27.04.2024 - 18:16 | Son Güncellenme:
Öğrenme çağındayken daha meraklı olan çocuklar bazı durumlarda yoğun duygulardan dolayı fazla hareketli olabilirler. Özellikle ilk 5 yaş grubunda en yaygın görülen kazalar düşme, yanma ve zehirlenme gibi kazalardan oluşur. Peki, düşen çocuklara ilk müdahale nasıl olmalı?
Çocuğunuz düştükten sonra ağlamıyor ve bilinci yerinde ise ani bir şok etkisinde olabilir. Yavaşça ayağa kaldırmadan önce sakinleşmesini ve dinlenmesini sağlamalısınız. Ardından daha yavaş hareketlerle kalkıp kalkamayacağınıza odaklanın.
Ağrı ve şişlik hissedilen durumları azaltmak için yaralı bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Buz paketi, bez veya havlu işinizi görecektir. Ancak çocuğun paniğe kapılmaması için öncelikli olarak siz sakin davranmalısınız. Hafif bir kanama varsa, steril bir bezle basınç uygulayabilirsiniz.
Çocuğunuz düştükten sonra vücudunda kırık olabileceğini düşünüyorsanız bölgeyi hareket ettirmemelisiniz. Doktordan yardım almak çok daha faydalı olacaktır. Şiddetli durumlarda ise tehlikeli bir sorun olmadığını çözümlemek için 1-2 gün boyunca gözlemleyebilirsiniz.
Nefes darlığı, kusma, uyku hali ve yürüme bozuklukları fark ediyorsanız bu semptomların neden kaynaklandığını öğrenmek için tıbbi yardım almalısınız. Özellikle yüksekten düşme gibi ciddi sorunlarda olası iç kanama ve kırık riskine karşı duyarlı olmalısınız.
Çocuklar ne kadar hareketli olsa da, ebeveynler onları korumakla yükümlüdür. O nedenle hareketlerini kısıtlamadan yaşadığı kazalara karşı alınması gereken önlemler belirleyin. İşte bazıları.
Küçük çocukları düşme riski olan alanlarda yalnız bırakmamalısınız. Yataktan düşmesini engellemek için ise uygun korumalıklar edinmeniz gerekebilir. Merdiven başları, kapı girişleri gibi alanların karanlık olmadığından emin olun.
Evdeki fazla nesneleri bir süreliğine ortadan kaldırabilirsiniz. Bisiklet, scooter, paten veya kaykay üzerinde vakit geçiriyorsa koruyucu giysileriyle birlikte kullanmalıdır. Can güvenliğinden emin olmalısınız. Ayrıca evdeki zeminlerin kuru olmasına dikkat edin.