Dünya Ruslar kaçtı! Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

Ruslar kaçtı! Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

12.10.2022 - 15:22 | Son Güncellenme:

Almanya'dan ilk IRIS-T'leri teslim alan Ukrayna'ya kısa sürede NASAMS da gönderiliyor. Cephe hattında yeni hezimetler yaşayan Rus ordusunun sosyal medyaya düşen görüntüleri, olay yarattı.

Rus ordusunun Kırım Köprüsü'ndeki patlamaya füze yağmuruyla yanıt vermesinin ardından, Ukrayna'da yeni bir dönem 'resmen' başladı. G7 liderleri, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına verilecek yanıtı görüşmek üzere acil olarak toplandı. Liderler Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e 'finansal, insani, askeri, diplomatik ve yasal destek' güvencesi verdi. Sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G7 ülkeleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Rus saldırıları kınandı ve sivil halka yönelik eylemlerin birer savaş suçu olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Vladimir Zelenskiy ise, en az 19 sivilin hayatını kaybettiği 'yeni bir terör dalgası'na karşı Rusya'yı hedef alan daha fazla yaptırım çağrısı yaptı. Ukrayna liderinin Batılı mevkidaşlarından bir diğer önemli talebi ise, hava savunma kapasitesinin artırılmasıydı. Zelenskiy, "Ukrayna modern ve etkili hava savunma sistemlerinden yeterli miktarda aldığında, Rus terörünün önemli bir unsuru olan roket saldırıları işe yaramayacak" dedi.

Ukrayna, işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerden 'hava kalkanı' istiyordu. Kiev yönetimi, Salı günü taleplerinin tamamına olmasa da bir kısmına kavuştu.

Rus işgaline yaklaşık sekiz aydır direnen Ukrayna, Almanya'nın gönderdiği ilk IRIS-T hava savunma sistemini teslim aldı. Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Twitter hesabından "Ukrayna'da hava savunmanın yeni dönemi başladı. Alman IRIS-T çoktan burada. ABD'nin NASAMS'ları geliyor. Bu sadece bir başlangıç ve daha fazlasına ihtiyacımız var. Kuşkusuz Rusya bir terörist devlet" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

IRIS-T SLM, özellikle şehirleri ve kritik altyapı tesislerini hava saldırılarından korumak için tasarlandı. Kızılötesi güdüm dizgesiyle havadan gelen her tehdide karşı koyabilen sistem, GPS ve INS navigasyon sistemleri kullanıyor.

Savaşın başından bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 17 milyar dolarlık silah gönderen ABD'nin sevk etmeye hazırlandığı NASAMS ise, savaş uçaklarını, füzeleri, insansız hava araçlarını ve helikopterleri engelleyebilme yeteneğine sahip. Tam adı Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemi (NASAMS) olan sistem, Amerikan ordusu tarafından farklı füzeler ateşlenerek birçok kez test edildi.

Ukrayna'ya 10 Ekim Pazartesi sabahı başlayan Rus füze saldırısı, Salı günü de sürdü. Ukrayna ordusu, elindeki mevcut hava savunma sistemleriyle Rus füzelerinin yarısını düşürmeyi başardı.

RUSLAR KALABALIK PAZAR YERİNİ VURDU

Ukraynalılar, füze yağmurundan korunmak için başta başkent Kiev olmak üzere birçok şehirde tıpkı savaşın ilk günlerinde olduğu gibi sığınaklara yerleşti.

Cephe hattında yer alan Avdiivka'da bir pazar yerine bugün gerçekleşen Rus saldırısında en az yedi kişi öldü. Yerel yetkililer, Donetsk bölgesindeki ilçede yer alan merkez pazarın kalabalık olduğu sırada saldırıya uğradığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

FSB: PATLAYICILAR AĞUSTOS'TA BULGARİSTAN KIYISINA BIRAKILDI

Kerç Boğazı üstündeki sembol köprüdeki patlamanın şokunu atlatamayan Moskova ise, bugün sekiz şüphelinin tutuklandığını duyurdu. Gizli servis FSB, yakalananlardan beşinin Rus vatandaşı olduğu bilgisini veriyor. Diğer üç kişinin uyrukları ise Ukrayna ve Ermenistan.

FSB açıklamasındaki dikkat çeken ayrıntılardan biri, köprüyü yıkan patlamada 22 plastik film rulosuna gizlenen 22,7 kilogramlık patlayıcıların kullanıldığıydı. Rus gizli servisine göre, rulolar Ağustos ayında Ukrayna'dan bir botla Bulgaristan kıyılarına bırakıldı. Bulgaristan'dan Gürcistan'a, oradan Ermenistan'a ve son olarak da 4 Ekim tarihinde Rusya'ya ulaştı. Gürcistan plakalı kamyon Rusya'nın güneyindeki Krasnodar'dan Kırım Köprüsü'ne doğru yöneldi.

Moskova, Vladimir Putin'in en prestijli projesi olan köprüyü 8 Ekim sabahı gün ağarırken paramparça eden patlama için doğrudan Ukrayna istihbaratını suçluyor. Suçlama bizzat Putin tarafından da dile getirildi.

Haberin Devamı

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

KÖPRÜNÜN ALT KISMINDAKİ DALGALANMAYA DİKKAT

Ancak patlama anında dev bir ateş topunu gösteren görüntüleri dikkatle inceleyen uzmanlar, kamyon ile patlama arasında herhangi bir ilişki kuramıyor. Saldırının bomba yüklü bir kamyon tarafından yapıldığı iddiaları Rusya'da şaşırtıcı bir hızla yayıldı. Bu belki de Kremlin'in 'terör saldırısı' teorisini Ukrayna tarafından yapılan bir sabotaj eylemi ihtimaline tercih ettiğinin göstergesi.

BBC'ye konuşan İngiliz ordusundan eski bir patlayıcı uzmanı, "Araçlara yerleştirilen çok sayıda bomba gördüm ve bu onlara benzemiyor" dedi ve patlamanın köprünün alt kısmında meydana gelmiş olabileceğini aktardı. Uzman, patlamanın bir insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenmiş olabileceğini söyledi ve sözlerine devam etti:

"Köprüler aşağı ve sağ ile sol yöndeki rüzgar baskısına dayanıklı bir şekilde inşa ediliyor. Ama genelde aşağıdan yukarıya doğru bir baskıya uygun değiller. Bence saldırıda bundan yararlanıldı."

Güvenlik görüntülerini izleyen bazı gözlemciler patlamadan saniyeler önce köprünün ayaklarından birinin etrafında ufak bir teknenin yay dalgasını tespit etti.

Haberin Devamı

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

21 EYLÜL'DE KARAYA VURAN KAYIK

Peki bu nasıl bir tekne olabilir? 21 Eylül'de Rus sosyal medya platformlarında, Kırım'daki Sivastopol kentinde Rus deniz üssüne yakın bir noktada insansız bir teknenin karaya vurduğunu gösteren görüntüler paylaşılmıştı. Bu büyük ve üstü kapalı, önünde sensörleri ve üzerinde beyaz periskop cihazı olan bir kayıktı.

Yerel basında yer alan haberlere göre bu tekne karaya vurduktan sonra açık denize götürülüp patlatıldı. Rusya kontrolündeki Sivastopol'un valisi Mihail Razvozhayev, "İnsansız bir teknenin parçası bulundu. Kontrollerden sonra tekne açık denizde patlatılarak imha edildi. Bu süreçten kimse olumsuz etkilenmedi" dedi.

Ukrayna'nın buna benzer gizli donanıma sahip olduğu daha önce de iddia edildi. BBC'ye konuşan İngiliz ordusundan eski bir patlayıcı uzmanı, "Ukrayna'nın hem gözetleme hem de uzaktan kumandalı deniz saldırı araçları olduğuna dair güvenilir bilgiler var. Bu, yıllardır geliştirilen bir donanım" diyor.

Eğer Ukrayna gerçekten kendi kontrolündeki topraklardan yüzlerce kilometre uzaklıktaki Kerç Köprüsü'ne bu şekilde saldırdıysa, bu Kiev'in şimdiye kadarki en iddialı operasyonlarından bir tanesi olabilir. Ancak bu iddiayı henüz kimse doğrulamadı.

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

BAKHMUT'TA ÇARESİZ GÖRÜNTÜLER

Savaşın sürdüğü cephe hattında ise Ukraynalıların Ruslara karşı ezici bir üstünlüğü var. Donestk'teki kritik Bakhmut kavşağında ölümcül çarpışmalar yaşanıyor. Sosyal medyada yayımlanan videolarda, Ukraynalıların Ruslardan ele geçirdikleri tanklarla saldırıya geçtiği görüldü.

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

Rus paralı asker grubu Wagner üyelerinin çaresizce Ukrayna saldırısından kaçmaya çalıştığı görüntüler ise, büyük ses getirdi. Bakhmut çevresinde kaydedilen görüntülerde, bir grup paralı askerin sığınaklarda mahsur kaldığı, askerlerden birinin ıstavroz çıkardığı yer aldı. Video, ateş altındayken kaçmayı deneyen askerlerin görüntüsüyle kapandı.

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

Donbas'taki Donestk'in komşusu Luhansk'ta ise Rus ordusunun kilometrelerce uzunlukta siperler kazdığı ve tank tuzakları yerleştirdiği görüntüler yayınlandı. Araziye kazılan siperlerin arkasında da Wagner Grubu'nun olduğu belirtiliyor.

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

Güneydeki Herson'da ise Ukrayna ordusunun ilerleyişi hız kesmiyor. Ukraynalılar kilit bölgede beş yerleşim birimini daha Rus işgalcilerden geri aldıklarını duyurdu. Ruslardan kurtarılan yerlerin isimleri, Novovasylivka, Novogrygorivka, Nova Kamyanka, Tryfonivka ve Chervone.

Cephede en az 70 bin askeri öldürülen veya yaralanan Rusya lideri Putin, yedi ay direndiği seferberlik ilanını 21 Eylül sabahı 'kısmi' olarak duyurdu. 300 bin yedek askeri Ukrayna'ya göndermeye hazırlanan Rus ordusu, silah altına alınan erkekleri eğitimden geçiriyor.

Ruslar kaçtı Istavroz çıkardılar, cephede 1980 model telsizler

Seferberlikte silah altına alınan askerlere verilen 1980'lerden kalma telsizler ise, alay konusu oldu. Sovyetler Birliği döneminde kullanılan R-159M telsizlerin görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.

Ukrayna'da bataklığa saplanan Rus lider Putin'in elinde halihazırda sınırlı sayıda füze bulunuyor. Rusya, Pazartesi başlayan saldırılarında kruz füzelerinin yanı sıra İran üretimi kamikaze drone'lar da kullandı.