Dünya Finlandiya'dan İsveç'e ders olacak 'Kur'an-ı Kerim' kararı! 'İzin yok'

Finlandiya'dan İsveç'e ders olacak 'Kur'an-ı Kerim' kararı! 'İzin yok'

31.01.2023 - 17:00 | Son Güncellenme:

Rasmus Paludan tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen skandal Kuran'ı Kerim'i yakma eylemi dünyada gündem oldu. İsveç tarafından yapılan bildiride durum 'ifade özgürlüğü' olarak ele alınırken, Finlandiya'nın aynı eyleme izin verip vermeyeceği merak konusu oldu.

Finlandiyadan İsveçe ders olacak Kuran-ı Kerim kararı İzin yok

Aşırı sağcı Danimarka-İsveç vatandaşı politikacı Rasmus Paludan, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Paludan’ın eylemi sırasında İsveç polisinin güvenlik önlemleri aldığı ve müdahale etmediği görüldü. Aradan daha bir hafta geçmemişken Paludan bu sefer cuma namazı sonrası çirkin eylemlerine kaldığı yerden devam etti. Paludan'dan gerilimi tekrar en üst seviyeye çıkaracak bir hareket geldi.

Haberin Devamı

Palu'dan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kuran'ı Kerim-i tekrar yaktı. Paludan'ın eylem esnasında çelik yelek ve kask giymesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Finlandiyadan İsveçe ders olacak Kuran-ı Kerim kararı İzin yok

Paludan, Türkiye, İsveç’i NATO’ya kabul etmesi durumunda, ömrü boyunca bir daha asla bir Türk Elçiliği binası önünde eylem yapmayacağını da belirtti. Kuran yakma eylemini gerçekleştirmeye başlayan Paludan’a, Danimarka Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) ile Danimarka’da yaşayan bir grup Türk marşlarla karşılık verdi ve karşı eylemde bulundu.

"İSVEÇ'İN İKİYÜZLÜLÜĞÜ"

 İsveç, İsrail Büyükelçiliği önünde Tevrat sayfası yakma eylemine izin vermedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsveç makamlarının Tevrat yakılması eylemini engellemesinin çok doğru ve isabetli bir karar olduğunu belirterek, “Aynı İsveç makamlarının Kuran-ı Kerim yakılmasına ‘ifade hürriyeti’ diye izin vermesinin ikiyüzlülük olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır. Anti-semitizm ve İslam düşmanlığı insanlık suçlarıdır. İsveç makamlarını yaptıkları ayrımcılık sebebiyle bir kere daha kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSVEÇ ŞOK OLACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir etkinlikte  İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreciyle ilgili konuştu. Erdoğan konuyla ilgili "İcabında Finlandiya'yla ilgili farklı mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak." ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA'DAN KURAN'I KERİM AÇIKLAMASI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Finlandiya basınında konuyla alakalı bir haber yapıldı. Finlandiya polisi, ülkenin en büyük ajanslarından olan STT'ye verdiği demeçte Finlandiya'da Kuran'ı Kerim yakılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Ülkedeki din barışının korunması gerektiğini belirten polis, böyle bir duruma engel olacaklarını söyledi. STT haber ajansına dayandırdığı habere göre, Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, kutsal kitapların yakılmasını "cezalandırılabilir suç" olarak değerlendirecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Finlandiya Emniyet Görevlisi Vesa Pihajoki, "Kur'an-ı Kerim'in yakılması planlanmış olsaydı polis, gösteriyi düzenleyen kişiye izin verilmeyeceğini önceden bildirirdi. Ayrıca söz konusu faaliyet bir gösteri sırasında veya polisin dikkatini çeken başka bir durumda gerçekleşirse, polis müdahale edecektir." ifadelerini kullandı.