Ekonomi Galeriler dolu ama alıcı yok

Galeriler dolu ama alıcı yok

20.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birkaç ay önceki fiyatın 100-200 bin TL altına satmaya başladıkları otomobillere alıcı bulamayan galericiler, ‘Krediler tamamen durduğu için senetle ve taksitle otomobil satmaya çalışıyoruz’ diye yakınıyor.

Galeriler dolu ama alıcı yok

ALEYNA SEVİM - Yıl boyunca sürekli artış gösteren ikinci el araç fiyatları, faizlerin yükselmesi ve Ticaret Bakanlığı’nın devreye aldığı önlemler sonucu gerilemeye başlarken, galericiler satışların bıçak gibi kesilmesinden yana dertli. İstanbul’daki neredeyse en büyük oto galeri satıcılarının bulunduğu İSTOÇ Ticaret Merkezi’ndeki hangi galericiyle konuşsak ikinci el fiyatlarında düşüş yaşansa bile satışlarda büyük bir durgunluk olduğu cevabını aldık.

Haberin Devamı

‘Sektörde kaos var’

900 bin TL’ye satışa çıkardığı aracın birkaç ay önceki fiyatının 1 milyondan fazla olduğunu belirten galerici Sezgin Tayar, ikinci el piyasasında kaos yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Şu an eski girişli araçları insanlar elinden çıkartmaya çalışıyor ama çıkartamıyor. O yüzden bir kaos var. Bankalardan kredi çıkmaması satışları etkiliyor. Az önce bir müşterim geldi beğendiği araca kredi çıkmadığı için anlaşamadık. Bankalardaki faiz oranları düşürülürse tekrar ikinci el satışları düzelebilir.”

Satışlarının azlığından dert yanan Fatih Kalebaşı da kredi sorunun otomobil piyasasını etkilediğini belirterek, “Bir belirsizlik hakim. İnsanlar fiyatlar daha da düşer mi acaba diye de bekliyor. Elinde araç olan da bununla idare etmeye çalışıyor. Takas yapanlar oluyor. 2-3 ay önce alınan arabalardan şu an zarardayız. Zarara teklif ettiğimiz halde alıcı bulamıyoruz. Son bir iki ayda belki iki araba satmışımdır. Krediler durduğu için senetle taksitle otomobil satmaya çalışıyoruz. Bir tanesinden çek aldım. Bir tanesinden de vade farksız taksit yaptım. İttirmeyle oluyor. Galeriler eridi. Elimizde şu an en düşük, 430 bin liralık araç var bu fiyatlara kadar düştük. Lüks araçlar artık zaten bir kenara bırakıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İnsanlar etkileniyor’

Bir başka Galerici Eyüp İnan da şunları kaydetti:

“Şu anki piyasa şartlarında en çok problem yaşadığımız düşük model araçlarla yüksek model araçların aynı olması. Birkaç ay önceye kadar 800 binin üzerinde olan 2015 Volkswagen marka aracım var. Ben 750 bin lira istiyorum. Bir başkası 2011 modele 770 bin lira istiyor. İnsanlar bu sefer ikinci el satıcılarının piyasayı bozduğunu söylüyor ama böyle bir şey yok. Satışlarımız geçen yıllara göre çok düşüşte. Maddi olarak zorlanıyoruz.”

Sefer Keklik de satışlarında yüzde 80-90 oranında düşüş olduğunu ifade ederek, “Sıfır araç satışlarında patlama düzeyinde sayılabilecek ciddi miktarda bir araç satışı var. Ama ikinci elde kredi çıkmıyor, faiz oranları çok yüksek. Elimizde en düşük 400 bin liraya araç var. O da fiyatı düşmüş hali. 30 yıldır ben bu sektördeyim bu 5 aylık süreçte bu kadar durgun bir zaman görmemiştim” dedi.

Haberin Devamı

Galerici Caner Alper ise, “Fiyatlar düştü, bizim satışlarımızda şu an ciddi bir azalma yok. Ama bazılarına kredi çıkmıyor. Faizler çok yüksek bu yüzden insanlar etkileniyor” dedi.

İlan kısıtlaması 6 ay daha uzatıldı

İkinci el araçların, sıfır fiyatlarından yüksek bir fiyatla satışa çıkarılmasının yasaklanmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” geçtiğimiz temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Geçtiğimiz hafta çıkarılan yeni yönetmelikle “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile “ilan kısıtlamasına” ilişkin düzenlemeler, 1 Ocak 2024’ten itibaren 6 ay süreyle yeniden uzatıldı. Ayrıca ikinci el motosikletler de 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması kapsamına alındı.