Dünya Kim veliahtıyla el ele, kol kola!

Kim veliahtıyla el ele, kol kola!

27.11.2022 - 15:53 | Son Güncellenme:

Yalnızca bir haftalık sürenin ardından ikinci kez devasa füzenin önünde pozlar veren Kuzey Kore lideri, emsalsiz törende en güçlü nükleer silaha sahip olacakları sözünü verdi.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

15 bin kilometre menzilli kıtalararası balistik füzenin (ICBM) düğmesine basılırken, rampanın bulunduğu askeri tesisin çok özel bir konuğu vardı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yıllardır sır gibi sakladığı kızıyla birlikte Hwasong-17'yi fırlatıyordu.

Haberin Devamı

Resmi haber ajansı KCNA'nın 19 Kasım Cumartesi gece yarısı servis ettiği fotoğraflar, beklendiği gibi dünya çapında sansasyon yarattı. Uluslararası haber ajansları dakikalar içinde abonelerine fotoğrafları geçti, emsalsiz kareler yeryüzünün her ülkesinde televizyon ekranlarını ve gazetelerin ilk sayfalarını süsledi. Füze testini gölgede bırakan fotoğraflarda, isminin Kim Chu-ae olduğuna inanılan küçük kız babasıyla birlikte el ele yürüyordu.

Dünya, Chu-ae'nin varlığını ilk kez 2013 yılında duydu. Ülkeye tartışmalı bir ziyaret yapan Amerikalı eski basketbol yıldızı Dennis Rodman, Kim ailesi ile vakit geçirdiğini ve 'bebekleri Chu-ae’yi kucağına aldığını' anlattı.

Aradan tam dokuz yıl geçti, bebek Chu-ae büyüdü. Ancak hiçbir zaman Kuzey Kore medyası tarafından gösterilmedi.

Haberin Devamı

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

2022 yılının Eylül ayında ise, Kuzey Kore'nin kuruluşunun 74'üncü yılı kutlandı. Başkent Pyongyang'daki dev kutlamalara, yeryüzünün en yalnız ülkesini demir yumrukla yöneten Kim Jong-un ve sırlarla dolu eşi Ri Sol-ju da katıldı.

Pyongyang'da dansların edildiği, şarkıların söylendiği eğlence, Kuzey Kore'deki sıradan bir törene benziyordu. Ta ki, bir ayrıntı uzmanların dikkatini çekinceye kadar. Dev organizasyonda şarkı söyleyen çocuklardan birinin, Kim'in kızı olduğu bildirildi. Çinli uzmanlar, Kim Jong-un'un sır gibi sakladığı kızının ilk kez göründüğünü söyledi.

Sahneye çıkan kız çocuğu diğer çocuklarla birlikte şarkı söylerken, onu izleyen anne ve babası oldukça keyifliydi. Yüzünde gülücükler açan Kim Jong-un, birkaç kez kameralar tarafından özellikle ekrana getirildi.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Performansın sonuna gelindiğinde ise, Kim sahnedeki çocukları tebrik etmek için yerinden kalktı. Çocuklar ellerinde bayraklarla Kuzey Kore liderinin etrafını sararken, eşi Ri Sol-ju'nun bir çocuğa sarıldığı ve yalnızca onunla ilgilendiği görüldü.

Konser sırasında kamera sürekli aynı kız çocuğuna 'zoom' yaptı ve onu öne çıkardı. Bir diğer ayrıntı ise, gizemli çocuğun saçı toplu ve beyaz çorap giymiş tek kız çocuğu oluşuydu.

Kuzey Kore uzmanları devlet televizyonunun ekrana getirdiği kız çocuğunun Chu-ae olduğunu söyledi ancak bu bilgi beklendiği gibi Pyongyang rejimi tarafından doğrulanmadı.

Haberin Devamı

İKİ AY SONRA

Törenin üstünden iki ay geçmeden ilk kez kızıyla göz önüne çıkan Kim Jong-un'un yanında, uzun süredir resmi programlarında yer almayan eşi Ri Sol-ju da vardı.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Pyongyang havalimanındaki füzeyi ateşlenirken izleyen baba ve kızı, neredeyse bir hafta sonra bir kez daha sahneye çıktı. Baba ve kızı, yine Hwasong-17 önünde poz verdi ancak bu kez fotoğrafların nerede çekildiği açıklanmadı.

ÜNLÜ SİYAH TRENÇKOT

Bir önceki testte kahverengi ve beyaz montlar giyen Kim ve kızı, bu kez siyahlara bürünmüştü. Kim Jong-un ünlü siyah deri trençkotuyla arz-ı endam ederken, kız çocuğunun ise kürk yakalı siyah bir pardesü giydiği görüldü.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, objektiflere poz veren Kim ve kızının yanında füzeyi geliştiren bilim insanları, mühendisler ve işçilerin bulunduğunu bildiriyor. Fotoğrafın çekildiği yer ise, bir savunma bilimleri araştırma enstitütüsü.

Haberin Devamı

Kızıyla birlikte 'canavar füze' Hwasong-17'nin başarılı testini kutlayan 38 yaşındaki Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin en güçlü nükleer ülke olacağı sözünü verdi. Hwasong-17'yi 'dünyanın en güçlü stratejik silahı' diyerek selamlayan Kuzey Kore lideri, füze testinde görev alan askerleri terfi ettirdi.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Baba Kim, fotoğraf çekiminde bir karede kızı Chu-ae'nin koluna girdi. Kuzey Kore uzmanları, ikinci kez kameralar önüne kızıyla birlikte çıkan Kim'in Chu-ae'yi bir propaganda aracı olarak kullanmaya devam etmesini bekliyor.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi'nden Prof. Yang Moo-jin, kız çocuğunun ikinci kez Hwasong-17 önünde görünmesinin, ABD'yi vurma kapasitesine sahip kıtalararası balistik füzeyi 'gelecek neslin koruyucusu' olarak resmetmek anlamına geldiğini söylüyor.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Kim hanedanlığı, Kuzey Kore'yi kurulduğu 1948 yılından bu yana yönetiyor. 'Ebedi lider' Kim Il-sung, Kuzey Kore'nin kurucu lideri ve Kim'in dedesi. 1994'te iktidara gelen Kim'in babası Kim Jong-il ise, kalp krizinden 2011'de öldü.

Haberin Devamı

Henüz 27 yaşındayken Kuzey Kore'yi yönetmeye başlayan 'çılgın lider' Kim Jong-un ve ailesi hakkında çok az şey biliniyor. Uzmanlar Kim Jong-un’un ikisi kız, biri erkek üç çocuğu olduğunu, Chu-ae’nin ise onların en büyüğü olduğuna inanıyor. Kim, dedesi ve babasının aksine birkaç kadını resmi ya da gayr-ı resmi güçlü pozisyonlara atadı.

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

Kuzey Kore uzmanı Michael Madden'e göre, Chu-ae'nin görünür olması Kim'in 'iktidardaki dördüncü nesil benim kanımdan gelecek' mesajı.

BBC’nin Seul muhabiri Jean Mackenzie ise, dünyada ses getiren fotoğrafların Kuzey Kore uzmanları arasında kıtalararası balistik füze testinden daha çok ilgi gördüğünü belirtiyor. Mackenzie, bunun sebebini şöyle anlatıyor:

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

"Neden mi? Çünkü rejimin geleceğine ve nükleer silah programına ilişkin çok şey anlatıyor. Ya da en azından birkaç önemli soruyu akla getiriyor. İlk olarak; bu fotoğraflar, Chu-ae’nin babasının halefi, ülkenin yeni lideri olarak belirlendiği anlamına mı geliyor? Bu çok mümkün. Bu bir aile hanedanı ve Kim bir gün çocuklarından birinin yerini almasını isteyecektir. Peki neden bu kadar küçükken dünyaya tanıtıldı? Eğer onu yerini alması için şimdiden hazırlıyorsa, 38 yaşındaki liderin sağlık problemi olabilir mi? Üçüncü olarak da; bu fotoğraflar ülkenin nükleer programı için neler söylüyor? Bu kadar önemli bir füze denemesi sırasında göz önüne çıkarılması, dünyaya 'nükleer silahlar bir yere gitmiyor, gelecek nesillerde de burada olacak' mesajı…"

Kim veliahtıyla el ele, kol kola

KUZEY KORE'NIN IVANKA TRUMP'I

Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong, Kuzey Kore'nin 74 yıllık tarihinde en önemli ve en güçlü kadın figür oldu. Kim Yo-Jong'a Kuzey Kore'nin 'Ivanka Trump'ı' lakabı takıldı, ağabeyinin sırdaşı ve babasının prensesi olarak tanımlandı.

ÜVEY KIZ KARDEŞ BİR YILDIR GÖZ ÖNÜNDE

Kim Jong-un'un yanında ilk kez bu yılın Şubat ayında fark edilen sade takım elbiseli 'gizemli' kadının ise, halihazırda 38 yaşında olan Kuzey Kore liderinin iki üvey kız kardeşinden biri olduğu tahmin ediliyor. Kuzey Kore liderinin 1970'lerde doğan; adları Kim Sol-song ve Kim Chun-song olan en az iki üvey kız kardeşi olduğu biliniyor. Kim'in yanında boy gösteren yeni yardımcısı, büyük üvey kardeş Kim Sol-song. Küçük üvey kardeş Kim Chun-song hakkında ise çok az şey biliniyor.