Ramazan Teravih namazı kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı farz mı, evde kılınır mı?

Teravih namazı kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı farz mı, evde kılınır mı?

02.04.2022 - 15:52 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte teravih namazı hakkında bilgiler araştırılıyor. Teravih namazı kılmak isteyen vatandaşlar, Teravih namazı kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı farz mı, evde kılınır mı? sorularına cevap arıyor. İşte teravih namazı hakkında bilinmesi gerekenler...

Teravih namazı kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır Teravih namazı farz mı, evde kılınır mı

Ramazan ayı boyunca ibadet yapmak isteyen vatandaşlar teravih namazı hakkında bilgilenmek istiyor. Teravih namazı kaçta, kaç rekat, nasıl kılınır? Teravih namazı farz mı, evde kılınır mı? soruları yoğun ilgi görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazı paylaşımlarında bulundu. İşte teravih namazı hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

TERAVİH NAMAZI KAÇTA?

İstanbul'da teravih namazı 20:58'de kılınacak.

Ankara'da teravih namazı 20:40'da kılınacak.

İzmir'de teravih namazı 21:00'da kılınacak.

DİĞER İLLERİN TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TERAVİZ NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; teravih’in kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?

Teravih namazı 20 rekat olarak kılınır. Teravih namazının rekat sayısıyla ilgili sekiz, on, on altı, yirmi, otuz altı, otuz sekiz, kırk gibi sayılar ileri sürülmüştür Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber’in vitir dahil yirmi üç rekat namaz kıldığı yolundaki rivayetten ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rekat olduğu görüşünü benimsemiştir.

Haberin Devamı

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat

Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.

İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.

İmam ve cemaat "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, imam Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur.

Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

2. Rekat

Burada imam Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar.

İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

3. Rekat

Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat Sübhaneke'yi okur.

Sonra imam Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur.

Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir.

Haberin Devamı

4. Rekat

Yalnızca imam Euzu Besmele, Fatiha ve Zammı sure okur.

Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur.

Bu sırada cemaat ve imam birlikte Tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam verir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

TERAVİH NAMAZI EVDE KILINIR MI, NASIL?

Teravih namazı evde kılınabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına tek tek kılabilecekleri gibi içlerinden Kur’an-ı Kerim’i en iyi okuyanı ve namazla ilgili hükümleri en iyi bileni, diğerlerine imam olarak cemaatle de kılabilirler.

Teravih Namazı Farz Mı?

Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünnettir.