Dünya Dünya 14:08'e kilitlendi! Victor 6000 suya indirildi

Dünya 14:08'e kilitlendi! Victor 6000 suya indirildi

22.06.2023 - 11:56 | Son Güncellenme:

Titanik'in enkazına doğru dalış yaptıktan sonra haber alınamayan Titan denizaltı aracında oksijen stoku bitmek üzere. Saatler geçtikçe umutlar azalıyor ancak arama çalışmaları devam ediyor.

Dünya 14:08e kilitlendi Victor 6000 suya indirildi

Uluslararası arama kurtarma ekibi Titanik'in enkazını görmek için dalış yapan beş kişiyi taşıyan dalış aracı Titan'ı bulmak için enkazın üzerinde denizden ve havadan yapılan büyük arama kurtarma operasyonu beşinci gününe girdi.
Deniz altındaki sesleri algılayan cihazlarla yapılan, ABD, Kanada ve Fransa'nın katıldığı arama çalışmaları devam ederken Pazar gününden beri haber alınamayan Titan'dan henüz bir iz yok.

Haberin Devamı

ABD merkezli OceanGate Expeditions tarafından işletilen dalış aracı Titan, Kuzey Atlantik'te Pazar günü yerel saatle 08.00'de beş kişilik turistik dalışına başlamıştı. İki saat sürecek Titanik batığına dalışın sonuna doğru destek gemisi ile iletişimi koptu.

OKSİJEN HER AN BİTEBİLİR

Şirkete göre 96 saatlik oksijen stoğu olan Titan'ın oksijen tanklarının Perşembe günü boşalması bekleniyor. Uzmanlar oksijenin ne kadar süre yeteceğine dalış aracının güç kaybedip kaybetmediği ve içindekilerin ne kadar sakin kalabildiği gibi çeşitli faktörlerin etkili olacağını belirtiyor.

Ancak oksijenin ne kadar yeteceği faktörü dışında, dalış aracının bir yerde sıkışıp kalmış olabileceği ya da zarar görmüş olabileceği gibi olasılıklar da mevcut.

Haberin Devamı

Dünya 14:08e kilitlendi Victor 6000 suya indirildi

SUDAN GELEN SESLER UMUT VERDİ

Arama kurtarma ekipleri ve Titan'da bulunan beş kişinin yakınları Kanadalı arama ekiplerinin Çarşamba günü denizin altından gelen bazı seslerin kaydedildiği haberi ile umutlandı. Sahil Güvenlik uzaktan kumandalı denizaltı arama araçlarını seslerin geldiği yere yönlendirildiğini açıkladı. Ancak yetkililer seslerin Titan'dan gelmemiş olabileceğini de belirttiler.

Sahil Güvenlik kaptanı Jamie Frederick, "Bir arama kurtarma çalışmasının ortasındaysanız, her zaman umut vardır" dedi ve ekledi, "Ancak seslere istinaden, ne olduklarını bilmiyoruz." Frederick sonar şamandıra verilerinin "sonuçsuz" olduğunu da kaydetti.

Fransız kurtarma gemisi Atalante robotik dalış aracı ile Çarşamba günü ABD Donanması'nın talebi üzerine bölgeye geldi. Fransız ekip Titan'ı deniz dibinde sıkışması halinde kurtarabileceğini ancak bunu tek başına kaldıramaya güçlerinin yetmeyeceğini bildirdi.

250 BİN DOLARLIK ÖLÜM BİLETİ

Titan ile enkaza inebilmek için kişi başı 250 bin dolar ödemek gerekiyor. Titan'ın yolcuları 58 yaşındaki İngiliz milyarder Hamish Harding, İngiliz iş insani 48 yaşındaki Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleyman, Fransız bilim insani ve Titanic uzmanı 77 yaşındaki Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate'in CEO'su Stocktomn Rush.

Dünya 14:08e kilitlendi Victor 6000 suya indirildi

111 YIL SONRA GELEN TESADÜF

Konuyla ilgili New York Times tarafından yayınlanan haberde ise Oceangate firmasının CEO'su Stockton Rush'ın eşinin akrabalarının Titanik'de öldüğü belirlendi.

Haberin Devamı

Söz konusu gemiye binen en zengin yolculardan biriydi. Hayatta kalanlar, mürettebat gemide mümkün olduğu kadar çok kadın ve çocuğu kurtarmaya çalışırken, Ida Straus'un kocası olmadan bir cankurtaran sandalına binmeyi reddettiği o dönem kayıtlara geçti. İkili kısa bir süre sonra burada birlikte can verdi.

Dünya 14:08e kilitlendi Victor 6000 suya indirildi

SONAR UZMANI UMUTSUZ

Öte yandan dün umutları yeşerten sesle ilgili uzmanlar ikiye bölündü. Bir sonar uzmanı arama kurtarma gemileri tarafından duyulan 'vurma' sesinin ikonik enkazdan gelen 'enkaz' ve 'çöp' olabileceğini iddia ediyor.

Bunun yanı sıra denizaltındaki oksijenin Türkiye saati ile 14: 08'de bitmesi bekleniyor. Yolcuların ise oksijen bitmeden çoktan komaya gireceği bildiriliyor. Bu olaya kademeli boğulma deniliyor ve her geçen saniye artan karbondioksit seviyesi nedeniye mahsur kalan kişilerin ilk önce komaya girip daha sonra öleceği söyleniyor.

VİCTOR 6000 SUYA İNDİRİLDİ

Fransız yapımı araştırma gemisi bölgeye dibe rahatlıkla batabilen Victor 6000'i getirdi. Bu cihaz kabloları kesebilen, mahsur kalmış veya karaya oturmuş bir gemiyi yerinden çıkarabilecek güçlü kollara sahip.

Haberin Devamı

Zamana karşı yarış devam ederken kurtarma denizaltısının bile dibe inmesinin saatler süreceği ve aşağıda kayıp Titan'ı bulmasının da uzun süreceği belirtiliyor.

Dünya 14:08e kilitlendi Victor 6000 suya indirildi

JULİET YOLA ÇIKTI

Victor 6000 dışında, İngiliz Magellan firmasına ait uzaktan kumandalı bir araç (ROV) şu anda Jersey Havaalanında bir C17 uçağına yükleniyor.

Juliet adlı denizaltı kısa süre önce Titanik'in bulunduğu zemine inmiş ve çalışmalar yapmıştı. Ne yazık ki Juliet'in bölgeye ulaşması 48 saat sürecek. Denizaltı, hafta başından beri ayrılmaya hazır, ancak yetkililerden izin gelmediği için ertelendi.