DünyaSavaşta son dakika... Kılık değiştirip kampa geldiler! Katliamın perde arkası: İsrail savaş kabinesinde çatlak

Savaşta son dakika... Kılık değiştirip kampa geldiler! Katliamın perde arkası: İsrail savaş kabinesinde çatlak

09.06.2024 - 17:20 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan televizyonu, Nuseyrat mülteci kampında 274 Filistinlinin hayatını kaybettiği baskın için İsrail askerlerinin izlediği taktiği ekrana taşıdı. Savaş kabinesi Bakanı Gantz kararını duyurdu.

Gazze Şeridi'nin yakıp yıkıldığı savaşta 248'inci güne girildi, İsrailli rehine yakınlarının hedefindeki isim sürpriz değil. Bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL'DE SAVAŞ KABİNESİNDE ÇATLAK

İsrail'de savaş kabinesi dağılıyor. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini açıklayarak, partisinin koalisyon hükümetinden çekildiğini belirtti. Gantz, “Partim 7 Ekim'den sonra kötü bir hükümet olduğunu bildiğimiz halde ülkenin iyiliği için koalisyona katıldı. O zamandan bu yana stratejik değerlendirmeler siyasi nedenlerle hep bir kenara itildi” dedi.

İsrail halkının “boş vaatlerden” daha fazlasını hak ettiğini belirten Gantz, “Ne yazık ki Netanyahu gerçek zafere ulaşmamızı engelliyor” dedi.

Gantz'dan Netanyahu'ya seçim çağrısı

Netanyahu'ya seçim çağrısı yapan Gantz, “Gerçek bir zafer elde etmek için ve halkın güvenini kazanmak için sonbaharda seçimlere gitmemiz uygun olacaktır. Netanyahu'ya sesleniyorum: Üzerinde anlaşılmış bir seçim tarihi belirleyin. Halkımızın parçalanmasına izin vermeyin” şeklinde konuştu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a da seslenen Gantz, “Yoav, birbirimizi uzun yıllardır tanıyoruz. Aramızda gerginlikler olsa bile sana her zaman saygı duydum ve takdir ettim. Bu savaşta seni daha da takdir etmeyi öğrendim. Siz cesur ve kararlı bir lider ve hepsinden önemlisi bir vatanseversiniz. Bu zamanda liderlik ve cesaret sadece doğru olanı söylemek değil, doğru olanı yapmaktır” ifadelerini kullandı.

“Başkan Biden tarafından sunulan taslağın arkasındayım”

Esirlerin ailelerinden de özür dileyen Gantz, “Çok şey yaptık ama sonuç almaya gelince başarısız olduk. Henüz birçoğunu eve geri getiremedik. Bunun sorumluluğu da bana ait” diye konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu Gazze Şeridi'nde ateşkes planına da tam destek veren Gantz, “Savaş kabinesinde aldığımız ve ilkeleri Başkan Biden tarafından sunulan taslağın arkasındayım. Başbakandan bunun arkasında durmak ve ilerletmek için her şeyi yapmak için gerekli cesareti göstermesini istiyorum” dedi.

Muhalefete geçmesine rağmen hükümetin bazı hamlelerini destekleyebileceğini de vurgulayan Gantz, “Bugün de taahhüt ediyorum, muhalefetteyken her sorumlu planı destekleyeceğiz. İsrail toplumunu ve hükümetin yapacağı her doğru hareketi destekleyeceğiz. Gösteri yapmaya gittiğimizde bunu yasalara uygun olarak, dayanışma ve yeni bir yola girme arzusuyla yapacağız, nefretle değil” şeklinde konuştu.

"İSRAİL ORDUSU 1’İ ABD’Lİ 3 ESİRİ ÖLDÜRDÜ”

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, bölgenin merkezinde dün gerçekleştirilen ve 274 Filistinlinin ölümüne neden olan saldırılarda bazı esirlerin de öldüğünü bildirdi. Yapılan açıklamada, "İsrail ordusu 1’i ABD’li 3 esiri öldürdü” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL'DE SÜRE DOLDU, GÖZLER AKŞAMA ÇEVRİLDİ

Gazze Şeridi'nde savaş başladıktan sonra İsrail'de kurulan savaş kabinesine dahil olan Benny Gantz'ın Binyamin Netanyahu'ya verdiği süre Cumartesi günü doldu.

Yerel medya, eski genelkurmay başkanı Gantz'ın akşam 20.00'de ulusa sesleniş konuşması yapacağını ve hükümetten ayrıldığını duyuracağını bildiriyor.

Ulusal Birlik Partisi'nin liderliğini yapan Gantz, Netanyahu hükümetinden 8 Haziran tarihine kadar Gazze'deki savaş ve sonrasına dair bir strateji ilan etmesini istiyordu.

Benny Gantz Cumartesi akşamı medyanın karşısına çıkacaktı ancak basın toplantısı son anda iptal edildi.

Haberin Devamı
KILIK DEĞİŞTİRİP KAMPA GELDİLER!



İsrail işgal ordusunun Nuseyrat mülteci kampında 274 Filistinliyi katlederek dört rehineyi kurtarmasının yankıları devam ediyor.

Suudi Arabistan'ın Eş Şark televizyon kanalı, Nuseyrat'taki katliamda yer alan İsrail askerlerinin Filistinliler gibi giyinerek mülteci kampına geldiğini bildirdi.

Görgü tanıklarının aktardığı bilgileri ekrana taşıyan televizyon, İsrail özel kuvvetler askerlerinin akıcı Arapça konuştuğunu ve aralarında kadınların da olduğunu belirtti.

Habere göre, üstünde şilteler ve yatakların yüklendiği beyaz bir arabayla Nuseyrat'a ulaşan İsrail askerleri, kamp sakinlerinin nereden geldiklerini sorması üzerine Refah'tan kaçtıklarını söyledi. Noa Argamani'nin tutulduğu binayı işaret eden askerler bir yer kiraladıkları yalanını söyledi, görgü tanıkları başka özel kuvvetler üyelerinin de bir yardım kamyonuyla Nuseyrat'a giriş yaptığını aktardı. İsrail ordusu bu bilgiyi kabul etmiyor.

BEYAZ SARAY YORUM YAPMAYI REDDETTİ

ABD'deki Cumhuriyetçilerin daveti üzerine Washington'ı ziyaret etmeye hazırlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kongre'ye hitap edecek.

Gelecek ay yapılacağı kesinleşen ziyarette, en çok merak edilen ayrıntı Başkan Joe Biden'ın Netanyahu'yu Beyaz Saray'da kabul edip etmeyeceği.

Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, katıldığı bir televizyon programında söz konusu buluşmaya dair yorum yapmadı, "Bugün duyuracak bir şeyim yok" dedi.

ABD lideri Biden, aylardır İsrail Başbakanı Netanyahu ile sorunlar yaşıyor. Joe Biden 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a bir saldırı istemiyordu ancak İsrail bunu dinlemedi. Biden, son olarak Netanyahu'nun kendi siyasi kariyeri için savaşı kasıtlı olarak uzatıyor olabileceğini söyledi ancak daha sonra geri adım attı.

Binyamin Netanyahu, 24 Temmuz tarihinde ABD Kongresi'nde konuşacak.

NUSEYRAT'TACAN KAYBI 274'E ÇIKTI, GAZZE'DEKİ BİLANÇO 37 BİNİ AŞTI

Cumartesi günü 270'den fazla Filistinlinin katledildiği Nuseyrat saldırısının ardından İsrail işgal ordusu bugün Gazze Şeridi'nin birçok noktasını hedef aldı.

41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinin en güneyinde yer alan Refah'ta, İsrail savaş uçakları gece yarısı bombardıman gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Refah'ın Tel el Sultan mahallesindeki saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti.

Kuzeydeki Gazze şehir merkezinde yer alan Derac mahallesinde bir ev İsrail işgal birlikleri tarafından vuruldu, biri çocuk en az üç Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze'nin orta kesiminde, Nuseyrat mülteci kampına komşu Bureyc mülteci kampındaki İsrail saldırısında da üç kişi can verdi.

Filistinli yetkililer, savaşın 247'inci gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybının 37 bin 84'e ulaştığını, Nuseyrat mülteci kampındaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ise 274'e çıktığını açıkladı. İsrail jetleri ve helikopterlerinin rastgele bombardımana giriştiği Nuseyrat'ta 698 Filistinli de yaralandı.

Haberin Devamı
VURULAN İKİ GEMİ ALEV ALDI

Yedi aydır aralıksız şekilde Kızıldeniz'de seyreden gemilere saldıran Yemenli Husiler, Aden Körfezi açıklarındaki iki ayrı gemiyi füzelerle vurdu.

İngiliz güvenlik firması Ambrey, Antigua ve Barbuda bayraklı kargo gemisinin Aden'in yaklaşık 133 kilometre güneydoğusunda bir füzeyle hedef alındığını açıkladı.

Füzenin isabet etmesiyle gemi alev alırken, çıkan yangın uzun çabaların ardından kontrol edilebildi. Gemiye fırlatılan ikinci füze ise denize düştü.

Ambrey, saldırı sırasında kargo gemisinin çevresindeki küçük teknelerden de ateş açıldığı bilgisini verdi.

Yine Aden Körfezi açıklarında gerçekleşen ikinci saldırı ise, kıyıya 112 kilometre mesafedeydi. Gemiye isabet eden bir mermi yangına neden oldu, herhangi bir yaralanma bilgisi yok.

Saldırıya uğrayna iki geminin de yoluna devam ettiği açıklandı.

İran destekli Husiler, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'ni terk etmesini istiyor.

TÜRKİYE: İSRAİL İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARINA BİR YENİSİNİ EKLEDİ

Türkiye, Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yayımladığı açıklamayla Nuseyrat katliamına tepki gösterdi. Resmi açıklama şöyle:

"İsrail’in Gazze’deki Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği, yüzlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı lanetliyoruz.

İsrail, bu son barbarca saldırıyla Gazze’de işlediği savaş suçlarına bir yenisini eklemiştir.

Uluslararası Adalet Divanı’nda 1948 Soykırım Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini ihlalle yargılanan İsrail’in bu suçları işlemesine son vermek için başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli kurumları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz."

NETANYAHU'YA ÖFKE PATLAMASI: ONU AŞAĞILIYORUM, SEFİL ADAM!



İsrail işgal ordusu, 8 Haziran Cumartesi günü savaşın başından bu yana en kanlı katliamlardan birini gerçekleştirdi. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampı güpegündüz vuruldu, en az 210 can kaybı var. Saldırının kurbanları arasında onlarca çocuk bulunuyor.

İsrail'e ait uçaklar ve silahlı insansız hava araçlarının Nuseyrat'taki birçok evi rastgele bombaladığı saldırı, bir yardım kuruluşu çalışanı tarafından 'cehennem' olarak nitelendi. İşgal ordusunun hedefinde bir pazar yerinin yakını ve bir cami de vardı.

Yüzlerce yaralı Mescid-i Aksa Hastanesi'ne taşındı. Hastanede yer kalmayınca yaralılar koridorlara yatırıldı, doktorlar sahip oldukları imkanlarla tedavi için koşturdu. Bölgedeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği yaşandığı biliniyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar hastanedeki durumu bir 'kabus' olarak tanımladı.

İsrail, Nuseyrat'tan dört rehinenin 246 gün sonra canlı olarak kurtarıldığını duyurdu. Kurtarılanlar Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andri Kozlov ve Shlomi Ziv.

Gazze Şeridi'nin kıyısına geçici bir iskele inşa eden ABD ise, rehinelerin kanlı bir saldırıyla kurtarılması için istihbarat sunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray, dört rehinenin de Nova Müzik Festivali'nden Gazze'ye götürüldüğünü kaydedip operasyon için ana müttefiki İsrail'i tebrik etti, masada olan ateşkes anlaşmasının Hamas tarafından onaylanmasını istedi.

ABD ordusu, Akdeniz kıyısındaki geçici iskelenin kurtarma operasyonu sırasında kullanılmadığını resmi açıklamayla ilan etti. Amerikan ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), limanın yalnızca insani yardım gemilerinin yanaşması için kullanıldığını vurguladı.

İsrail işgal ordusu, çoktan dokuzuncu ayına giren savaşta Cumartesi günü dört olmak üzere toplamda yalnızca yedi rehine kurtarabildi. Oysa ki, Kasım ayı sonundaki geçici ateşkeste 100'den fazla rehine serbest kaldı.

Siyasi kariyeri için savaşın devam etmesini ısrarla isteyen Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze'den İsrail'e getirilen rehinelerle birlikte poz verip televizyonlara çıktı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski direktörü Kenneth Roth, Netanyahu'nun kalıcı bir ateşkesi kabul etmediğini belirtip sonsuza kadar devam edecek bir savaşa ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Gazze Şeridi'nde ölen rehinelerin yakınları da, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Cumartesi akşamı verdiği görüntüler nedeniyle ateş püskürdü. Noa Marciano'nun babası Avi Marciano, sosyal medya hesabından Netanyahu'nun yalnızca rehineler kurtarıldığında ortaya çıktığını, aksi durumda telefon bile açmadığını yazdı.

İsrail işgal birlikleri tarafından yanlışlıkla öldürülen üç rehine arasındaki Alon'un kardeşi Yonatan Shamriz de, Netanyahu'nun 7 Ekim baskınında dizginleri ele almak için yarım gün ayırdığını, kurtarılan dört rehineyle ise 15 dakika içinde buluştuğunu belirtti. İsrail Başbakanı'nın rehinelerin hayatıyla kumar oynadığını kaydeden Shamriz, Cumartesi günü gerçekleşen operasyonda rehinelerden biri ölseydi ailelerin yalnızca Netanyahu'dan mektup alabileceğini de ekledi.

7 Ekim baskınında oğlu öldürülen İsrailli eski bakan Izhar Shay ise, oğlunun Netanyahu ile bir fotoğrafını paylaşıp "Başbakan'ın arama zahmetine girmediği ebeveynlerden biriyim... Ona kızgın değilim. Hem de hiç. Onu aşağılıyorum, sefil adam" diye yazıp öfkesini gösterdi.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid de, Netanyahu'nun işler yolunda değilken ortadan kaybolduğunu ve bunun utanç verici olduğunu söyledi.

Rehine yakınları ve İsrail muhalefeti, başta başkent Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde Cumartesi akşamı protesto gösterileri düzenledi. Derhal bir ateşkes anlaşması talep eden göstericilere polis biber gazı ve tazyikli su sıktı.

Haberin Devamı