Gündem ‘Eşitliği içselleştirdik’

‘Eşitliği içselleştirdik’

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Boyner Grup Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner, başta kadına yönelik şiddetle mücadele olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak üzere bugüne dek destek oldukları sosyal sorumluluk projelerini ve şirket içi uygulamaları anlattı.

‘Eşitliği içselleştirdik’

CEYDA ULUKAYA İstanbul - Genç müzisyenlerin kariyer yolculuklarına çeyrek asırdır ev sahipliği yapan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) 25. yıl beste yarışması ödül töreni öncesi gazetecilerle bir araya gelen Boyner Grup Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak üzere bugüne dek destek oldukları sosyal sorumluluk projelerini ve şirket içi uygulamaları anlattı. Günümüzde şirketlerin değer ve başarı anlayışının yıl sonu ciro artışıyla sınırlı olmadığını, şirketlerin hem çalışanlarına hem müşterilerine hem tedarikçilerine hem de yaşadıkları çevre ve ülkeye karşı sorumluluk taşımak zorunda olduklarına vurgu yapan Boyner, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu anlayış 10-15 yıl önce şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri ile başladı ve toplumdan çevreye, eğitimden istihdama kadar sayısız başarılı projeye imza atıldı. Hatta şirketler yatırımları ve büyüme rakamlarından çok bu sosyal projelerini kamuoyuyla paylaşıyor. Çünkü bu çalışmalar bir şirketin itibarı için de önem taşıyor. Biz de kurum kültürümüzde bunu hep önemsedik. Kendimizi de, sosyal projelerimizi de ona göre geliştirdik. Bu çalışmalarımızın başında da toplumsal cinsiyet eşitliği geliyor. Grup olarak bu konuyu tam anlamıyla içselleştirdik ve çok uzun zamandır çalışmalarımıza da devam ediyoruz.”

‘Eşitliği içselleştirdik’

Ümit Boyner, Boyner Grup’un bugüne dek hayata geçirdiği toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı projeleri şöyle özetledi:

Haberin Devamı

İyi İşler: 2015’te UNDP ile başladığımız bu proje kapsamında, kendi tedarikçi ağımıza baktık ve kadınlar tarafından yönetilen iş yerinin çok az olduğunu gördük. Öyleyse bu girişimcilere destek verelim; böylece hem girişimlerini genişletsinler hem de işlerin sürdürülebilirliğine destek sunalım dedik. Bu programla Birleşmiş Milletler’de en iyi vaka ödüllerinden birini aldık. İyi İşler projemize 2018’den beri KAGİDER ile devam ediyoruz ve bunu tamamıyla artık kendi dışımızdaki kadın girişimcilere de açtık. Bir eğitim programına dönüştürdük. Şu anda katılımcılarımız dokuz hafta süren eğitimlerde, 16 farklı konuda eğitimlerine devam ediyor. Eğitimin sonunda da isterlerse bizim online satış kanallarımızdan yararlanabiliyor. Onlara mentorluk desteği veriyoruz. Bu proje bizim sürdürebilirlik, sürdürebilir iyilik dediğimiz çalışmalarımızın odağına yerleşti; KAGİDER ile genişleyerek devam etmesini umuyoruz.

Mor Yerleşke: Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında farklı projelere de destek veriyoruz. Bunlardan biri de ‘Mor Yerleşke’. Türkiye Kadın Dernekleri Kadın Dernekleri Federasyonu ile birlikte depremden sonra konteyner kent alanlarında kadın ve çocuklara yönelik 25 tane Mor Yerleşke hayata geçirilmesinde rol aldık. Bunlardan 14 tanesini biz geliştirdik. Şu anda Hatay, Adıyaman, Ankara, Maraş ve Mersin de Mor Yerleşkeler var. Bu, 3 binden fazla kadın ve çocuğa erişebildiğimiz sosyal yatırımlarımızdan biri oldu.

Haberin Devamı

Seninle Tamam: Kendi içimizde yaptığımız ve iş ortaklarımızla da paylaştığımız projeler var. ‘Seninle Tamam’ bunlardan biri. Çocuk sahibi olduğu için veya farklı sebeplerle çalışma hayatına ara vermiş kadınları tekrar iş hayatına kazandırmak üzere başlattığımız bir proje ve oldukça ilgi gördü. Hem iş saatleri hem şartlar açısından, kadın çalışanların ihtiyaçlarına göre farklı istihdam modelleri geliştirdiğimiz bir proje. Yaklaşık iki yıldır sürüyor. Örneğin Maltepe Belediyesi ile de buna benzer bir program başlattık ve eğitimler de verdik. Ardından farklı belediyelerle de çalıştık.

Yarınlar Büyüsün: Bu proje de daha çok kendi çalışanlarımızı kapsayan bir ebeveyn programı. Ebeveynleri destekleme adına, babalık iznini dört hafta olarak uyguluyoruz. Proje kapsamında psikolojik destek, diyetisyen desteği, çocuk kursu, çocuk gelişim eğitimi veriyoruz. Aslında bu proje ile iş yerindeki fırsat eşitliğine de vurgu yapmak istiyoruz. Biliyoruz ki iş hayatında; iş ve ev hayatını dengelemek önemli. Bunu şirket içinde önemli bir değer olarak görüyoruz.

Haberin Devamı

Biriz Birlikteyiz: Şirket içi kadın çalışanlarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz bir diğer proje ‘Biriz Birlikteyiz’ projesi. Çalışanlarımızın maruz kalabileceği şiddete karşı eğitim, psikolojik destek içeren bir program. Sabancı Üniversitesi’nin Ev içi Şiddete Karşı İş Dünyası adlı eğitim programına katılanlardan biriyiz. Perakende şirketi olarak Dünya Çalışma Örgütü’nün ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ne de ilk imza atan şirketiz. Kadına yönelik şiddet Türkiye’de gerçekten büyük bir sorun. Biz bunu kendi işyerimizde de önemli bir başlık olarak ele aldık ve tamamıyla psikologlar ile kapalı bir devre içerisinde işleyen bir sistem ile çalışanlarımıza yanlarında olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile Boyner grup depremden sonra konteyner kent alanlarında kadın ve çocukların her türlü ihtiyacını karşılayan ‘Mor Yerleşke’leri hayata geçirdi.