Dünya İsrail ve Gazze'de ateş yayılıyor! Bombalar yağdı

İsrail ve Gazze'de ateş yayılıyor! Bombalar yağdı

09.10.2023 - 06:49 | Son Güncellenme:

Hamas’ın önceki günkü saldırılarının ardından başlayan taraflar arasındaki savaşın çapı büyüyor. İsrail Gazze ve Hamas’ın ele geçirdiği bölgeleri geri almaya çalışırken, Lübnan Hizbullahı da işe dahil oldu. Hamas dün gece başkent Tel Aviv’i hedef aldı.

İsrail ve Gazzede ateş yayılıyor Bombalar yağdı

Hamas’ın silahlı kolu Kassam Tugayı’nın önceki gün İsrail’e yönelik başlattığı kanlı saldırıların ardından İsrail durumu kontrol altına almaya çalışıyor. İsrail ordusu, ülke güneyindeki 20 noktada kontrolü yeniden sağladığını, 8 bölgede de çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Çok sayıda militanın öldürüldüğü veya ele geçirildiği bildirilirken, Hamas’ın istihbarat liderinin bulunduğu öne sürülen bina da vurulan yerler arasında. Hamas’ın saldırılarında hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 700’e yükseldiği, 2 bin 150 kişinin de yaralandığı belirtilirken, Gazze Şeridi’ndeki yetkililer, aralarında 20 çocuğun da bulunduğu 413 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 243 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’ın benzeri görülmemiş saldırısının ardından İsrail’in “uzun ve zorlu bir savaşa” girdiğini kaydederken, “Hamas’ın saklandığı her yere ulaşılacağını” savundu. Netanyahu, Gazze Şeridi’nde yaşayanlara seslenerek “Siviller oralardan uzaklaşsın” dedi. Rehinelerin güvenliğinden de Hamas’ın sorumlu olduğunu vurgulayan Netanyahu, “Onlara zarar verenlerden İsrail hesabını soracaktır” ifadelerini kullandı. Resmi rakamlarda 100’den fazla kişinin Hamas’ın elinde rehin olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

BOMBALAR YAĞDI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada da, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillilerin tahliye etmeye başlandığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu. Açıklamada, “Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Be’eri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor” denildi.Bu arada çatışmaların, Hamas’ın elinde bulunan bölgelerde yoğunlaştığı haber veriliyor. Hamas hareketi, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresindeki 7 ayrı İsrail noktasında silahlı unsurlarına savaşçı ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu. İzzeddin Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamaya göre, Filistinli silahlı güçler önceki gece ve dün sabah İsrail içindeki bölgelere sızmaya devam etti. Grup, İsrail yerleşim alanları Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be’eri, Yeted ve Kissufim’deki Filistinli silahlı unsurların mühimmat ve ek güçlerle takviye edildiğini, çatışmaların sürdüğünü açıkladı.

İsrail ordusu ise, Gazze’de Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği 4 büyük binanın hedef alındığını duyurdu. Ordunun açıklamasında, savaş uçaklarının, Hamas’la bağlantılı ofislerin yer aldığı ve üst düzey üyelerinin operasyon yürütmek için kullandığı öne sürülen iki binaya saldırı düzenlediği kaydedildi. Bu binalar arasında Hamas’ın istihbarat sorumlusunun çalışma ofisinin de yer aldığı duyururken, Filistin tarafı bunu yalanladı.

Haberin Devamı

BEN GURİON HEDEF ALINDI

Hamas dün gece İsrail’e yönelik yeni bir roket saldırısı başlattı. Hamas, başkent Tel Aviv’e yönelik roket saldırısında Ben Gurion Havaalimanı’nı hedef aldıklarını açıkladı. Öte yandan İslami Cihat’ın da İsrail’e yönelik saldırılar düzenlediği ve 30 kişiyi rehin aldığı bildirildi.

LÜBNAN DA İŞİN İÇİNDE

Hamas’ın başlattığı saldırılarla birlikte Ortadoğu’da savaş genişliyor. İsrail ordusu, “İsrail topraklarına ateş açılması” üzerine Lübnan’a ağır silahlarla saldırı başlattığını duyurdu. Nitekim Hamas’ın büyük saldırısı sonrası Lübnan Hizbullahı’nın devreye girmesi konuşuluyordu. Lübnan Hizbullahı’nın İsrail’e top atışlarında bulunduğu kaydedildi. İsrail, Lübnan’daki Hizbullah grubunu çatışmalara dahil olmaması konusunda uyarırken, grup, Dov Dağı’na düzenlediği saldırının “Filistin                            direnişiyle dayanışma içinde” gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İsrail ve Gazzede ateş yayılıyor Bombalar yağdı

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

* Son 48 saatte İsrail ve Filistin tarafında hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 1100’ü aştı. Yaralananların sayısı ise binlerce olarak ifade ediliyor.

* Hamas tarafından 3 binden fazla roket fırlatıldığı belirtiliyor. Bunların 3 bin 500’ü yerleşim yerlerine ve evlere düştü.

* İsrail kuvvetleri, özellikle Gazze Şeridi’ne binlerce füze fırlatırken, hava operasyonu da düzenlendi, bazı binalar yıkıldı.

* Gazze Şeridi’ne elektrik ve su verilmiyor. Filistinlilerin genelde evlerde ve sığınaklarda olduğu belirtiliyor.

* Hamas’ın bazı kıyılardan İsrail topraklarına geçme girişimlerinin önlendiği kaydediliyor.

NASIL SIZDIKLARI NETLEŞTİ

Hamas’ın silahlı kolu Kassam Tugayları’nın, İsrail’e düzenledikleri saldırıların nasıl gerçekleştiğine ilişkin detaylar gelmeye devam ediyor. Edinilen bilgilere ve dünya basınında çıkan haberlere göre, Hamas ilk olarak sınırdaki İsrail gözlem kulelerini ve silah sistemlerini insansız hava araçlarıyla bombaladı. Ardından militanlar radarda fark edilemeyen ve Demir Kubbe savunma sistemine yakalanmayan yamaç paraşütüyle sınırın üzerinden uçarken, Kassam Tugayları, güney ve orta İsrail’e yüzlerce roket ateşledi. Birkaç dakika sonra Hamas sınır çitine yaklaştı, büyük patlayıcılar kullanarak orada delikler açtı. Böylelikle çoğu kamyon ve motosikletle mobilize olan yüzlerce militan İsrail’e sızdı. Militanlar daha sonra sınır boyunca İsrail ordusuna ait karakollara ve civardaki topluluklara saldırdı. Hamas da deniz yoluyla sızmaya çalıştı ancak donanma güçleri saldırıyı püskürterek düzinelerce militanı etkisiz hale getirdi.

Haberin Devamı

İsrail ve Gazzede ateş yayılıyor Bombalar yağdı

DANS SIRASINDA GEÇİŞ

Hamas militanlarının İsrail tarafına paramotorlar yani motorlu yamaç paraşütleriyle geçişlerinin, İsrail’de düzenlenen dans ve müzik festivali sırasında gerçekleştiği, bunun da bir TikTok kullanıcısı tarafından kameraya alındığı ancak insanların ne olduğunun farkına varamadığı ortaya çıktı. Nitekim görüntülerde havada uçuşan paramotorlar görünürken, gençlerin büyük bölümünün dans etmeyi sürdürdüğü, olayın çok geç fark edilmesinin ardından da panikle kaçmaya çalıştıkları dikkat çekiyor. Bu gençlerden bazılarının da rehin alındığı belirtilirken, festival alanında 260 ceset bulunduğu aktarıldı.

İsrail ve Gazzede ateş yayılıyor Bombalar yağdı

KASSAM TUGAYLARI KİMDİR?

Gazze Şeridi’ni 2007’den beri kontrol eden Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, adını İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele verirken hayatını kaybeden Suriye asıllı Filistin lideri Şeyh İzzeddin El-Kassam’dan alıyor. İran tarafından desteklendiği belirtiliyor. İsrail’e karşı “El Aksa Tufanı Operasyonu” başlatan Kassam Tugayları’nın 30 bin civarında silahlı üyesi bulunuyor ve 6 tugaydan oluşuyor. Bu tugaylar da kendi içinde farklı birimlere bölünüyor. İsrail tarafından tespit edilmeyi zorlaştırmak için dağınık ve hücresel bir yapıda olan Kassam Tugayları’nda, aralarında bölüm sorumlularının da bulunduğu pek çok kişi birbirlerini tanımıyor. Toplu eylemlerde bölüm sorumluları, kendilerine bağlı savaşçıları harekete geçiriyor. Savaşçılarının bazılarının Lübnan’ın güneyinde Hizbullah tarafından eğitildiği biliniyor. Ayrıca silah üretimi yapan yeraltı tesisleri de mevcut.

İsrail ve Gazzede ateş yayılıyor Bombalar yağdı

NETANYAHU’DAN SAVAŞ KABİNESİ ATAĞI

Hamas’ın cumartesi günü başlattığı saldırıların ardından Olağanüstü Hal ilan edilen ve resmi savaş kararı alınarak “büyük askeri eylemlere geçilmesine onay” verilmesinden sonra Binyamin Netanyahu’nun, muhalefet liderlerine hükümete katılma çağrısı yaptığı öne sürüldü. Independent Türkçe’nin derlediği habere göre, saldırıların ardından Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid ve Ulusal Birlik lideri Benny Gantz’la toplantı yapan Netanyahu’nun, iki lidere acil durum hükümetine girmelerini teklif ettiği belirtildi. İddiaya göre Netanyahu, iki muhalefet liderine kurulacak acil durum hükümetinin 1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan önce kurulan hükümetle aynı formatta olacağını söyledi. 1967’de Levi Eşkol’un liderlik ettiği hükümete, dönemin muhalefet lideri Menachem Begin de katılmıştı. Benny Gantz, savaş süreci için hükümete katılmayı değerlendirdiklerini belirtirken, böyle bir hükümetin sadece güvenlik konularında karar alması gerektiğini söyledi. Lapid ise, mevcut hükümetin “radikal ve işlevsiz yapısının” bir savaşı yönetmeyi imkansız kıldığını öne sürdü, radikal sağcı Dini Siyonizm ve Otzma Yehudit partilerinin koalisyondan uzaklaştırılması durumunda acil durum hükümetine katılacağını söyledi.