28.06.2021 - 13:21 | Son Güncellenme:
Kışın soğuyan havalarla birlikte toprağın altına ya da karanlık köşelere saklanan birçok böcek türü yazın gelişini şenlikler kutlar. Bu kutlamaların çoğunu da bizim üzerimizde yaparlar maalesef.
Peki, yazın gerçekleşen böcek sokmalarına karşı neler yapmalı, nasıl önlemler almalıyız?
Öncelikle böceğin türüne göre alınacak önlem ya da uygulanacak tedavinin değişeceğini bilmelisin.
Sivrisinek: Yaz aylarının en büyük kabusu belki de gece tam uyun gelmişken tepende gezen bir sivrisinektir. Bunun için öncelikle yatmadan birkaç saat önce odana fişe takılan ilaçlardan koyabilirsin. Bunun dışında sivrisinekli bir ortamdaysan uzun kollu şeyler giyebilir, kendini çeşitli koruyucu spreylerle koruyabilirsin. Sivrisine ısırığı için genelde soğuk su iyi gelirmiş.
Kene: Sivrisinekle kıyaslandığında çok daha tehlikeli olan keneler, genelde yeşil alanlarda olurmuş. Bu yüzden eğer ağaçlar, çimler ve otlarla kaplı bir yere gidiyorsan uzun kollu ve bilek kısımları kapalı kıyafetler giymelisin. Böcek kovan losyonlardan sürebilirsin. Eğer seni kene ısırsa: Cımbız veya benzeri bir aletle onu dikkatlice vücuttan çıkarılmalı ve hemen bir uzmana başvurulmalıymışsın.
Arı: Ballarıyla çok tatlı olan arılar kızınca seni sokabilir. Eğer alerjin varsa hemen bir doktora görünmelisin. İğnesi görünüyorsa çıkarılmalı ve sabunlu suyla ısırılan bölge yıkanmalıymış. Soğuk buz torbasıyla tedavi yapılmalıymış.
Örümcek: Örümcek ısırıkları da yaz aylarında en çok görülenlerdenmiş. Eğer seni bir örümcek ısırdıysa genelde birkaç yerinden ısırmış olabilir. Çünkü üzerinde seyahat edercesine gezer ve ısırırmış. Örümcek ısırığını görünce bölgeyi su ve sabunla yıkamalı ve soğuk buz torbası koymalıymışsın.