Gündem CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti aleyhine konuşanları uyardı: Kusura bakmayın partiden ayırırım

CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti aleyhine konuşanları uyardı: Kusura bakmayın partiden ayırırım

16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Partisinin Kocaeli’de düzenlediği yerel yönetimler toplantısına katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Kim kongrelerden sonra parti aleyhine konuşursa, partiyi televizyonlarda tartışır hale getirirse kimse kusura bakmasın onu partiden ayıracağım. Çok net söylüyorum” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti aleyhine konuşanları uyardı: Kusura bakmayın partiden ayırırım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  partisinin Kocaeli’de düzenlediği Yerel Yönetimler Marmara Bölge Toplantısı’na katıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da hazır bulundu. Programda konuşan Kılıçdaroğlu, parti tüzüğünde yapılması planlanan yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

FERMUAR SİSTEMİ

CHP’nin 100 yıllık bir parti olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İnşallah kurultaydan 20 gün sonra tüzük kurultayını yapacağız. Bu kurultayda partimizin aksayan bütün yönlerini mümkün olduğu kadar çözeceğiz. Bir çalışma yapılıyor. İl başkanlarından, ilçe başkanlarından, milletvekillerinden, sivil toplum örgütlerinden öneriler alarak sorunu çözmeye çalışacağız.

Arkadaşlar, bu ülkenin nüfusunun yarısı kadın, yarısı erkekse bir cinsiyet kotası getireceğiz. Benim şahsi kanaatim cinsiyet kotasının yüzde 50 olması lazım. Yüzde 50’si kadın, yüzde 50 erkek olması lazım. Fermuar sistemi getireceğiz. Bakalım inşallah kurultayımız bunu kabul eder. Merkez Yönetim Kurulunun üye kabulüne sınır getireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

3 DÖNEM SINIRI

Milletvekilleri için üç dönem sınırı getirileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Üç dönemden sonra milletvekili olamayacak. Belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyelikleri için meslek kotası getireceğiz. Belediye meclisinde bir veteriner hekim, yeminli mali müşavir, hukukçu olmalı. Bölgenin, kentin özelliğine göre belli kotaların gelmesi lazım” ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ GENEL SEKRETERLİK

Kılıçdaroğu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güçlü bir genel sekreterlik mekanizması olacak. Bilim Yönetim Kültür Platformunu da yeniden yapılandıracağız. Burası politika üretim merkezi gibi çalışacak. Seçimlerde oyunu düşüren il kendiliğinden düşmüş olacak. ‘Yükseltiyorsan tamam. Oyun düştüyse kardeşim kusura bakma. Ayrılın yeni yönetim gelsin’ diyeceğiz. Delege sisteminden hepiniz şikâyet ediyorsunuz. Delege sistemini kaldıracağız arkadaşlar. Delege sistemi çatışmalara yol açıyor. İç denetim mekanizması oluşturacağız. Tüzükte parti denetçileri olacak ve bunlar denetleyecekler.”

‘ÇOK NET SÖYLÜYORUM’

Partililere önemli uyarıda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Kongrelerimiz yapılıyor. Tartışmalar oluyor, gayet güzel. Ama kongre biter, seçimler biter el ele, omuz omuza sahaya çıkmak durumundayız. Kim kongrelerden sonra parti aleyhine konuşursa, partiyi televizyonlarda tartışır hale getirirse kimse kusura bakmasın onu partiden ayıracağım. Kimse kusura bakmasın. Çok açık, çok net söylüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Mehtap Gökdemir- CHP KULİSLERİNDE TAHMİNLER UÇUŞUYOR

Genel Merkezciler: Problem yok, Genel Başkan kazanır.

Değişimciler: Her sonuç çıkabilir, yarış başa baş geçer

CHP’nin 4-5 Kasım tarihlerinde yapılacak 38. Olağan Kurultayı öncesinde değişimciler ve Genel Merkezciler arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. Parti kulislerinde kurultaya ilişkin tahminler havada uçuşuyor.

Değişimciler kurultayın her sonuca açık olduğunu, şu an başa baş gittiğini belirtiyor. Kılıçdaroğlucular ise CHP liderinin kurultayı kazanacağı yorumunu yaparken, “Kemal Bey için bir problem yok, kurultayı kazanır. Delegenin 300-400’ü alternatif aday olacak birisine oy verir. Diğerleri Kemal Bey’e oy verirler” değerlendirmesini yapıyor.

BOŞ OY TEPKİSİ

Kurultaya ilişkin bir diğer tahmin de 100 kadar delegenin boş oy kullanacağı yönünde. Bu iddiada bulunanlar, nedenini şöyle açıklıyor: “Çünkü Özgür Bey’e de tepki var, ‘Bütün kararlarda imzası var, ne değişti’ diyorlar. Kemal Bey’e de Özgür Bey’e de oy vermeyenler olabilir.”

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun kurultayı kazanacağını, asıl mücadelenin PM listesinde yaşanacağını ifade edenler, “Kılıçdaroğlu, Genel Başkan olarak çıkar oradan, ama PM ve MYK’sı istenilen biçimde mi olur, başka türlü mü olur, o belli değil” görüşünü dile getiriyor.

CHP’de İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın tavrı da kurultayın sonucunda belirleyici olacak. Parti kulislerinde Toprak ile hareket edecek yaklaşık 95 delege olduğu ifade ediliyor. CHP kulislerinde, İstanbul İl Kongresini değişimcilerin almasıyla birlikte Kılıçdaroğlu’nun kurultayı açık farkla kazanamayacağı da konuşuluyor. Parti kulislerinde, kurultayda Kılıçdaroğlu ve Özel arasındaki genel başkanlık yarışının kafa kafaya bitmesi halinde yerel seçim sonrası bir olağanüstü kurultaya gidilebileceği de iddia ediliyor.