Dünya Son darbeyi kocası vurdu! Rusya'nın en nefret edilen kadını oldu

Son darbeyi kocası vurdu! Rusya'nın en nefret edilen kadını oldu

31.05.2022 - 06:54 | Son Güncellenme:

Marina Ovsyannikova, iki ay önce Rusya’nın en çok izlenen haber programına çıktığında başına neler geleceğini bilmiyordu. Ovsyannikova, uzun bir süre sonra ilk kez konuştu ve başına gelenleri anlattı. Bütün tepkiler bir yana, eşinin yaptığı isyan etmesine yetti.

Son darbeyi kocası vurdu Rusyanın en nefret edilen kadını oldu

Marina Ovsyannikova, hayatının büyük bir bölümünde Rus devlet televizyonunda çalıştı ve Kanal 1'in en önemli programı olarak nitelendirilen ana haberin teknik ekibinde önemli bir pozisyona yükseldi. Rusya şartlarına göre iyi bir maaşa sahip olan Ovsyannikova, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim yükselmeye başladığında yanlış yerde olduğunu düşünmeye başladı ve bu işe devam edemeyeceğine karar verdi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı başladığında uzun süredir çalıştığı kanaldan ayrılmaya karar veren Ovsyannikova, ana haber programının sunulduğu canlı yayın setine girdi ve üzerinde savaş karşıtı ifadeler bulunan bir pankart açtı. Tüm dünyanın gündemine oturan pankartta, “Savaşa hayır. Bu savaşı durdurun. Propaganda makinesi size yalan söylüyor” ifadeleri bulunuyordu. Ovsyannikova, o gün kendisini gergin hissetmek veya gerçekleştirdiği protestonun sonuçları üzerinde düşünmek için çok fırsatı olmadığını söyledi ve ekledi:

 “Düşünmek için fazla zamanım olmadı. Sadece yaptıktan sonra çok korktum. Ellerim o kadar çok titremeye başladı ki bir bardak bile su içemedim. O gün adeta bir duygusal patlama yaşadım”

“ÜLKESİNE İHANET EDEN BİR CASUS”

Ovsyannikova, Kanal 1 canlı yayınında gerçekleştirdiği protestonun ardından gözaltına alındı. Geceyi polis karakolunda geçiren kadın, ertesi gün sosyal medya paylaşımları sebebiyle adliyeye sevk edildi. Kanal 1’in haber servisinin müdürü ise canlı yayında Ovsyannikova’yı kınadı ve onun, “ülkesine ihanet eden İngiliz bir casus” olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Marina Ovsyannikova, ilk başta hapis cezası almaktan çok korktuğunu belirtti ve “10 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğum söylendiği için korkmuştum” dedi. Ülkede savaş karşıtı gösterilerde gözaltına alınan iki binden fazla kişi, “orduyu itibarsızlaştırmak” suçundan yargılandığı ve para cezasına çarptırıldı, 53 kişi ise “yalan haber” yaymakla suçlandı. Rusya'da yeni yasal düzenlemelerin ardından 'askeri operasyon' ve Rus ordusuyla ilgili "bilerek yalan haber yaymak" suç olarak kabul ediliyor. Bu suçları işleyen kişiler 15 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Marina Ovsyannikova ise çıkarılğı mahkemede 30 bin ruble (7.708 TL) para cezasına çarptırıldı. Protestonun ardından tüm dünyanın gündemine oturan Marina Ovsyannikova, geçtiğimiz hafta, “Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü” nü almak için Norveç’e gitti. Ovsyannikova, ödülünden elde ettiği 60 bin Euro'luk (Yaklaşık 1 milyon 56 bin TL) geliri Ukraynalı mültecileri destekleyen bir fona bağışlayacağını ve muhaliflerin Rusya'dan ayrılmasına yardım etmek için kullanacağını açıkladı.

Son darbeyi kocası vurdu Rusyanın en nefret edilen kadını oldu

“O BİR KREMLİN YARDAKÇISI”

Haberin Devamı

Canlı yayında gerçekleştirdiği protestonun ardından birçok tepki aldığını belirten Ovsyannikova, Rusya’da Putin destekçileri kadar muhaliflerin de kendisini eleştirdiğini belirtti. Ülkedeki birçok muhalif, Ovsyannikova’nın bir gazeteci olarak itibarını sorguluyor ve yıllarca “Putin yanlısı” bir kanalda çalışmış olmasının altını çiziyor. Ukrayna'daki birçok kişi ise onu 'Kremlin yardakçısı' olarak tanımlıyor.

Ukrayna'nın önde gelen yolsuzluk karşıtı aktivistlerinden Daria Kaleniuk, insan hakları hareketinin önde gelenlerine verilen bir ödül töreninde yıllardır savaşı körükleyen bir Rus devlet propagandacısını görmelerinin Ukraynalılar için aşağılayıcı olduğunu söyledi. Bağımsız muhabir olan Farida Rustamova da, "Onlarca bağımsız Rus gazeteci şu anda Avrupa'da iş arıyor ama Alman Die Welt gazetesi Marina Ovsyannikova'ya iş teklif etti. Putin Rusya’sında muhalif olan ve hayatını riske atan o değildi” dedi.

“OĞLUM BANA HAYATIMIZI MAHVETTİĞIMİ SÖYLEDİ”

Ovsyannikova, zor bir durumda bulunduğunun farkında olduğunu belirtti ve hislerini, “Bir yabancının ülkesinde bir yabancı gibi hissediyorum” sözleriyle dile getirdi. Muhaliflerin ve Putin yanlılarının kendisine sert eleştiriler yaptığını belirten Ovsyannikova, “Bir bilgi savaşının kalbindeyim. Eğer muhaliflerin beni yerden yere vurduğu paylaşımları görmek istersem Twitter’a giriyorum. Putin yanlılarının ve eski işimdeki dostlarımın bana yaptığı zorbalığı görmek istersem de Facebook’a giriyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Son darbeyi kocası vurdu Rusyanın en nefret edilen kadını oldu

BİR DARBE DE EŞİNDEN...

Putin’in kendisinden intikam almak için ailesini kullanmasından endişe eden Ovsyannikova, devlete ait olan RT (Russia Today) yayın grubunda çalışan kocasının, iki çocuğunun velayetini almak için kendisine dava açtığını da söyledi. Ovsyannikova, “Oğlum bana aile hayatımızı mahvettiğimi söyledi. Protestomun sonuçları her gün çığ gibi büyüyor" dedi.

“HAYATIMIN BÖYLE OLACAĞINI TAHMİN EDEMEZDİM”

Son birkaç aydır Avrupa’da halka açık etkinliklerde konuşan ve bazı politikacılar ile görüşen Marina Ovsyannikova, yurt dışında yaşamayı düşünmediğini ve kısa süre sonra Rusya’ya döneceğini söyledi.

Son darbeyi kocası vurdu Rusyanın en nefret edilen kadını oldu

Haberin Devamı

Yaptıklarından pişman olmadığını belirten Ovsyannikova, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği müsteşarlarından biri olan Boris Bondarev’den ilham aldığını söyledi. Bondarev, Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinin ardından, "20 yıllık diplomatik kariyerimde dış politikamızda birçok değişim gördüm, fakat 24 Şubat'tan bu yana ülkemden hiç bu kadar utandığım olmadı" diyerek görevinden istifa etmişti. Marina Ovsyannikova, "Bunu kendimiz için yapmıyoruz. Bunu Rusya'nın geleceği için yapıyoruz, Rusya’nın orta çağ karanlığına dalmasını istemiyoruz” dedi.

Ukrayna’da devam eden savaşın yanında kendi dertlerinin ve özel sorunlarının bir şey ifade etmediğini belirten Ovsyannikova “Hepimiz aynı hedefi paylaşıyoruz, savaşı durdurmak, savaş suçlularının adaletle yüzleşmesini sağlamak ve Ukrayna'yı yeniden inşa ettirmek" şeklinde konuştu ve insanları korkmamaya davet etti.