Teknoloji Uzun zamandır beklenen iOS 14.5 güncellemesi geldi

Uzun zamandır beklenen iOS 14.5 güncellemesi geldi

27.04.2021 - 09:29 | Son Güncellenme:

Uzun zamandır kullanıcılara sunulması beklenen iOS 14.5 güncellemesi nihayet geldi. Bu güncelleme sayesinde kullanıcılar yeni pek çok özelliğe kavuşuyor. İşte güncelleme hakkında bilinmesi gereken her şey:

Uzun zamandır beklenen iOS 14.5 güncellemesi geldi

Apple yeni güncelleme paketini Türkiye'de gece saatleriyle sunmuş oldu. iOS 14.5 güncellemesine ek olarak iPadOS 14.5 da yayımlandı. Hem iPad hem de iPhone için yepyeni özellikler sunuldu. iPhone güncellemesi kullanıcılar tarafından merakla bekleniyordu zira maske ile ekran kilidini açmak mümkün olacaktı. 

Haberin Devamı

Koronavirüs sebebiyle bir süredir maske takmak zorundayız. Haliyle telefon kullanırken yalnızca yüz tanıma teknolojisiyle açılan iPhone'ların ekran kilidini açmak zulüm haline geliyordu. Kullanıcılar ekranını açmak için maskeyi indiriyor ya da biraz bekleyerek şifre ekranının gelmesini bekliyordu.

iOS 14.5 GÜNCELLEMESİYLE iPHONE'LAR YENİ PEK ÇOK ÖZELLİK KAZANIYOR

Bu konuya çözüm olması amacıyla farklı çözümler sunan Apple, ilk etapta yüz tanımanın algılanamadığı durumda şifre ekranına geçme süresini kısaltmış ve maske takan kişi algılandığında bekletmeden şifre ekranına kullanıcıyı yönlendiren bir güncelleme sunmuştu.

Yine de yetersiz olan bu güncellemeye ek olarak başka çözümler de geliştiren Apple, 14.5 betasında ortaya çıkan bir özellik ile kullanıcıları mutlu etmişti. Bu özelliğe göre Apple Watch sahibi kişiler maske takılı iken iPhone'larının ekran kilidini açabiliyor. İşte yeni yayımlanan iOS 14.5 güncellemesiyle Apple Watch sahibi olan kişiler bu özelliği kullanabiliyor. 

Haberin Devamı

Uzun zamandır beklenen iOS 14.5 güncellemesi geldi

Apple'ın bu güncellemesi aynı zamanda uygulama izleme şeffaflığı ve yeni Siri sesleri de kullanıcıya sunuldu. Bu noktada uygulama izleme şeffaflığı da oldukça önemli. Zira bu özellik sebebiyle Apple ve Facebook birbirine girdi ve sürtüşmeli olan iki şirketin arası iyice açıldı. 

UYGULAMA İZLEME ŞEFFAFLIĞI FACEBOOK GİBİ ŞİRKETLERİN HOŞUNA GİTMİYOR

Apple kullanıcılarının gizliliğine odaklandığı 'uygulama izleme şeffaflığı' ile pek çok şirketin canını sıkıyor. Zİra bu özellik ilk duyurulduğu andan itibaren tartışmalara sebep olmuştu. Bu özellik sayesinde mobil uygulamalar sizi takip etmek ve verilerinizi almak istiyorsa tek tek izin almak zorunda. Kullanıcılar uygulamaları açıktan sonra karşılarına bir izin ekranı çıkacak, burada izin vermek istemezseniz veriler toplanamayacak. Bu da elbette dev şirketlerin sunduğu uygulamaların kullanıcıyı izleyememesi ve verilerini kullanamaması anlamına geliyor. 

Uzun zamandır beklenen iOS 14.5 güncellemesi geldi

Bu iki önemli özelliğe ek olarak kullanıcılar 200'e yakın yeni emoji ile karşılaşıyor. Batarya kalibrasyon aracı sayesinde ise telefonun pilinde yaşanacak performans sorunları tespit edilecek ve kalibrasyonu otomatik olarak sağlanacak. 

Haberin Devamı

Çif SIM desteğine ek olarak 5G desteği de geldi. iPhone 12 modelleri için gelen bu özellik geliştirildi. Kontrol denetleyiciler için de destek bu güncelleme ile sağlanıyor. Artık PlayStation 5 DualSense, Xbox Series X denetleyicileri iPhone ve iPad ile kullanılabilecek. 

En son AirTag desteği ve Apple Fitness Plus özellikleri güncellendi.