Ekonomi SSK ve Bağkur emeklilerinin gözü kulağı ilave zamda! İşte konuşulan ek zam formülü

SSK ve Bağkur emeklilerinin gözü kulağı ilave zamda! İşte konuşulan ek zam formülü

14.01.2024 - 10:40 | Son Güncellenme:

SSK ve Bağkur emeklilerinin gözü kulağı ek zam kararında. Çalışmalar tamamlandı, önümüzdeki hafta Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve Meclis’e sevk edilecek. Peki ek zamda konuşulan formül ne? En düşük emekli maaşı ne kadar artacak? İşte detaylar...

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı ilave zam düzenlemesinde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan SSK ve Bağkur emeklisinin maaşlarında iyileştirmeye yönelik çalışma tamamlandı. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kabine toplantısında sunulacak olan çalışmada en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin farklı senaryolar oluşturuldu. 

Peki ek zam düzenlemesine ilişkin konuşulan formüller ne? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram ile Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz tek tek açıkladı. 

Ekonomist Muhammet Bayram, memur ve memur emeklilerinin %49.25, SSK ve Bağkur emeklilerinin kanunen %37.57 oranında enflasyon farkı alacağını belirtti. Bayram, “%11.68 ya da %12'lik bir zamla %50’ye yakın zam, hem memur emeklilerine hem SSK ve Bağkur emeklilerine bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

Haberin Devamı

Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL ile 11 bin 500 TL arasında belirleneceğini tahmin etti. 

KÖK MAAŞLAR YÜKSELECEK Mİ? 

Öte yandan konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr’ye açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: 

“Kök aylıklar 7500 TL seviyesine yükseltilip üzerinde bir de seyyanen zam verilebilir. Bu durumda 7500 TL üzerine %37,57 zam ilavesi yapılırsa en düşük emekli maaşının 10.317 TL seviyesine getirilme durumu olabilir. 

Ya da taban aylıkların 7500 TL’den 11.000 veya 11.250 TL seviyesine yükseltilmesi de söz konusu olabilir. Bütün alternatifler önümüzdeki hafta yapılacak olan Kabine toplantısında sayın Cumhurbaşkanına sunulup karar verilecektir. 

EK ZAM BU AY İÇİNDE YASALAŞIR MI? 

Ek zam ile alakalı mutlaka Meclis sürecinden geçmesi gerekli. Özellikle SSK ve Bağkur emeklilerimiz ayın 17-28 arası, memur emeklilerimiz ise ayın ilk haftasında maaş aldıklarından dolayı ocak maaşlarına yetişmeyecektir. 

ÖDEMELER NE ZAMAN OLUR? 

Şu an yapılan ek zam çalışmasının ocak ayı sonuna kadar torba yasa ile Meclis’ten geçmesi planlanıyor. Şubat maaşlarına ilave veya maaş öncesi de hesaplara yatma ihtimali olabilir. Ayrıca Meclis’e gelecek olan torba yasa içerisinde kısa çalışma ödeneği, Bağkur küçük esnafın prim gününün 9000 günden 7200’e çekilmesi, ev hanımlarının emekliliği, memurların 3600 ek gösterge katsayısı ile ilgili düzenlemelerin olacağını tahmin ediyorum.”