Dünya ABD askerlerine iğrenç emir! Afganistan'daki rezalet 11 Eylül'de ortaya çıktı

ABD askerlerine iğrenç emir! Afganistan'daki rezalet 11 Eylül'de ortaya çıktı

11.09.2023 - 17:06 | Son Güncellenme:

11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yerel basına konuşan eski ABD askerleri Afganistan'da görev yaparken aldıkları skandal emri kamuoyu ile paylaştı.

ABD askerlerine iğrenç emir Afganistandaki rezalet 11 Eylülde ortaya çıktı

11 Eylül 2001, günlerden salı günüydü. El Kaide üyesi teröristler kaçırdıkları uçaklarla New York'un devasa gökdelenleri olan ikiz kuleleri hedef aldı. İlk uçak yerel saatle 08.46'da Kuzey Kulesi'ne, ikincisi de 09.03'te Güney Kulesi'ne çarptı. 09.37'de üçüncü uçak, başkent Washington DC yakınlarındaki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasının batı kısmına çarptı. Dördüncü uçak ise yolcuların müdahalesiyle 10.03'te Pennsylvania'da açık bir alana düştü. 21. yüzyılın en büyük terör eylemlerinden birinde toplamda 2977 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

EKİM AYINDA AFGANİSTAN BOMBALANDI

Bu saldırıdan tam 1 ay sonra ABD öncülüğündeki koalisyon Afganistan'daki Taliban ve El-Kaide mevzilerini bombaladı. Kabil, Kandahar ve Celalabad şehirleri hedef alındı. Taliban, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i teslim etmeyi reddetti. 13 Kasım 2001'e gelindiğinde Afganistan'da Taliban rejimine karşı savaşan silahlı örgüt olan Kuzey İttifakı, Kabil'i ele geçirdi. 7 Şubat 2009 tarihinde Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'a gönderilecek askeri birliklerin sayısını artırmayı onayladı.

Böylelikle asker sayısı zirveye, 140 bin dolaylarına ulaştı. 28 Aralık 2014'de ise NATO, Afganistan'daki muharebe operasyonlarını sonlandırdı. ABD binlerce askerini geri çekmeye başladı. Kalan askerler Afgan güvenlik güçlerini eğitmek ve desteklemek için kaldı.

Haberin Devamı

ABD askerlerine iğrenç emir Afganistandaki rezalet 11 Eylülde ortaya çıktı

ABD ÇEKİLDİ: 29 ŞUBAT 2020

ABD ve Taliban arasında Katar'ın başkenti Doha'da barış anlaşması imzalandı. ABD ve NATO müttefikleri Taliban'ın anlaşmayı bozmaması durumunda 14 ay içerisinde Afganistan'ı terk etmeyi kabul etti. 31 Ağustos 2021 itibariyle ABD, Afganistan'dan çekilme sürecini tamamladı.

ABD askerlerine iğrenç emir Afganistandaki rezalet 11 Eylülde ortaya çıktı

'İĞRENÇ EMİR' SONRASI TEHDİT

ABD basınında saldırının yıldönümünde çıkan haberlerde ise bir skandal ortaya çıktı. ABD'nin bölgeden geri çekileceğini bilen Afganlar Kabil Havaalanı'na akın etti. Burada günlerce kamp kuran insanlar yetersiz kaynaklar nedeniyle etrafa tuvaletlerini yapmış ve çöp bırakmışlardı. O dönem bölgede görev alan ABD askeri Jerry Dunleavy ve James Hasson, yıllar sonra aldıkları emri açıkladı. Komutanları tarafından bölgedeki dışkı ve çöpleri toplama emri verilen askerler eğer görevi tamamlamazlarsa Afganistan'da kalacaklarına dair tehdit edildi.

Askerlerden biri basına yaptığı açıklamada 'Bu aşağılayıcı ve gülünçtü' dedi ve ekledi; 'Çok fazla kayıp verdik ve bu görev için çok çaba harcadık' ifadelerini kullandı.

ABD askerlerine iğrenç emir Afganistandaki rezalet 11 Eylülde ortaya çıktı

GÜVENLİK İHMALİ: 13 ASKER ÖLDÜ

O dönem emri veren ve Nisan 2022'de emekli olan General Frank McKenzie, 26 Ağustos'ta intihar bombası saldırısı gerçekleştiğinde bölgeyi denetliyordu. Korkunç saldırıda 13 ABD askeri hayatını kaybederken 5 gün sonra tahliye tamamen gerçekleşti.

Yazarlar