Dünya Macron şaşırtmadı, Türkiye'yi suçladı! Karabağ zaferi sonrası skandal açıklama

Macron şaşırtmadı, Türkiye'yi suçladı! Karabağ zaferi sonrası skandal açıklama

25.09.2023 - 13:31 | Son Güncellenme:

Ermenistan'ın Karabağ'da 24 saat içerisinde kazandığı zafer sonrası Fransa lideri Macron'dan Ankara, Bakü ve Moskova'ya yönelik skandal niteliğinde açıklamalar geldi.

Macron şaşırtmadı, Türkiyeyi suçladı Karabağ zaferi sonrası skandal açıklama

Azerbaycan'ın 24 saatlik terör operasyonu sonrası beyaz bayrağı çeken Ermenistan, Karabağ'dan çekiliyor. Varılan ateşkesle birlikte Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar silahlarını teslim etmeye başladı, önümüzdeki günlerde sürecin tamamlanması bekleniyor. 120 bin Ermeni'nin yaşadığı Karabağ, uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak görülüyor. Ermenistan, 1992'de Karabağ ile birlikte Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturan yedi bölgeyi (rayon) işgal etti. Azerbaycan üç yıl önce Karabağ ve etrafındaki bazı bölgeleri yeniden ele geçirdi.

Haberin Devamı

Bakü yönetimi Salı günü başlayan operasyonun Ermenistan güçleri teslim olana kadar devam edeceğini açıklamıştı. Karabağ'daki yetkililer, Azerbaycan ordusunun "terörle mücadele" kapsamında başlattığı operasyonlarda yedisi sivil olmak üzere en az 32 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin de yaralandığını belirtti.

TANKLARI VE SAYISIZ MAYINI GERİDE BIRAKTILAR

Köylerinden olan ve yakınlarından ayrılan birkaç bin kişinin Hankendi’deki (Stepanakert) havaalanında çadırlarda ya da açık havada geceyi geçirdiği belirtiliyor. Azerbaycan, Karabağ’daki Ermeni güçlerinin silahsızlandırılması için Rus barış gücüyle birlikte çalıştıklarını söyledi. Şuşa’daki askeri karargahın bahçesinde de Azeri yetkililer, ayrılıkçılardan ele geçirilen silahları sergiledi. Ganimetler arasında bir T-72 tankı, birkaç BMP-2 zırhlı personel taşıyıcısı, makineli tüfekler, tüfekler, kurşun geçirmez yelekler ve mayınlar da vardı.

Haberin Devamı

MACRON'DAN RUSYA VE TÜRKİYE'YE TEPKİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik olası bir saldırısından endişelendiğini belirterek "Bakü'nün bu ülkenin ortak sınırını ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini" iddia etti.

Fransız TF1 ve France 2 kanallarına konuşan Macron, ülkesinin Ermenistan'ın toprak bütünlüğü konusunda çok dikkatli olduğunu söyledi.
Bakü'nün yanı sıra Moskova ve Ankara'yı da suçlayan Macron, "Bugün Azerbaycan'la suç ortaklığı yapan bir Rusya, bu manevraları her zaman destekleyen bir Türkiye ve sınır tanımayan ve Ermenistan'ın sınırını tehdit eden bir (Azerbaycan) hükümet var." ifadesini kullandı.

Fransız haber ajansı AFP ise, "Bazı uzmanların, Bakü'nün elde ettiği son askeri avantajı da kullanarak Nahçıvan'la toprak bütünlüğü oluşturmak için Ermenistan'ın güneyinde askeri operasyonlar başlatmak isteyebileceğine inandığını" yazdı.

Macron şaşırtmadı, Türkiyeyi suçladı Karabağ zaferi sonrası skandal açıklama

TÜRKİYE NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'ın askeri operasyon başlatmasını "desteklediğini" söyledi. Sosyal paylaşım ağı X'te yayınlanan mesajında Erdoğan, 'Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirleri destekliyorum' ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Bölgede arabulucu görevi üstlenen Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ için yürürlükte olan anlaşmalara saygı göstermeleri ve provokasyondan kaçınmaları çağrısında bulundu. Bakü ile temas halinde olduklarını söyleyen Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "Üzerinde anlaşmaya varılan her şeye saygı gösterilmeli, durumu provoke etmekten kaçınmalı" dedi.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN'DA SON DURUM NE?

Azerbaycan’ın Karabağ’daki başarılı terörle mücadele operasyonun ardından Ermenistan’da darbe planladıkları iddiasıyla çok sayıda komutan gözaltına alındı. Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan 8 komutanın kendilerini "Yurtsever Haçlılar" olarak tanımlayan silahlı grupla işbirliği yaptığı ve darbe girişimi için hazırlıklar yaptığı ifade edildi.

Macron şaşırtmadı, Türkiyeyi suçladı Karabağ zaferi sonrası skandal açıklama

SİVİL İTAATSİZLİK BAŞLADI

Yanı sıra Azerbaycan'ın zaferi sonrası yasa dışı Ermeni güçler ülkesinde sokaklara akın etti. Göstericiler ülke genelinde sivil itaatsizlik ilan etti. Ermenistan eski başbakanı ve Ulusal Komite üyesi Vazgen Manukyan Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği mitingde, 'Şehri felç ediyoruz. Önümüzdeki üç gün içinde tüm Ermenistan felç olacak. İktidarın tek desteği polis. Sokaklara çıkmalı, itaatsizlik seviyesini hükümetin diz çökeceği kadar yükseltmeliyiz' değerlendirmesinde bulundu.