamadı. Bugün artık bunun bir altın değil kayıp jenerasyon olduğunu kabul etmek lazım. Ha, diyebilirsiniz ki 2018 Dünya Kupası’nda yarı final oynadılar. Ama beklenti bu kuşağın illa bir turnuvadan kupayla ayrılacağı yönündeydi. 
Kader bu ya, o gün de onları eleyen bugün gibi Fransa olmuştu.
Maça beş hücumcuyla başlayan Belçika’da sorun, atak başlangıçlarında yaşandı. Zengin bir orta sahaya sahip Fransa karşısında sayısal olarak da oyun olarak da orta sahada yetersiz kaldılar. Hücumda 4-4-2, savunmada 5-3-2 karşılayan Belçika, 60 dakika bu şekilde oyunu dengede tutabildi. Ardından Tedesco planın ikinci aşamasına geçti ve forvetten Openda’yı

Yazının Devamı

Almanya ile benzerliğimiz

24 Haziran 2024

Turu garantilemiş Almanya, İsviçre karşısında son grup maçına da aynı 11 ile çıktı. Genç hoca Nagelsmann, yaşından dolayı “tecrübesiz” olsa gerek, İlkay yorulur, Muisala sakatlanır demedi, üç maçta da ideal 11 ile sahaya çıktı. Normal diyeceksiniz, adamların neticede bir ideal 11’i var, turnuva başlamadan karar vermiş, her maç dene-yanıl yapmamış.
O halde dünkü maçı konuşmaya Nagelsmann ile başlayalım. Aslında Alman Futbol Federasyonu Başkanı’yla başlamak da iyi bir fikir olabilirdi ancak kendisinin ismini bilmiyorum. Turnuva boyunca yabancı basını da takip etmeme rağmen Alman gazetelerinde de ismine rastlamadım. Değişik Alman işleri işte... “Federasyonun ön planda olmadığı bir turnuvada Almanya’dan başarı beklemek manasız.”
Almanya için turnuva dün İsviçre karşısında başladı. İsviçre enteresan bir takım. Etkili bir anlık pres, kazanılan bir top, nefis bir Freuler pası ve Ndoye bitiriciliğiyle ilk golü atan taraf oldular. Topa daha çok sahip olan taraf Almanya olsa da, İsviçre’nin kapadığı alanlar,

Yazının Devamı

Gençliğinde güzel bir abimizdi

16 Haziran 2024

Turnuvanın ölüm grubunun ismi büyük maçı İspanya-Hırvatistan karşılaşması “grup maçından çok bir çeyrek ya da yarı final eşleşmesini hak ediyordu” desem itiraz eder misiniz? Her ne kadar kafa kafaya iki takım görüntüsü çizseler de maç öncesi bir çok soru işareti barındırıyorlardı. Morata koskoca İspanya takımının santrforu mudur? İspanya savunma hattı ve kaleci Unai güven veriyor mu? Luis Enrique’den bu yana gençleşmeye devam eden İspanya, yüz yıldır aynı kadroyla oynayan tecrübeli Hırvatistan karşısında ne yapabilir? Hücum zaafı olan Hırvatistan’ın bir de atletizm, koşu mesafesi gibi fizik güçte de acaba zaafları ortaya çıkacak mı?
Peki o zaman bu soruların cevaplarını maçta arayalım.
İspanya artık kimliği olan pas oyunuyla maça başladı. Doğru saha yerleşimi, doğru pas ile önce rakibini tartıp oyunu yönlendirmeye çalıştı. Bu esnada Hırvatlar ise ilk çeyrekte kontrolü ele alıp hızlıca bir gol arayışındaydı. Aslında topu yönlendirmeye başlamış, oyuna dengeyi de getirmişlerdi.

Yazının Devamı

Galatasaray baharı

27 Mayıs 2024

23-24 sezonunun şampiyonu Galatasaray isminin yanına 24. lig kupasını muhteşem geçirdiği bir sezonun ardından puan rekoru kırarak yazdırdı. Her şampiyonluğun bir hikayesi ve kahramanları olur. İleride bu sezonu çokça kaos ve kavgayla hatırlayacağız belki ama hepsi yöneticilerin sebep olduğu olaylardı. Yönetimler hep kendilerinin şampiyon yaptıklarını veya hakemler yüzünden kaybettiklerini iddia eder. Ama bu gerçek değildir ve tarih yöneticileri hep unutturur, oyunun gerçek kahramanı futbolcular ve teknik adamlar sadece hatırlanır. İşte bu şampiyonluğun kahramanı da başta Okan Buruk sonra da oyuncularıdır.
Okan Buruk’un Bayern maçı başta olmak üzere ortaya koyduğu taktik planları, yoklukta bulduğu çözümlerle yeni bir Barış Alper doğurması, itidalli açıklamaları ve sezon boyu oyuncularını da aynı şekilde sadece saha içine odaklamasıyla şampiyonluğu sonuna kadar hak etti. Sezonu formsuz geçirmesine rağmen gol kralı olan Icardi, yaşlı denen Mertens’in gencecik aklı, morali bozuk Kerem’in muazzam rakamları, Uruguay değil de Spartalıymış gibi savaşan Torreira,

Yazının Devamı

Umutlar başka bahara

20 Mayıs 2024

Galatasaray’ın stresli, Fenerbahçe’nin agresif başladığı maç şampiyonluğu son haftaya taşıdı. Adeta bütün sezonun yorgunluğunu bu maça bırakmış Galatasaraylı futbolculara, tahriklere kapılan 50 bin taraftar da eklenince takım bir türlü oyuna giremedi. 10 kişi kalmış rakibi karşısında, pas kalitesi olmayan, doğru yerleşemeyen ve isabetli şut atamayan bir görüntü izletti. Tıpkı Kopenhag deplasmanının ilk yarısı gibi. Oyun kurulumunda sorun yaşayan Nelsson, sol tarafta ters ayakla kalan Davinson, iki haftadır sorumluluk almayan Kerem Demirbay ile rakibinin eksik merkezi karşısında bile pasif bir orta saha görüntüsü, önde çoğalamayan, sürekli kanattan merkeze oyunda ceza yayı çevresinde az adam bulunan bu oyunuyla ve formsuz Okan hocayla dün Galatasaray umutlarını bir hafta erteledi.
Öte yandan derbiye bir gurur maçı olarak bakan Fenerbahçe’nin maçın ritmini ve oyun gücünü elinde tutması, 10 kişi kalmasına rağmen iyi karşılaması, etkili ön alan baskısı ve topu alan her Galatasaraylının yanına baskıya gitmesiyle

Yazının Devamı

Konsantrasyon’suz’ GALATASARAY

13 Mayıs 2024

Galatasaray maça bir eksikle başladı, o da “Konsantrasyon.” Sanki o kelime unutulmuş, şampiyonluk ilan edilmiş oyunuyla 40 dakikaya yakın bir süre taraftarının yüreğini ağzına getirdi.
Peki neler oldu o 40 dakikada? Karagümrük imkanlarını iyi muhakeme etmiş, en uca fizik gücünden faydalanmak için Marcao’yu koymuş, ben bu oyunda en fazla kanatları kapatabilirim demiş. Galatasaray ise merkeze oynasa belki bu kadar zorlanmayacağı dakikalarda, iki oyuncunun etkisiz oyunuyla merkez hattı işlemedi, Abdülkerim ve Kerem Demirbay. Papatya falı misali bir iyi bir kötü oynayan Kerem Demirbay’ın basit pas hataları ve geri dönememesi sadece ön alan baskısının sürekliliğini değil, takımın kontraya yakalanmasına da çoğu pozisyonda sebep oldu.
Rakibi geri ittiremeyen Galatasaray çok defa geniş alanda yakalandı. Biraz da Karagümrük’ün yönlendirmesiyle oyunu sol tarafa yığılan sarı kırmızılarda Abdülkerim-Köhn-Barış Alper pas trafiği de oturmayınca o bölgeden top kayıpları başladı. İşte o 40 dakikada hem sarı kırmızlılar bir gol yedi hem de

Yazının Devamı