Dünya Afrika Birliği, G20 daimi üyesi oldu

Afrika Birliği, G20 daimi üyesi oldu

09.09.2023 - 12:35 | Son Güncellenme:

Hindistan Başbakanı Modi, G20 Zirvesi açılışında yaptığı konuşmada, Afrika Birliği'nin G20 “daimi üyesi” olduğunu dünyaya duyurdu.

Afrika Birliği, G20 daimi üyesi oldu

Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi. Tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya gelen liderler, daha sonra kongre merkezine giriş yaptı. Hindistan Başkanı Modi "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunun açılış konuşmasını yaptı. Modi, 55 üye ülkenin bulunduğu Afrika Birliği'nin, G20'nin daimi üyelerinden biri olduğunu açıkladı. Modi daha sonra Afrika Birliği Başkanı Azali Assoumani'yi G20'nin daimi üyesi olarak koltuğuna davet etti. İki lider kucaklaşırken, Afrika Birliği G20'de Avrupa Birliği (AB) ile aynı statüye sahip oldu. Modi eski adıyla "Twitter" olarak bilinen sosyal medya platformu X'teki resmi hesabından yaptığı paylaşımda, "Afrika Birliği'ni G20 ailesinin daimi bir üyesi olarak ağırlamaktan onur duyuyorum. Bu, G20'yi güçlendirecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YOĞUN ÖNLEM

G20 dolayısıyla Yeni Delhi'de havadan ve karadan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polisin görev yaptığı belirtilirken Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızları'nın güvenliği sağlama hususunda polis kuvvetine destek verdiği bildirildi. Zirvenin yapıldığı bölgede birçok cadde, sokak ve iş yeri 11 Eylül'e kadar kapatıldı. Ayrıca zirve sonuna kadar bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanıyor. Önlemlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda trafik akışını sağlamaya çalışan polisin, toplantının yapılacağı alana giden güzergahta bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü. Yeni Delhi'de ayrıca cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboardlar zirve için "G20" başlığıyla süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı. Kent genelinde yolcu taşımacılığı yapan birçok rikşa (çekçek) ve taksi de G20 etiketleri ile donatıldı.