Siyaset Belediye bütçeleri merkezi yönetimden bağımsız olmalıdır

Belediye bütçeleri merkezi yönetimden bağımsız olmalıdır

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, Yerel Yönetimler Politika Belgesi hazırlamak için kolları sıvadı. Politika Belgesi’nin çerçevesinin oluşturulması için “İkinci Yüzyılda Demokrasinin İnşası Güçlü, Demokratik ve Sürdürülebilir Yerel Yönetim Taslak Raporu” hazırlandı.

Belediye bütçeleri merkezi yönetimden bağımsız olmalıdır

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara Raporda, “Belediyelerin bütçeleri merkezden mümkün olduğunda bağımsızlaştırılmalı. Yerel yönetimlerin faaliyet alanındaki vergiler bizzat yerel yönetimler tarafından toplanmalı. Yetki ve sorumluluk açısından merkezi yönetimin istismarlarına açık kapı bırakılmamalı” önerileri dikkati çekti.

Haberin Devamı

Taslak raporda özetle şu tespit ve değerlendirmelere yer verildi:

Belediyelerin şeffaf, halkın katılımını önceleyen ve temsili demokrasiyi öne çıkaran uygulamalarla daha da demokratikleşmesi gerekli.

Yerel yönetimlerin temsil güçleri ve katılımcı karakterleri güçlendirilmeli.

İlçe, il, büyükşehir belediyeleriyle merkezi yönetimin ortak olarak sorumlu olduğu hizmet alanlarında her yönetim biriminin yetki alanlarını açıkça ortaya koyan tutarlı bir yasal çerçeve oluşturulmalı. Bu çerçeve, merkezi yönetimin istismarlarına açık kapı bırakmamalı. Merkezi yönetim, düzenleyici ve denetleyici bir rol üstlenmeli.

Belediyelerin bütçeleri merkezden mümkün olduğunca bağımsızlaştırılmalı. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin hizmet alanındaki faaliyetlerden vergi toplaması ve kendi tasarrufunda kullanması son bulmalı. Yerel yönetimin faaliyet alanındaki vergiler bizzat yerel yönetimler tarafından toplanmalı.

Haberin Devamı

Katılımcılık olmalı

Yerel yönetimler, halkı karar alma süreçlerine dahil etmeli. Yerelde merkeziyetçi bir yapı yerine esaslı bir yerelleşme ve katılımcılık sağlanmalı.

Yerel yönetimler, STK’lar ve özel sektörle beraber hareket etmeli. Kent konseyleri kurulmalı, etkinleştirilmeli ve halkın taleplerinin karar alma sürecine dahil edilmesi kurumsallaştırılmalı.

Yerel yönetimler planlarını, karar alma süreçlerini, bütçelerini ve harcamalarını halkla paylaşmalı.