Dini Bilgiler Molla Fenari Kimdir? Kısaca Molla Fenari'nin Hayatı Hakkında Bilgiler

Molla Fenari Kimdir? Kısaca Molla Fenari'nin Hayatı Hakkında Bilgiler

06.04.2023 - 13:13 | Son Güncellenme:

Molla Fenari; bilim adamı, din alimi ve müderristir. Osmanlı Devleti'nin de ilk müftüsüdür. Molla Fenari, 751 yılında doğmuştur. Molla Fenari’nin asıl adı Şemseddin Muhammed b. Hamza’dır. Molla Fenari yakınlığı hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Nisbenin bir tanesi, Bursa civarından geldiği görüşüdür. Molla Fenari hakkında merak edilen tüm detaylar.

Molla Fenari Kimdir Kısaca Molla Fenarinin Hayatı Hakkında Bilgiler

 Molla Fenari’nin babasının mesleğinin fenercilik olduğu düşüncesini ileri sürenlerde bulunmaktadır. Kahire’de babasından İbn Hacer el-ASkalani’nin İbnul’l-Feneri diye tanındığını belirtmiş ve Arapça bir şiirinde kendisinden de Ebnü’l-Fenari diye söz etmiştir.

Haberin Devamı

 Molla Fenari Kimdir?

 Molla Fenari ilköğrenimini babasının yanında tamamlamıştır. Daha sonra İznik’te Alaeddin Ali Esved’in derslerine başlamıştır. Buradaki hocası ile arasında geçen ilmi bir tartışmadan dolayı oradan ayrılmıştır. Oradan da Amasya’ya gitmiştir. Burada Cemaleddin Aksarayi’nin öğrencisi olmuştur.

 Molla Fenari burada diplomasını almıştır. Daha sonra Kadire’de Ekmeleddin el-Baberti ve çeşitli ilimlerden ilimleri tahsil etti. Baberti’den de diplomasını aldıktan sonra Bursa’ya geri döndü. Molla Fenari, Yıldırım Bayezid tarafından Manastır Medresesi müderrisliği ve aynı zamanda Bursa kadılığı ile görevlendirildi. Bu görevlerini on yıl boyunca sürdürdü.

 Ankara savaşından sonra Timur’un askerleri Bursa’yı alınca Timur tarafından Karamanlı ülkesinin yönetiminin başına getirilmiştir. Molla Fenari Mısır seyahatinden sonra Mehmed Bey ile Karama gitti. Burada on yıldan fazla ders verdi. Bursa’ya tekrardan geri döndü ve Çelebi Sultan Mehmed döneminde tekrardan Bursa kadılığına getirildi.

Haberin Devamı

 Molla Fenari çıktığı haç seyahatinden sonra Kahire’ye uğradı ve orada bir süre kaldı. Burada dönemin en iyi alimleri ile müzakerelerde bulunda ve dersler verdir. Daha sonra tekrardan Bursa’ya döndü ve kaldığı görevine devam etti. Molla Fenari, II. Murad tarafından müftülüğe tayin edildi.

 Kısaca Molla Fenari’nin Hayatı ve Hakkında Bilgiler

 Molla Fenari, gerek devlet gerekse halkın saygı gösterdiği biriydi. Buna rağmen sade bir hayat yaşamıştır. Molla Fenari geçimini sağlamak amacı ile ipekçilikle ilgilenmiştir. Molla Fenari hayatını kaybettiğinde 10.000 ciltlik bir kütüphane bıraktığına dair bilgiler vardır.

 Molla Fenari yani zamanda; Kudüs’te medrese, Bursa’da mescid ve medrese yaptırmıştır. Molla Fenari’nin oğlu da alim olmuştur. Molla Fenari’nin ailesine ilk defa II. Murad ilmiye sınıfına tanınan imtiyazlar verişmiştir.