01.05.2025 - 17:12 | Son Güncellenme:
Yavru baykuşlar, tıpkı bebekler büyürken çok uyur. Ama bu uyku, sıradan bir uyku değil. Bilim insanları, uykunun iki farklı evresi olduğunu söylüyor: REM uykusu ve REM dışı uyku. REM uykusu, rüyaların en renkli olduğu, beynin çok aktif olduğu bir zaman. Yeni doğan bebekler, uykularının neredeyse yarısını bu REM uykusunda geçiriyor. Peki, baykuş yavruları ne yapıyor?
Baykuşlar da bebekler gibi, küçükken bol bol REM uykusu görüyor. Araştırmacılar, 66 yavru baykuşun uykusunu özel cihazlarla inceledi. Bu cihazlar, baykuşların beyin dalgalarını ve hareketlerini kaydetti. Baykuş yavruları yuvalarında uyurken, başları yavaşça sallanıyor, gözleri kapalı ve beyinleri adeta uyanıkmış gibi çalışıyor.
Yavru baykuşlar büyüdükçe, REM uykusu azalıyor, tıpkı insan bebeklerinde olduğu gibi. Bu, onların beyinlerinin büyüdüğünü ve yeni şeyler öğrendiğini gösteriyor. Mesela, uçmayı öğreniyorlar, avlanmayı keşfediyorlar ve tüyleri güzelleşiyor.
Araştırmacılar, yavru baykuşların uykusuyla tüylerindeki koyu renkli lekeler arasında ilginç bir bağ buldu. Bu lekeler, 'melanik' lekeler olarak adlandırılıyor ve baykuşların tüylerini daha güzel, bazen daha koyu yapıyor. Bu lekeleri oluşturan bir gen de baykuşların uykusuyla bağlantılı. Eğer bu gen çok çalışırsa, baykuş yavrusu daha az REM uykusu görüyor ve beyni daha hızlı büyüyor. Sonucunda ise tüyleri koyulaşıyor.
Bilim insanlarının baykuşları incelerken çok dikkatli olduğunu biliyor musunuz? Yavru baykuşlara zarar vermemek için özel, küçük cihazlar kullandılar. Bu cihazlar, baykuşların beyin dalgalarını ve hareketlerini ölçtü, ama yavrular yuvalarında rahatça uyumaya devam etti.