Gündem İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

22.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

Teknoloji sıradanlaştıkça hayat kolaylaştı ama...

Haberin Devamı

Günlük yaşamımızda en çok yer eden, göze çarpan teknolojilerden biri internet ve tabi internet üzerinden sunulan çeşitli hizmetler. 2000’li yıllara girerken internet sektöründe çalışıyordum ve o dönemdeki gelecek projeksiyonlarımızda kullanıcı sayısının daha önceki önemli iletişim buluşları olan radyo ve televizyonla kıyaslanmayacak hızda artacağını ön görüyorduk. Zaman içinde özellikle mobil internetin yarattığı ivme ile tahminlerimizin de ötesinde bir tablo ortaya çıktı. Geldiğimiz nokta itibarıyla artık ülkemizde hemen hemen herkes, her gün internet kullanıyor diyebiliriz.

Teknolojinin insan ilişkilerini kötü etkilediğini düşünenlerin oranında yıllar içinde dikkat çekici azalma var, 2018’de on kişiden altısı bu şekilde düşünürken 2022’de on kişiden dördü bu düşüncede. Yeni jenerasyon için mevcut teknolojilerin ekstra olumlu veya olumsuz bir algı yaratmıyor olmasının da önemli etkisi var, onlar için gündelik olaylar… Mesela, zamanla teknoloji kullanımı sıradanlaştıkça bunu hayatımızı kolaylaştırdığını belirtenlerin oranında da önemli azalma oldu, 2006’da %85 bu şekilde düşünürken 2022’de oran %70.

Haberin Devamı

2020-2021 yıllarında, Kovid-19 salgınının zirve yaptığı dönemde, internet kurtarıcılarımızdan biri oldu, çalışırken, haberleşirken, alışveriş yaparken internete sarıldık. Öte yandan her ne kadar “evde kal” döneminde bizi sevdiklerimize bağlayan kanal olsa da her üç kişiden ikisi internetin insanları diğer insanlardan kopardığını düşünüyor. Bu tablo salgın öncesinde de benzerdi, sosyalleşmek için fiziksel görüşmeler önemli, internete mecbur kalmak istemiyoruz.

İnternet kullanımı her geçen yıl artıyor 2022 yılında her 10 kişiden 9’u internet kullanıyor ve bu kişilerin %93’ü interneti her gün kullandığını belirtiyor.

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

10 kişiden 7’si teknolojik gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz


Teknoloji geliştikçe kendini güvende hissedenlerin oranı 2022’de %16’ya kadar gerilemiş durumda. Bu konuda net bir görüşe sahip olmayanların sayısı artıyor

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

10 kişiden 4’ü gelişen teknolojinin insan ilişkilerini de olumsuz yönde etkilediği görüşünde

Haberin Devamı

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz

Toplumun %66’sı internetin insanları diğer insanlardan uzaklaştırdığını düşünüyor

İnternete mecbur kalmak istemiyoruz