Dini Bilgiler Hatim Nasıl Yapılır? Hatim Etmenin, Hatim İndirmenin Faziletleri Nelerdir?

Hatim Nasıl Yapılır? Hatim Etmenin, Hatim İndirmenin Faziletleri Nelerdir?

29.04.2021 - 17:12 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında Müslümanlar devamlı olarak Hatim tilaveti yapmaktadırlar. Hatim kavramını ilk kez duyanlar ise hatmin ne olduğunu ve hatmin nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Hatim etmenin bir takım faziletleri vardır. Sadece Ramazan ayında değil, diğer aylarda da hatim indirmenin bir takım faziletleri vardır. Peki hatim nasıl yapılır? Hatim etmenin, hatim indirmenin faziletleri nelerdir? İşte hatim indirmek ile ilgili tüm detaylar.

Hatim Nasıl Yapılır Hatim Etmenin, Hatim İndirmenin Faziletleri Nelerdir

Hatim Kur'an-ı baştan sona okumaya denilmektedir. Kur'an da yer alan tüm ayetlerin yüzden ya da ezberden okunmasına kısaca denilmektedir.

Haberin Devamı

Hatim Nasıl Yapılır?

Hatim yapmak için Kur'an-ı Kerim'i baştan sona kadar okumanız yeterli olacaktır. Allah katında yapılan en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim olarak bilinmektedir. Hatmi dilerseniz tek başınıza dilerseniz de cüzleri ayırarak da birden fazla kişi yapabilirsiniz. Hatim yaptıktan sonra mutlaka hatim duası da yapmak gerekir. İster ezbere isterseniz de düz bir şekilde okuyarak Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirsiniz. 

Hatim yaptıktan sonra hatim duası da yapılıyor. Bunun için iki farklı şekilde yapmanız mümkündür. Hatim duasında herhangi bir şekilde farklılık olmasının bir önemi de yoktur. Hatim duasını mutlaka Arapça orijinal bir şekilde okumak gerekir. Dilerseniz hatim duasını yaptıktan sonra da istihare duası da okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hatim Etmenin, Hatim İndirmenin Faziletleri Nelerdir?

Hatim etmenin Allah katında değeri oldukça büyüktür. Allah katında ki en makbul ibadetlerden bir tanesi olarak hatim etmek görülür. Hatim eden bir kişiye öteki dünyada cennetten bir ağaç verileceği hadislerle belirtilmiştir. Aynı zamanda hatim yapan bir kişi hem dünyası için hem de ahireti için etmiş olduğu duaları kabul etmektedir. Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir.

Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır. Hadislere göre hatim yapmış bir kişi Allah yolunda cihat yapmış gibi sevap kazanmaktadır. Hatim yapan bir kişi şeytanı rezil etmiş olur. Hem cihad sevabına hem de hatim sevabına birden kavuşur.