Gündem HDP’ye hazine blokesi pazartesi görüşülecek

HDP’ye hazine blokesi pazartesi görüşülecek

15.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılmasını talep ettiği HDP’nin seçim yılı olması nedeniyle katlamalı ödeme yapılacak Hazine yardımı hesaplarına tedbiren bloke konulmasını istemiş, AYM de 5 Ocak’ta bu yönde karar almıştı.

HDP’ye hazine blokesi pazartesi görüşülecek

HDP ise karara itiraz etmişti. Yüksek mahkeme bunun üzerine 9 Mart’ta ilk kararının aksine oy çokluğu ile tedbiren bloke kararını kaldırmıştı. Seçimin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına, partinin 14 Mayıs’taki seçime katılmamasını gerekçe göstererek yeniden bloke konulmasını talep etti. Başsavcılık, yardımın harcanan kısmının da parti ve harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazine’ye aktarılması istedi. AYM, başsavcılığın başvurusunu süratle gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, 19 Haziran Pazartesi günü saat 09.30 toplanarak talebi karara bağlayacak.

Haberin Devamı

Oluç: AYM Kanunu’nda yok

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da düzenlediği basın toplantısında konuyu değerlendidi: “Partinin kapatılması ile ilgili karara giderken partiye kapatma cezası verebilir ya da Hazine yardımının tamamının ya da belli bir oranının kesilmesi cezasını verebilir. Ama Hazine yardımına tedbir koymak, verdirmemek gibi maddeler AYM Kanunu’nda yok.”

MHP: Nasıl geri alınacak?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sosyal medya hesabından sürece tepki gösterdi. Yıldız “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin seçimlere girmemesi sebebiyle partiye yapılan 600 milyon 343 bin TL hazine yardımının 400 milyonluk kısmına tedbir konulmasını talep etti. Talebin kapatma kararı verilip verilmemesiyle bir ilgisi yok. Peki. Seçimler için yapılan hazine yardımı nasıl geri alınacak? Tedbir kararları dava sonuna kadar niçin devam etmez mantıklı bir açıklaması var mı?” dedi.