Dünya ABD Başkanlık Seçimi: Cumhuriyetçi Parti önseçiminde Trump, New Hampshire'da rakibi Haley'i yendi

ABD Başkanlık Seçimi: Cumhuriyetçi Parti önseçiminde Trump, New Hampshire'da rakibi Haley'i yendi

24.01.2024 - 07:55 | Son Güncellenme:

ABD Başkanlık Seçiminde hangi Cumhuriyetçi adayın yarışacağını belirlemek üzere New Hampshire'da düzenlenen ikinci eyalet önseçimini de Donald Trump kazandı.

ABD Başkanlık Seçimi: Cumhuriyetçi Parti önseçiminde Trump, New Hampshireda rakibi Haleyi yendi

5 Kasım 2024'teki ABD Başkanlık Seçiminde hangi Cumhuriyetçi adayın yarışacağını belirlemek için yapılan New Hampshire'da yapılan ikinci eyalet önseçimini de Donald Trump kazandı.

Haberin Devamı

2008'den bu yana bu eyaleti kazanan aday, Cumhuriyetçi Parti'nin adaylık yarışını da kazanıyor. Geçen hafta Iowa eyaletinde düzenlenen ilk önseçimde Trump oyların yarısından fazlasını almış, bunun üzerine rakibi Ron DeSantis yarıştan çekilerek diğer eyaletlerdeki önseçimde Trump'ı destekleyeceğini açıklamıştı.

Böylece Donald Trump'ın karşısında tek rakip olarak Nikki Haley kaldı.

NİKKİ HALEY KİMDİR?

ABD Başkanlık Seçimi: Cumhuriyetçi Parti önseçiminde Trump, New Hampshireda rakibi Haleyi yendi

Nikki Haley geçen Şubat'ta Trump'a karşı ilk kapsamlı seçim kampanyasını başlatan Cumhuriyetçi başkan aday adayı olmuştu.

Güney Carolina'da Pencaplı Sih göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Haley, 2009'da ABD'nin en genç valisi olarak göreve başladı.

52 yaşındaki Haley, Güney Carolina'da bir adamın siyahlara ait bir kilisede dokuz kişiyi öldürdüğü nefret cinayetinden sonra, kongre binasında Müttefik Bayrağını yasaklamasıyla dikkatleri çekmişti.

Haberin Devamı

2016'da Trump'ın 'fanı' olmadığını söylemesine rağmen kendisini Birleşmiş Milletlerin (BM) ABD Büyükelçisi olarak aday göstermesine karşı çıkmamıştı.

Haley'in BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in daimi temsilcisinin konuşurken toplantıyı terk etmesi büyükekçiliğine damga vuran olaylardan biriydi.

Yarışın tek kadın adayı Haley, bugüne kadar yakıcı konularda orta yolu bulmaya çalışan ve dış politika bilgisini öne çıkarak bir yöntem izledi. Aynı zamanda 'yeni nesil' liderler ve 75 yaş üstündeki siyasetçilere mental yeterlilik testi yapılması çağrılar yaptı.

Haley'nin performansı, güçlü muhafazakar Amerikalı milyarder iş insanı Charls Koch'un desteğinin ardından Ağustos ayındaki ilk münazaradan bu yana anketlerde yükseliyor.

Anketlere göre Haley, bağımsız seçmenler ona oy verirse New Hampshire'dan da zaferle dönebilir.
Kampanya sürecindeki bazı gelişmeler Haley'nin ekibinin savunmaya geçmesine neden oldu.

Son haftalarda köleliğin Amerikan İç Savaşı'na neden olmadığına yönelik yorumunu savunmak zorunda kaldı.
CNN kanalındaki bir canlı yayına katıldığında da ABD'nin "asla ırkçı bir ülke olmadığı" yorumlarını açıklaması gerekti.

BUGÜNKÜ SEÇİM SONUCU HALEY İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Haberin Devamı

Nikki Haley’in, Donald Trump’ın adaylığa kararlı yürüyüşünü durdurabilmek için en iyi şansı New Hampshire’dı.
Tahminlerin aksine Trump’tan büyük bir fark yemese de yarışı kaybetti.

Oysa seçim kampanyasında bu eyalete on milyonlarca dolar harcamıştı. Eyalette bağımsız seçmen sayısının ve üniversite mezun oranının çokluğu, ona zafer getirmeye yetmedi.

Şubat sonunda, geçmişte valiliğini yaptığı Güney Carolina’da yarışacak olan Haley’e, Trump’ın bu eyaletteki Cumhuriyetçilerle sıkı ilişkisi de iyi haber değil. Anketler Trump’ı orada da önde gösteriyor.

Başlangıçta başarılı gösterilen kampanyasında, evinde bir yenilgiyle havlu atmak Haley için küçük düşürücü olacaktır. Bu gidişatı değiştirmek içinse önünde bir ay var.