Dünya Silikon Vadisi'nin kirli yüzü: Striptiz kulüplerine şirket gezileri, açık evlilikler, sapkın partiler...

Silikon Vadisi'nin kirli yüzü: Striptiz kulüplerine şirket gezileri, açık evlilikler, sapkın partiler...

26.07.2022 - 13:49 | Son Güncellenme:

Elon Musk'ın iş adamının karısıyla yaşadığı iddia edilen yasak ilişki, hoş olmayan bir dünyaya açılan bir kapıyı araladı. Silikon Vadisi'nde normal ahlak anlayışı, yalnızca "sıradan ölümlüler" için; teknoloji milyarderleri içinse geçerli değil. Eski Silikon Vadisi çalışanının yakın tarihli anıları, endüstri içerisindeki kötü niyetli ve toksik cinsiyetçiliği ortaya çıkardı.

Silikon Vadisinin kirli yüzü: Striptiz kulüplerine şirket gezileri, açık evlilikler, sapkın partiler...

Davetiye masum bir şekilde süslü elbiselerden bahsediyordu ancak Silikon Vadisi çevresindeki konaklarda, şatolarda ve sahil kenarındaki saraylarda düzenlenen gösterişli partilere aşina olanlar için, teknoloji seçkinlerinin uyuşturucu ve seksle dolu aylık eğlencelerden biri olacağı açıktı.

Haberin Devamı

MUSK'IN ÇİVİLERLE SÜSLÜ MÜSTEHCEN KOSTÜMÜ

Önde gelen bir risk sermayedarının San Francisco dışındaki sahil evinde düzenlediği 'dünyanın kıyısındaki parti'nin konukları arasında gümüş çiviler ve zincirlerle süslenmiş siyah zırh benzeri bir kostüm giyen Elon Musk da vardı. Eski arkadaşı ve dünyanın en zengin insanlarından bir diğeri olan Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin de vardı ve üzerinde bir yelekle partiye katılmıştı. Müstehcen kıyafetine rağmen Musk, etkinliğin "sıkıcı ve kurumsal" olduğu konusunda ısrar etti.

Google, Facebook, Amazon ve Uber gibi şirketlerin güçlü çevresini yöneten üst düzey yöneticiler, toplumu daha iyiye doğru değiştirdiklerini ve ilerici olduklarını iddia etse de, uyuşturucu dünyasına düşkün özenti gençlerden farklı değiller. Üst düzey şirketlerin yöneticileri, iddiaya göre kadınların aşağılandığı ve istismar edildiği bir dünyayı daha yönetiyor.

Haberin Devamı

FOTOĞRAF ÇEKMEYE İZİN YOK

Aynı partinin başka bir misafiri olan Paul Biggar, daha sonra bu gibi partilerin aslında 'göründüğünden çok daha kötü' olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

Hiçbirimizin fotoğraf çekmesine ve gördüklerimizi birine söylememize izin verilmedi.

Yine de olay hakkında soru sorulduğunda Elon Musk, tüm masumiyetini takındı ve öyle cevap verdi. Olumsuz bir şey olmamıştı. Musk, teknoloji dergisi Wired'a verdiği röportajda şu açıklamayı yaptı:

Silikon Vadisi'nde bu gibi cinsel içerikli partiler varsa, ne gördüm ne duydum. Çılgın partiler istiyorsanız yanlış yerdesiniz.

ARKADAŞININ EŞİYLE YASAK AŞK İDDİASI

Bugün, Elon Musk bir kez daha adının karıştığı skandalı reddediyor. Yani Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin'in eşi Nicole Shanahan ile kısa bir ilişkisi olduğunu reddediyor. Musk, çoğunlukla doğru haberciliğiyle öne çıkan Wall Street Journal gazetesi tarafından yayınlanmış olan haberin gerçeği yansıtmadığını ileri sürüyor. Musk, yaşadığı kaçamağın arkadaşlığını bitirdiği haberlerini yalanlamak için, sosyal medyada Brin ile birlikte oldukları bir partiden fotoğraf paylaşmayı da ihmal etmedi ve şöyle dedi:

Silikon Vadisinin kirli yüzü: Striptiz kulüplerine şirket gezileri, açık evlilikler, sapkın partiler...

"KAÇAMAK YAPMAYA VAKTİM YOK"

Çılgınca çalışıyorum, bu yüzden kurnazlık ya da bu gibi kaçamaklar için fazla zamanım yok.

Brin'den ise jet hızıyla yayılan haberle ilgili herhangi bir yorum gelmedi. Nicole Shanahan da olayla ilgili sessizliğini koruyor. Ancan zaten erkek egemen Silikon Vadisi'nde kadın tarafını nadiren duymak mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Musk, Twitter'da yaptığı açıklamada, çok uzun zamandır kimseyle cinsel birliktelik yaşamadığını öne sürdü ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nicole'u üç yılda sadece iki kez gördüm, her ikisinde de çevremde birçok insan vardı. Romantik bir şey yok."

SERİ ALDATMA, EŞ DEĞİŞTİRME...

Teknoloji dünyasında yaşanan ilişkileri eleştirenler ise, Silikon Vadisi'nde karşı cinsle ilişkilerde ya seri aldatma, ya eş değiştirme ya da zamparalık etme gibi durumların yaşandığını ve bunların hiçbirinin romantizm içermediğini savunuyor. Emily Chang, teknoloji milyarderlerinden bahsederken, “Dünyayı değiştirdiklerini düşündükleri için yasaların üstünde olduklarını düşünüyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Emily Chang, "Brotopia" adlı kitabında, erkeklerin yanlarında başka erkekler olmadığı sürece istedikleri kadar kadın getirmelerine izin verilen partilerden bahsediyor ve bazılarının eşlerini veya kız arkadaşlarını getirdiğini yazıyor.

ÇIPLAK BEDENLER ÜZERİNDEN AŞKAM YEMEĞİ

Kimi zaman çıplak vücutlar üzerinden yenen akşam yemeği sona erdikten sonra, uyuşturucu partisinin başladığını anlatan kitapta, daha sonra herkesin yavaş yavaş odalarına çekildiğini anlatılıyor. İddiaya göre gece sabaha dönerken davetliler yavaş yavaş kahvaltı için ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

AYNI ANDA ÜÇ KADINLA RANDEVU

Silikon Vadisi'nin zengin yöneticileri için kadın ortaklar bulan bir şirkette çalışan Amy Andersen'e göre, müşterilerinin çoğu seri çapkınlığa yeni bir anlam katıyor:

Bazen akşam 6'da, 9'da ve 12'de üç saat arayla randevuları oluyor. Kimi zamansa üç kadınla aynı anda randevuya çıkıyorlar.

27 YILLIK EVLİLİK SONRASINDA ÇIPLAK HAVUZ PARTİLERİ

Teknoloji dünyasında çok az kişinin adı, bu tür davranışlarla anılmadı. Şu anda dünyayı hastalıklardan kurtarmakla meşgul olan Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates bile, geçen yıl Melinda ile 27 yıllık evliliği, eşinin 'geri dönülemez şekilde bozulduğunu' söylemesiyle birdenbire sona erdi. Bunun ardından Gates'in adı, çıplak havuz partileri, striptizciler, evlilik dışı ilişkilerle anılmaya başlandı.

Silikon Vadisinin kirli yüzü: Striptiz kulüplerine şirket gezileri, açık evlilikler, sapkın partiler...

Biyografi yazarı James Wallace, Gates'in Harvard'da öğrenci olduğu yıllarda da bu gibi şeylerle sık sık anıldığını ve Boston'ın kötü şöhretli bölgelerinde zaman geçirdiğini söyledi. Gates, daha sonra okulu bıraktı ve Microsoft'u kurmak için memleketi Seattle'a geri döndü. Teknoloji devi, daha sonra burada 'vahşi bekarlığa veda partileri' verecek ve çıplak gece kulüplerini ziyaret edecekti. Wallace, Gates'in dansçılar tutup evinin kapalı havuzunda arkadaşlarıyla çıplak yüzdüğünü yazdı.

Haberin Devamı

UÇUŞ SIRASINDA TACİZ

Bunun gibi sayısız örnek bulunuyor. Örneğin Mayıs ayında, Musk'ın SpaceX şirketindeki eski bir uçuş görevlisi, Musk'ın Londra'ya bir uçuş sırasında kendisini taciz ettiğini söylemesinin ardından firmanın kendisine 250 bin dolar ödediğini iddia etti. Musk ise şaşılmayacak şekilde bu iddiaları yalanladı.

2014 yılında, Android akıllı telefon yazılımını icat eden Andy Rubin, cinsel saldırı soruşturması yapıldıktan sonra Google'dan atıldı. İddiaya göre, 2013 yılında bir otel odasında bir çalışanı kendisine cinsel ilişkiye girmeye zorladı. Rubin, bu iddiayı reddetti.

Uber'in eski CEO'su Travis Kalanick, 2014'te GQ'ya verdiği röportajda zenginliği ve kadınlar hakkında yaptığı açıklamalar cinsiyetçi olarak yorumlandı. İddiaya göre bir keresinde Uber yöneticilerini Güney Kore'nin Seul kentindeki bir eskort-karaoke barına yönlendirdi ve burada kızları sıraya sokup aralarından seçim yaptılar. Kadın yönetici, 'görünür bir şekilde üzgün' görünerek mekandan ayrıldı.

Sektördeki özel olarak konuşan kadınlar, zenginliklerinin kendilerini kadınlara karşı dayanılmaz hale getirdiğine ikna olmuş görünen bu erkeklere duydukları tiksintiyi gizleyemiyor. İsmi açıklanmayan bir Silikon Vadisi yöneticisi, Chang'e "lisede kendisine kız arkadaş bulamayan adamların, şimdi zenginlikleri sayesinde istedikleri kadını elde etmeye alıştıklarını ve bunun onları tek eşlilikten uzaklaştırdığını" söyledi. Kimi milyarderlerin birlikte oldukları kadınların bir listesini tuttukları, telefonlarında uygunsuz görüntüler sakladıkları gibi iddialar da mide bulandırmaya yetiyor da artıyor.