Gündem Anadolu tarihine yolculuk

Anadolu tarihine yolculuk

13.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın son durağı Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti’ydi. Kazı Başkanı Doç. Öztaner, tüm Milliyet Arkeoloji okurlarını Nysa’ya davet etti.

Anadolu tarihine yolculuk

Milliyet Arkeoloji dergisi, kültürel mirasın tanıtılması ve kültürel mirası koruma bilincinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 26 sayıyı geride bırakan dergi, İş Sanat’la düzenlediği ve “Kültürel Miras Buluşmaları” adı verilen etkinliklerine devam ediyor. Bu kapsamda daha önce Patara, Stratonikeia, Teos, Zeugma ve Kaman’da gerçekleştirilen Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın son durağı Aydın’ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti oldu.

Haberin Devamı

Etkinlik, 8 Temmuz’da gerçekleştirildi. Katılımcılar, tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan, Roma Dönemi’nde gelişen Nysa’yı kentin mitolojideki yerini ve kentte yürütülen araştırmaları Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’den dinledi. Etkinlik, İş Sanat Antik Sahne kapsamında Nysa tiyatrosunda sahnelenen “Ben Anadolu” oyunu ile taçlandı. Ayça Bingöl’ün performansı ile Anadolu tarihinde iz bırakmış kadınların öykülerinin anlatıldığı oyun, yaklaşık 2000 kişi tarafından izlendi.

Anadolu tarihine yolculuk

Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner ile Milliyet Arkeoloji Yayın Yönetmeni Menderes Özel

Sanat ve arkeoloji buluşuyor

İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Türkiye İş Bankası’nın Anadolu’nun benzersiz arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılarak dünya kültür mirasına yeniden kazandırılması, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, geçmişi olduğu kadar bugünü ve yarını da aydınlatacak bilimsel araştırmalara imkân sağlanması amaçlarıyla pek çok arkeolojik kazı çalışmasına uzun süreli destek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bu kapsamda Zeugma, Patara, Teos, Nysa ve Stratonikea antik kenti kazılarına sponsor olunduğunu kaydeden Üreten “Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün Kaman’da yürüttüğü çalışmalar ile Yesemek’te devam eden yüzey araştırmasına da çeşitli desteklerimiz oldu” dedi.

Üreten, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amaçlarımız çerçevesinde kültür mirası bilincine katkı sağlamak üzere değerli bir yayıncılık faaliyeti sürdüren Milliyet Arkeoloji ile gerçekleştirdiğimiz Kültürel Miras Buluşmaları’nı önemsiyoruz. Anadolu’nun antik kentlerdeki yolculuğunun devam etmesini arzu ediyoruz. Arkeoloji ile sanatın yolunu buluşturan bu çalışmalar bizi çok mutlu ediyor.”

Anadolu tarihine yolculuk

Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat’ın düzenlediği Kültürel Miras Buluşmaları’nın 6’ncısı gerçekleştirildi.

Kazı Başkanı’ndan davet

Kazı Başkanı Öztaner de etkinlikle ilgili değerlendirmesinde “İş Sanat ve Milliyet Arkeoloji ile çok verimli bir inceleme ve gerçekleştirmiş olduk. Nysa’da yürüttüğümüz bilimsel kazı çalışmalarının amaçlarına ve araştırma sorularına dair bilgi verdiğimiz gezide kentteki önemli yapıların mimari-teknik özelliklerine de değinilerek genel bir değerlendirme yapıldı” dedi. Öztaner, “Tüm Milliyet Arkeoloji okurlarını Strabon’un eğitim aldığı bir eğitim ve kültür kenti olan, Roma mimari mühendisliğinin örnek kenti Nysa’ya bekliyoruz” dedi. Milliyet Arkeoloji Yayın Yönetmeni Menderes Özel de “Nysa’da derinden etkilendiğimiz bir zaman yolculuğuna çıktık. Roma mimari mühendisliğinin nadide örneklerine ev sahipliği yapan kentin görkemli tiyatrosunda ‘Ben Anadolu’yu izlerken, bir Nysalının gözleriyle bakmaya, zihniyle düşünmeye, ruhuyla hissetmeye meylettik” diye konuştu.