Gündem 45 bin öğretmen ataması yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

45 bin öğretmen ataması yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

08.05.2023 - 12:06 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet tarihinin en büyük öğretmen atama töreni gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, atamaların yaklaşık yarısının deprem bölgesine yapıldığını söylerken önemli açıklamalar yaptı.

45 bin öğretmenin atama sonuçları Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programla açıklandı. Öğretmenlerin heyecanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ortak oldu.

Haberin Devamı

Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı. Program, Beşiktaş İstanbul Üniversitesi Itri Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin mini konseriyle başladı.

"TEK KALEMDE CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ÖĞRETMEN ATAMASI"

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün atamasını gerçekleştireceğimiz 45 bin öğretmenimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Görev yerlerinizde başarılar diliyorum. Önceki hafta 4 bin 134 engelli kardeşimizin atamasını yapmıştık. Böylece son 10 yılda toplam 12 bin 98 engelli öğretmenimizi öğrencileriyle buluşturduk. Bugün sizlerin de katılımıyla eğitim ordumuzu daha güçlendiriyoruz. Ülkemizde 2002 yılında yaklaşık 500 bin öğretmenimiz vardı. Bu sayı artık 1 milyon 200 bine ulaştı. Böyle palavrayla, biz şu kadar öğretmen atadık, atayacağız demeyle olmuyor. Tarihinde ne yaptın? Ne kadar öğretmen atadınız bunları söyleyin. Biz yaptıklarımızı söylüyoruz. Şu andaki mevcudun yüzde 75'inden fazlasını biz atadık. Sizlerle birlikte ataması yapılan öğretmen sayısı 800 bini buluyor. Tek kalemde Cumhuriyet tarihimizin en büyük öğretmen atamasını da bugün gerçekleştiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

"ÖĞRETMENLERİMİZİN YARISI DEPREM BÖLGESİNDEKİ İLLERİMİZDE VAZİFE ÜSTLENECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün atamayla göreve başlayacak öğretmenlerimizin yaklaşık yarısı deprem bölgesindeki illerimizde vazife üstlenecek. İnşallah sizlerin de çabalarıyla, bölgenin yaralarını kısa sürede saracağız. Hep söylediğim gibi 50 bini aşkın canımızı toprağa verdiğimiz bu felaketin üstesinden asrın dayanışmasıyla birlikte geleceğiz. Söz verdiğimiz 837 çadırın yanı sıra 100 bin konteynerin kurulumunu tamamladık. Bölgede 142 bin konutun ve köy evinin inşa sürecini başlatırken 59 bininin de temelini attık. 319 bini ilk 1 sene içerisinde olmak üzere 650 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Giden canlarımızı geri getiremesek de yıkılanın yerine çok daha iyisini, güzelini, modernini yapacağız. Bölücü terör örgütlerinin katlettikleri başta olmak üzere tüm şehit öğretmenlerimizi rahmetle yad ediyorum. Ne teröre kurban verdiğimiz kahramanları ne de depremde kaybettiğimiz öğretmenlerimizi asla ve asla unutmayacağız. Biliyorsunuz, Cudi Gabar'da keşfettiğimiz günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip ülkemizin en büyük petrol kuyusuna şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın'ın ismini verdik. Daha gencecik yaşındayken, teröristlerin bizden ve sevgili öğrencilerinden kopardığı şehidimizin hatırasına sahip çıktık. Terör örgütleriyle ve arkasındaki güçlerle olan mücadelemizi de kararlılıkla sürdüreceğiz. Sınırlarımız içinde bitme noktasına getirdiğimiz terör bataklığını Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde de tamamen kurutacağız. Bunu da güvenlik güçlerimizin yanı sıra, eğitim ordumuzun neferleri olan siz öğretmenlerimizin çabaları, gayretleri ve emekleriyle başaracağız. Cehalet karanlığını ilmin ve hikmetin güneşiyle yok edeceğiz. Körpe dimağların, marjinal örgütler, sapkın yapılar fanatik atımlar, sosyal medyadan yayılan hastalıklı düşünceler tarafından iğdiş edilmesine izin vermeyeceğiz. Ailelerinin bizlere emanet ettiği çocuklara, gençlere sahip çıkacağız. TEKNOFEST gençliğinin yetişmesi için hep beraber çalışacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

Haberin Devamı

"BÜTÇELERİN TAMAMINDA ASLAN PAYI EĞİTİME AYIRDIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002'de ilk göreve geldiğimizde eğitimi önceliklerimizin en başına yerleştireceğiz demiştik. Aradan geçen 21 yıllık süre zarfında ekonomik şartlar ne olursa olsun bu sözümüze daima sadık kaldık. Eğitim dedik, sağlık dedik, adalet dedik, emniyet dedik, ulaşım dedik, enerji dedik, tarım dedik bunlarla yola koyulduk. Hazırladığımız bütçelerin tamamında aslan payını hep eğitime ayırdık. Eğitimde alt yapı eksiklikleri giderilmeden kalitenin yakalanamayacağı gerçeğinden hareketle tarihi nitelikte pek çok adım attık. Toplam eğitim bütçemizi 651 milyar liraya yükselttik. Bakanlığımızın derslik sayısını 343 binden, 2 kata yakın artışla 620 bine çıkardık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilköğretimde 28'den 15'e, ortaöğretimde 18'den 13'e indirerek, OECD ortalamasını yakaladık. Göreve geldiğimizde 100 lise çağı öğrencisinin sadece 44'ü okula gidebiliyorken bugün 99'u okula gidiyor. Okul öncesi 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 11'ken yüzde 90'a yükselttik. Ortaöğretimde 100 kız evladımızın 39'u okula erişiyordu. Bugün 95'i okula erişiyor. Atıl kalan köy okullarımızı yeni ve modern bir anlayışla tekrar milletimizin hizmetine sunuyoruz. Sadece 1 yıl içerisinde 2 bin 670 köy yaşam merkezi açarak bu alanda çok önemli bir dönüşümü başlattık. Bu yıl 10 hanenin üzerindeki tüm köylerimizin okullarını yaşam merkezi olarak hizmete açmayı planlıyoruz. Her öğrencimizin kitaplarını ücretsiz veriyor, ek kaynak ihtiyacını karşılıyor, 5 milyon evladımıza günlük yemek sağlıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE YÜZYILI'NI EĞİTİM YÜZYILI HALİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “60 yıldır gündeme getirilen öğretmenlik meslek kanunun hayata geçirerek öğretmenlerimize ilave mali ve ekonomik haklar tanıdık. Bir kez daha eğitimcilerimizin haklarını savunmak yerine ideolojik taassupların peşinde koşan yapılara prim vermeyen, baş öğretmen ve uzman öğretmenlerimizi tüm eğitim neferlerimizi tebrik ediyorum. Bundan sonra da tüm kamu görevlilerimizle birlikte öğretmenlerimizin de refahını ve hayat kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz. Sizlerin desteğiyle önümüzdeki dönemi Türkiye Yüzyılı yapacak, Türkiye Yüzyılı'nı da eğitim yüzyılı haline dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından öğretmenleri sahneye alarak kura numaralarını belirledi ve hep birlikte butona bastı.

"EN ÖNEMLİ ENSTRÜMAN EĞİTİM"

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, törende yaptığı konuşmada öncelikle, "Terör saldırılarında hayatını kaybeden o fedakâr, cefakâr, koşulların ne olduğuna bakmaksızın her ortamda bayrağı dalgalandıran, şehit öğretmenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakın zamanda 6 Şubat'ta gerçekten ülkemizin bu ölçekte daha önceden hiç yaşamadığı bir depremle yüzleştik ve şu ana kadar elli binin üzerinde canımızı yitirdik. O yitirmiş olduğumuz tüm canlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabrıcemil diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. O depremde bine yakın öğretmenimizi kaybettik. O kaybetmiş olduğumuz tüm öğretmenlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Minnetle anıyorum." ifadesini kullandı.

45 bin öğretmen atamasının son 20 yılın tek seferde yapılan en yüksek ataması olduğuna işaret ederek konuşmasını sürdüren Bakan Özer, son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde eğitimde devrimsel bir dönüşüme tanıklık edildiğini dile getirdi. Özer, "Hepinizin malumu, bir ülkenin en değerli sermayesi beşeri sermayesidir. Beşeri sermayesinin niteliğini artırmadaki en önemli enstrüman da eğitim. Onun için bugün rekabet etmiş olduğumuz ülkeler eğitime bu kadar devasa yatırırım yapıyorlar. Özellikle eğitim çağ nüfusunu okullarla buluşturmada yüzde yüze eriştikten sonra tüm vatandaşlarını da hayat boyu öğrenme stratejileri kapsamında sürekli becerilerini güncellemeye çalışıyorlar ki ülkelerinin rekabet gücünü arttırabilsinler." değerlendirmesinde bulundu.

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

BAKAN ÖZER, 2000'Lİ YILLARI KARŞILAŞTIRDI

Türkiye'nin 2000'li yıllarda okullaşma oranları ve eğitimin demokratik durumunun iyi olmadığını belirten Bakan Özer, şunları söyledi: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üç koldan çok önemli bir eğitim atılımına sahne oldu Türkiye. Birinci atılım, fiziki yatırımları ilgilendiriyordu çünkü okul yoktu, derslik yoktu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde il, bölge, ilçe ayrımı yapılmaksızın tüm Türkiye'ye derslikler yapıldı, okullar yapıldı. 2000'li yıllarda 300 binler civarında olan derslik sayısı bugün 857 bine ulaştı. İkincisi, eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Bu ülkede bu ülkenin başörtülü evlatlarına eğitime erişim yasaklanmıştı. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başörtüsü yasakları kaldırıldı. Bu ülkede imam hatip liselerini ve mesleki eğitimi mahvetmek için 1999 yılında yürürlüğe giren ve kesintisiz 12 yıl uygulamada kalan katsayı uygulamasıydı. Amaç neydi? Milyonlarca öğrencimizin hayatını kararttılar. Peki, amaçlarına ulaştılar mı? Ulaşamadılar. Bugün imam hatip mezunu Cumhurbaşkanımız var. Mesleki eğitimi niye kararttılar çünkü bu ülkenin istediler ki ekonomik kalkınmasına sekte vuralım. O iş gücü piyasasının ihtiyaç duymuş olduğu insan kaynağı yetişemesin. 2012 yılında katsayı uygulaması kaldırıldı. Bugün mesleki eğitim, 28 Şubat sürecinden önceki durumdan çok daha iyi duruma geldi. Meslek liseleri artık dünyaya ihracat yapan okullar oldu. Yüzde birlik başarı diliminden öğrenci alan okullar oldu. Üçüncüsü neydi? Sadece imam hatip liselerine giden değil, bu toplum Müslüman bir toplum, imam hatip dışındaki okullara giden çocuklarımızın Kur'an-ı Kerim, peygamberimizin hayatı, dinî bilgiler gibi görmek istediği dersler ilk kez seçmeli ders olarak kondu. Müfredatlar güncellendi. Neye göre güncellendi? Bu toplumsal değere, değerlerimize, kültürümüze ve Türkiye'nin önceliklerine göre tüm müfredat elden geçirildi. Toplumda zenginle fakir arasında ortaya çıkan farkların eğitime erişime engel olmaması için sosyal politikalar uygulandı."

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIIMI 4 MİLYARA ULAŞTI

Özer, ücretsiz kitapların yirmi yıldır eğitim öğretim başladığı zaman öğrencilerin masasına konduğunu ve bunun 4 milyara ulaştığını anımsatarak "Bu eğitim öğretim yılında da ilk kez yardımcı kaynakları, 190 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıttık." dedi.

Az sayıda öğrenci bulunan mahallelerdeki çocukların eğitime erişebilmeleri için en yakın okullara ücretsiz bir şekilde taşınmalarının sağlandığını anlatan Özer, ücretsiz yemek uygulamasından da 5 milyon öğrencinin faydalandığını kaydetti. Özer, "Okul öncesi eğitimdeki tüm çocuklarımıza Türkiye'nin neresinde olursa olsunlar ücretsiz bir şekilde yemek veriyoruz artık. Bu kadar sosyal devlet refleksleri güçlü olan dünyada çok nadir ülke vardır." diye konuştu.

Diğer taraftan bursların yanı sıra ekonomik durumu nedeniyle çocuğunu okula gönderemeyen ailelere mahrum kalmamaları için şartlı eğitim yardımı sunulduğunu bildiren Bakan Özer, söz konusu sosyal politikaların yirmi yıldır istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

"CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ KADINLARIN YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ OKULLAŞMA ORANLARI ERKEKLERİ GEÇMİŞTİR"

Özer sözlerine şöyle devam etti: "Bu politikaların bugünkü maliyeti tam 525 milyar TL. Bu, ne için yapıldı? Garip gureba, mazlumlar ve kız çocuklarımız eğitime rahat bir şekilde erişsin diye yapıldı. Zenginle fakir arasında nitelikli eğitim almayla ilgili hiçbir fark kalmasın diye yapıldı. Yani Türkiye bir bütün olarak beşeri sermayesini en verimli bir şekilde kullansın diye yapıldı. Gelinen noktada 2000'li yıllarda 5 yaşındaki okullaşma oranları sadece yüzde 11'di. Anaokulu tamamen lüks bir şeydi. Vatandaşın tamamının erişebildiği bir eğitim kademesi değildi. O yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün yüzde 99,86. Ortaöğretimde yani lisede 2000'li yıllardaki okullaşma oranı sadece 44'tü, bugün yüzde 99,12. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14'lerden yüzde 50'ye yükseldi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez kız çocuklarının eğitime erişim problemi son yirmi yılda çözülmüştür. Bu, çok kıymetli bir şeydir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan bu atılımlarla 2000'li yıllarda yüzde 39 olan kız çocuklarımızın okullaşma oranı, bugün yüzde 99'un üzerine çıktı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kadınların yükseköğretimdeki okullaşma oranları erkekleri geçmiştir. İnşallah, bu büyüyen sistem, 19 milyon öğrencisi, 1,2 milyon öğretmeni olan bu devasa sistem emin adımlarla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye yüzyılını inşa edecektir."

45 bin öğretmen ataması yapıldı Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar

"İKİ ŞEYİ ÇOK DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE YAPTIK"

Türkiye'de eğitim sisteminin bu kadar büyümesine rağmen aynı zamanda nasıl iyileştiğinin uluslararası eğitim arenasında kendilerine sorulduğunu aktaran Bakan Özer, "İki şeyi çok düzgün bir şekilde yaptık. Bir: Kaliteden ödün vermedik. İki: Öğrenci sayısı artmasına rağmen öğretmen başına düşen öğrenci sayısını sürekli azalttık ve OECD ortalamasına getirdik. İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın son yirmi yılda en fazla önem verdiği şey, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ortalamasına eriştirmekti. Bunun için 2000'li yıllarda 500 bin olan öğretmen sayımız bugün 1,2 milyonun üzerine çıktı. Bugünkü atamayla artık 1 milyon 300 bine doğru gidiyor." bilgisini paylaştı.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 75'İ SON YILDA ATANDI

Özer, şu anda eğitim sistemindeki öğretmenlerin yüzde 75'inin son 20 yılda atandığına değinerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Fedakâr bir şekilde emek veren, katkı veren tüm öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Kovid salgınında gördük, öğretmenlerimiz vefa gruplarında çalıştılar. Gece gündüz demeden canlarını hiçe sayarak ihtiyaç duyulan malzemeleri ilettiler. Meslek liselerinde maske ürettiler, dezenfektan ürettiler. Aynı şeyi 6 Şubat depreminde gerçekleştirdiler. Bakanlıktan talimat beklemeden herkes sahada oldu, yemek pişirdi, ekmek yaptı, çadır kurdu. Çadır dağıtımında görev aldı. O olağanüstü koşulları atlatmamızda en büyük destekçi oldular. Sizler de siz değerli öğretmen adaylarımız da artık bu ailenin içine katılacaksınız. Ben hepinize hoş geldiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza böyle büyük bir atamayı Millî Eğitim Bakanlığına verdiği için şükranlarımı arz ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."