Gündem Gaziosmanpaşa'da seçim: Oylar yeniden sayılıyor

Gaziosmanpaşa'da seçim: Oylar yeniden sayılıyor

03.04.2024 - 13:25 | Son Güncellenme:

AK Parti'nin itiraz başvurusu sonrası, Gaziosmanpaşa İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nda oyların yeniden sayımı saat 11.00 itibarıyla başladı. AK Parti ve CHP'den 50'şer görevlinin takip ettiği sayım sırasında gerginlik de yaşanıyor.

Gaziosmanpaşada seçim: Oylar yeniden sayılıyor

1 Mart Yerel Seçimleri sonrasında sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı belirlenen itiraz süresi dün saat 15.00 itibarıyla sona erdi. AK Parti dün Beykoz ve Gaziosmanpaşa'da, Cumhuriyet Halk Partisi ise Arnavutköy, Bahçelievler, Fatih, Pendik, Ümraniye ve Zeytinburnu'nda itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşada seçim: Oylar yeniden sayılıyor

Gaziosmanpaşa'da İl Seçim Kurulu Başkanlığı oyların yeniden sayılmasına karar vermişti. Bugün saat 11.00 itibarıyla AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden 50'şer görevli ve İl Seçim Kurulu görevlileri huzurunda, oyların yeniden sayımına başlandı. Sonuçları takip etmek isteyen vatandaşlar oyların tutulduğu ve sayım işlemlerinin yapıldığı, Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi önünde beklemeye başladı.

SAYIM SIRASINDA GERGİNLİK

Yeniden oy sayımı devam ederken, dışarıda bekleyenler arasında kavga çıktı. Partililerin kavgasını araya giren polis büyümeden engelledi. Çevik Kuvvet ekipleri tartışma sonrasında kurul önünde güvenlik önlemlerini artırdı.

31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre CHP Belediye Başkan adayı Hakan Bahçetepe yüzde 40.45 oranında oy almış; AK Parti Belediye Başkan adayı Hasan Tahsin Usta ise yüzde 40.12 oy alarak ikinci olmuştu

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşada seçim: Oylar yeniden sayılıyor

Gaziosmanpaşa'da oy sayım işlemleri devam ediyor. İlçe Seçim Kurulu’nda oy sayımını takip eden AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, “Burada sayılan sandıklarda hemen hemen aşağı yukarı her sandıkta, 2-3 oy civarı AK Parti lehine bir oy çıktı. Bin küsür sandık var, her sandıkta çıksa zaten olay bitiyor.” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay ise, “Biraz kendimizce meselenin hukuk dışılığını, hukuka uyması gerektiğini YSK kararına şunun şurasında 2 saat kaldığını anlattık. Nihayetinde, Sayın Hakim böyle bir karar almış ve sayım başlamıştır. Bir tek oyun bile namusu olduğunun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

Gaziosmanpaşa’da oyların yeniden sayım işlemi İlçe Seçim Kurulu’nda devam ediyor. AK Parti ve CHP yetkilileri de sayım işlemlerini kurulun bulunduğu Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi’nde takip ediyor. AK Parti’de İstanbul Milletvekilleri Şengül Karslı ve Adem Yıldırım, CHP’de ise İstanbul Milletvekili Engin Altay ve resmi olmayan sonuçlara göre CHP'den Beyoğlu Belediye Başkanı seçilen İnan Güney işlemleri takip ediyor. AK Parti Milletvekili Yıldırım ve CHP Milletvekili Altay, sayım işlemlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

“İTİRAZ BİZİM İÇİN DE CHP İÇİN DE BİR HAKTIR”

Sayım işlemlerinin geç başladığını ifade eden Adem Yıldırım, “Biz Ak Parti olarak hem 1’ hem 2 hem 3 seçim kuruluna itirazlarımızı yaptık ve kabul oldu. Daha sonra CHP’li arkadaşlarımız, bu kararlara karşı il seçim kuruluna itiraz ettiler. İl Seçim Kurulu da CHP’nin kararını reddetti. Dolayısıyla bu ret kararı saat 10.00’da uygulanır diye mahkeme karar verdi dedi ki, verdiğimiz karar saat 10.00’da sayım işlemi 3.4.2024 tarihinde mevcut görevlilerle başlaması, kamu görevlilerinin tamamının gelmesi beklenmeden, gelen kişilerle sayım işleminin başlanması ve bu usullerle sayım işleminin bitimine kadar her gün aynı saatlerde görev yapılmasına karar verildi. Kararı kim verdi İl Seçim Kurulu, ondan önce kararı veren kimdi İlçe Seçim Kurulları, 3 kurulumuz bu kararı verdi. Dolayısıyla bu karar uygulanmak zorundadır. YSK’ya yapılan itiraz, yine YSK’nın 2019’da vermiş olduğu ki biliyorsunuz tartışmalı bir İstanbul belediye seçimi gerçekleştirmiştik. YSK o zaman CHP’nin yapmış olduğu itiraz üzerine şöyle bir karar verdi, “ YSK’ya yapılan itiraz beklenmeksizin, İl Seçim Kurulu kararları uygulanır’ kararı verdi. Aslında CHP’li arkadaşlarımız YSK’nın kendileri için o dönem verdiği kararı şimdi uygulanmasını istemiyorlar. Bakın saat 13.30 oldu hala 1’nci ve 2’nci Seçim Kurulu oy sayımına başlamadı. Ne zaman başlaması gerekiyor saat 10.00’da neye göre bu karara göre başlaması gerekiyor. İtiraz bir haktır, bizim için de bir hak CHP içinde bir haktır. Burada az bir oy farkıyla bir seçim neticelenmiştir. Vatandaşımızın, iradesi buraya yansımıştır. Tüm oyların hepsi buradadır, 8 bin üzerinde geçersiz oy 800 civarında da oy farkı vardır. Dolayısıyla, 8 bin geçersiz oy ve 800 oy farkıyla başlı başına seçmenin yaklaşık 10’una yakın bir geçersiz oy olunca bu itiraz doğrudan değerlendirilir. Yani yasamız da YSK’nın uygulamaları da bize bunu gösteriyor.” dedi.

Haberin Devamı

“AK PARTİ LEHİNE HER SANDIKTA 2-3 OY CİVARI OY ÇIKTI”

Haberin Devamı

Bir basın mensubunun açılan sandıklarda 'CHP'nin önde olduğu iddiasıyla ilgili' sorusunu yanıtlayan Yıldırım, "Hayır. Burada sayılan sandıklarda hemen hemen aşağı yukarı her sandıkta, 2-3 oy civarı AK Parti lehine bir oy çıktı. Bin küsür sandık var, her sandıkta çıksa zaten olay bitiyor.” dedi.

“YSK KARARINA 2 SAAT KALDIĞINI ANLATTIK”

Engin Altay ise, ‘Biraz kendimizce meselenin hukuk dışılığını, hukuka uyması gerektiğini YSK kararına şunun şurasında 2 saat kaldığını anlattık. Ama, sayıma başladıktan sonra biliyorsunuz, YSK nasıl olsa sayıma başlanmış diyerek itirazımız ne kadar haklı olmakla beraber başlanmış zaten modunda olmasın diye çok rica ettik. Nihayetinde Sayın Hakim böyle bir karar almış ve sayım başlamıştır. Bir tek oyun bile namusu olduğunun bilincindeyiz vatandaşlarımızın bize emanet ettiği namus olduğunun bilincindeyiz. Sürekli o salonda 3 seçim kurulunun sayımını eğer YSK kararını düzeltmez ise sürekli her bir oy milletvekillerimizin, PM üyelerimizin, il, ilçe yöneticilerimizin ve sandık kurulu müşahitlerimizin gözetimindedir. Ne hak yiyecek, ne yedireceğiz. Burada beklemeniz çok güzel, olgun bir şekilde CHP’lilere yakışacak bir seçimde seçim kazanmanın şımarıklığını değil mütevaziliğini yaşayarak şimdi olgunluk bize yakışır." dedi.

"MAZBATA OLUŞTURULUP TESLİM EDİLMESİ GEREKİYOR"

İnan Güney ise, "Sonuçta bir demokrasi mücadelesi var ama ben yine de hukuk galip gelecektir sağduyu kazanacaktır diyorum. Vatandaşın sandıktaki iradesi tutanaklara yansımıştır o tutanaklar sonucunda mazbata oluşturulup teslim edilmesi gerekiyor. Gaziosmanpaşa halkının iradesi ben inanıyorum ki masa başında değiştirilemeyecek. Mazbata Hakan Bahçetepe’ye halkın dediği gibi verilecektir.” dedi.