Gündem Karayalçın, CHP’de geçiş süreci için ağabey formülüne şart koştu: ‘Taraflar anlaşırsa ‘evet’ derim’

Karayalçın, CHP’de geçiş süreci için ağabey formülüne şart koştu: ‘Taraflar anlaşırsa ‘evet’ derim’

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’de değişimciler, Genel Başkanlık ile İstanbul seçeneği arasında sıkışmışlık yaşıyor. Parti kulislerinde, Ekrem İmamoğlu’nun, İBB Başkanlığı’ndan Genel Başkanlığa İstanbul’u riske atmadan gönül rahatlığı ile geçebilmesi için önümüzdeki seçimi belediye meclisinde de çoğunluğu sağlayacak biçimde kazanması gerektiği belirtiliyor.

Karayalçın, CHP’de geçiş süreci için ağabey formülüne şart koştu: ‘Taraflar anlaşırsa ‘evet’ derim’

Bu hedefin tutturulacağını düşünen değişimciler cephesinde, geçiş süreci için “genel başkan” arayışı var. Bu çerçevede gündeme gelen “ağabey” formülü için ismi ön plana çıkan SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın ise, “tarafların tümünün anlaşması” şartıyla, aday olabileceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

‘İBB ADAYI OLMALI’

Karayalçın, önceki gün katıldığı televizyon programında İmamoğlu’nun yeniden İBB başkanlığına aday olması gerektiğini vurgulayarak, “Bunu bir kader kilitlenmesi olarak nitelendiriyorum. Ekrem Bey’e ‘ben sizin ağabeyinizim, kusura bakma benim düşüncem İBB Başkan adayı olmanız, gönül koyma’ dedim. Parti genel merkezimiz de Ekrem Bey’i aday göstermek zorunda. Dediklerimi tebessümle karşıladı. Bu görüşümde ısrarlıyım” dedi.

Karayalçın, ağabey formülü ve genel başkan adaylığına yönelik soruya ise, “’Ağabey’ formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa ‘evet’ derim. Ben kıdemli bir partiliyim, içinde bulunduğumuz durumun aşılması için bireysel olarak görüşlerimi proje metni haline getirdim. Tüzüğümüz parti hukukudur, 100 yıllık partiyiz. Parti hukukunda ne öngörülüyorsa o yapılır” yanıtını verdi. Karayalçın, seçim sonuçlarını değerlendirirken, “20 yıldır CHP yüzde 20’lere takıldı kaldı. Bunun nedeni parti kapasitesinin kullanılamamasıdır. CHP 100 yıllık tarihinde baraj altında da kaldı, yüzde 42’ye kadar da çıktı” dedi.

Haberin Devamı

‘Mutlaka kazanılmalı’

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin ise, bir gazeteye yaptığı açıklamada “İstanbul çok önemli. HDP destek verecek gibi görünmüyor, İYİ Parti de yok. Mutlaka kazanılması gerektiğini söyledim. Hepimiz o görüşü söyledik” dedi.

Özel: Bana düşen her göreve talibim

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, katıldığı bir televizyon programında ‘CHP Genel Başkanlığı’nı istiyor musunuz?’ sorusuna “O koltuğa talip olunmaz. O koltuk için hayal kurulabilir. Ama bu bir kişisel ihtiras konusu olamaz. O yüzden sorumluluk almaksa sorumluluk, fedakarlık yapmaksa fedakarlık. Ben bu partinin bir daha seçim yenilgisi yaşamaması için ne yapması gerekiyorsa, orda bana düşen göre neyse ona talibim. Genel Başkansa genel başkan ya da hiçbir görev almamaksa hiçbir görev almamak. Ama ben bir daha bu insanlara yenilgi yaşatmak ve yaşatan bir takımda bir görevde olmak istemiyorum” yanıtını verdi. Özel, “Değişim sürecinin bir lideri olacaksa bu partinin genç ve kadın üyelerinin olması lazım. Biz mevcut halimizle çok yaşlıyız, çok erkeğiz” dedi. -ANKARA Milliyet